Fortsat udvikling og test af TeredoStop

Forord

Begroningshæmmende malinger til skibe, akvakulturnet m.m. og præparater til beskyttelse af træværk mod pæleorm er traditionelt baseret på kemiske stoffer, der er giftige over for målorganismerne - og miljøbelastende. Der er derfor et stor miljømæssigt potentiale i udvikling af ny teknologi, der kan nedsætte miljøbelastningen af det marine miljø.

For at fremme udvikling af miljøeffektiv teknologi [1] - CleanTech - der reducerer kemikaliebelastningen af det marine miljø, blev der afsat midler til at iværksætte projekter med det formål at afprøve mindre skadelige stoffer, som alternativer til de hidtil anvendte. Fokus var specielt på teknologier til alternative metoder til beskyttelse mod begroninger på skibe og akvakulturnet samt angreb af pæleorm.

Miljøstyrelsen indkaldte derfor ultimo 2006, i regi af Miljøministeriets ”Virksomhedsordningen 2006”, ansøgninger for projekter til udvikling af miljøeffektiv teknologi bl.a. indenfor emnet ”Projekter om forebyggelse og bekæmpelse af angreb af pæleorm i marint træværk”.

For indeværende er den beskyttelse mod pæleorm, der anvendes i Danmark, typisk baseret på behandling af træet med miljøfarlige stoffer, herunder en kromholdig forbindelse, hvor der også indgår kobber og bor. Der er derfor behov for alternativer til forebyggelse og bekæmpelse af pæleorm i marint træværk.

Nedenstående nytænkende og meget perspektivrige projekt ”Fortsat udvikling og test af TeredoStop” fokuserer på udvikling og dokumentation af specifikke teknologiers (metoders) virkemåde og effektivitet, således at disse kan erstatte den traditionelle forebyggelse og anvendes til behandling af angrebet træværk.

Projektet er gennemført i perioden fra februar 2007 til april 2008, og er gennemført under ledelse af Michael Igelsø Hvidt, Direktør, Teredo Marine Protection, i tæt samarbejde med Morten Klamer, Ph.D, mikrobiolog, Teknologisk Institut, Center for træ.

Til projektet har været tilknyttet en følgegruppe bestående af:

-          Lise Samsøe-Petersen, Cand. Scient., Ph.d., Biolog, Pesticider & Genteknologi, Miljøstyrelsen

-          Lise Stengård Hansen, Seniorforsker, Biolog, Århus Universitet, Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Skadedyrlaboratoriet

-          Keld Henriksen, skovfoged, tidl. senior konsulent i Træafdelingen på Teknologisk Institut


Fodnoter

[1] ”Med miljøeffektiv teknologi forstås alle teknologier, der direkte eller indirekte forbedrer miljøet” - Regeringens handlingsplan for miljøeffektiv teknologi.

 



Version 1.0 December 2008, © Miljøstyrelsen.