Renholdelse af havbrugsnet

Forord

Begroningshæmmende malinger til skibe, akvakultur net m.m. er traditionelt baseret på kemiske stoffer, der er giftige over for målorganismerne - og miljøbelastende. Der er derfor et stor miljømæssigt potentiale i udvikling af ny teknologi, der kan nedsætte miljøbelastningen af det marine miljø.

For at fremme udvikling af miljøeffektiv teknologi, der reducerer kemikaliebelastningen af det marine miljø, blev der afsat midler til at iværksætte projekter med det formål at afprøve mindre skadelige stoffer, som alternativer til de hidtil anvendte. Fokus var specielt på teknologier til alternative metoder til beskyttelse mod begroninger på skibe og akvakultur net samt angreb af pæleorm.

Miljøstyrelsen indkaldte derfor ultimo 2006, i regi af Miljøministeriets ”Virksomhedsordningen 2006”, ansøgninger for projekter til udvikling af miljøeffektiv teknologi bl.a. i relation til forebyggelse og bekæmpelse af begroning af havbrugs net.

For indeværende er den beskyttelse mod begroning af havbrugs net, der anvendes i Danmark, typisk baseret på behandling af nettene med kobber. Der er derfor behov for alternativer til renholdelse af havbrugs net.

Projektet er gennemført i perioden fra februar 2008 til januar 2009, og er gennemført under ledelse af Chris Vestergaard, Vestergaard Dykkerservice.

Til projektet har været tilknyttet en følgegruppe bestående af:

  • Lise Samsøe-Petersen, Pesticider & Genteknologi, Miljøstyrelsen
  • Morten Knudsen, Grønsund Havbrug
  • Morten Priess, Frederiksværk Åleexport

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.