NO2-Virkemiddelkatalog

Forord

Baggrunden for denne rapport er problemer med at overholde kvælstofdioxid (NO2) grænseværdien for luftkvalitet i de større danske byer og især i København. Grænseværdien er som årsmiddelværdi 40 µg/m³ i 2010. Indtil 2010 må denne værdi godt overskrides, men kun inden for en såkaldt tolerancemargin. Målinger af NO2 koncentrationen på udvalgte stationer i det Landsdækkende Måleprogram viser imidlertid, at grænseværdien plus tolerancemarginen er overskredet. Modelberegninger viser ligeledes, at en lang række trafikerede bygader i København vil overskride grænseværdien i 2010. Tidligere gennemførte modelberegninger af forskellige trafikale tiltag og NOx katalysatorer på tunge køretøjer tyder ikke på, at det med de hidtil foreslåede virkemidler er muligt at sikre, at NO2-grænseværdien for luftkvalitet kan overholdes på stærkt trafikerede gader i København. På denne baggrund er det derfor nødvendigt at vurdere en bredere vifte af mulige tiltag i form af et virkemiddelkatalog for nedbringelse af NO2 forureningen.

Formålet med denne miljøprojektrapport er således at opstille og konsekvensvurdere en bred vifte af mulige tiltag i form af et virkemiddelkatalog for nedbringelse af NO2 forureningen i større danske byer.

Tiltagene i virkemiddelkataloget konsekvensvurderes med hensyn til NOx emission og deres effekt i forhold til overholdelse af NO2 grænseværdier for luftkvalitet med udgangspunkt i København og med brug af detaljerede modelberegninger for 2010, 2015 og 2020. Effekten for andre større byer er skønnet med udgangspunkt i København.

Afledte effekter er også summarisk vurderet. Virkemidlernes samlede NOx reduktion er estimeret og sat i forhold til det nationale NOx emissionsloft, som Danmark er internationalt forpligtet til at overholde (National Emission Ceilings - NEC direktivet). Virkemidlernes effekter for CO2 emission er også vurderet. Endvidere er virkemidlernes effekt på partikelemissionen og luftkvalitet (PM10, PM2.5 og antal partikler) vurderet.

Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) under Århus Universitet har udarbejdet rapporten for Miljøstyrelsen.

Projektet er blevet ledet af en styregruppe bestående af:

Katja Asmussen, Miljøstyrelsen (formand)
Charlotte von Hessberg, Miljøstyrelsen
Christian Lange Fogh, Miljøstyrelsen
Signe Krarup, Miljøstyrelsen
Jan Tjeerd Boom, Miljøstyrelsen
Birte Busch Thomsen, Center for Miljø, Københavns Kommune
Steen Solvang Jensen, Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet
Matthias Ketzel, Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet

Projektperioden var 9. juni til 11. februar 2009.

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.