Renholdelse af havbrugsnet

Sammenfatning

I projektet er et alternativ til den traditionelle behandling af havbrugs net med kobber undersøgt.

Der er tale om en overfladebehandling af havbrugs nettene kombineret med in situ rensning efter behov.

Nettene behandles med en polymer (Net Coating), der giver en glat overflade, der skulle forhindre begroning af nettene – specielt med muslinger - – samt give dykkere mulighed for at spule nettene rene i vandet.

Der er gennemført en miljørisikovurdering af Net Coating baseret på indsamling af databaseoplysninger om enkeltbestanddelene i produktet. Baseret på denne er der ingen anledning til at forvente, at det skulle give anledning til en uacceptabel risiko for effekter i miljøet, men der mangler oplysninger om enkelte af stofferne. Disse skal fremskaffes og vurderes, før eventuel yderligere anvendelse af Net Coating.

Der er imprægneret i alt 19 net, der har været udsat med 4 på hver af fem forskellige lokaliteter, hvor de var hele sæsonen 2008.

Det har vist sig, at Net Coating har været lige så let at arbejde med på land, når der skulle imprægneres, som den traditionelle kobberimprægnering, både på vand og terpentin basis. Net Coating er lige så længe om at tørre som kobber imprægnering på vand basis. Terpentinbaseret kobberimprægnering har den samme fordel over for Net Coating som overfor almindelig kobber imprægnering baseret på vand, nemlig at den ikke behøver at være 100 % tør, før den sættes ud i vandet.

Net Coating er pt. Ca. 6,00 NOK billigere pr. liter end kobber imprægnering, men derudover skal Net Coating fortyndes 1/1 med vand, hvilket gør, at man samlet set kan spare ca. 14,00 NOK Pr. liter. Den besparelse, man kunne opnå ved at gå over til Net Coating, vil bruges til eventuelt en ekstra lønning i de perioder, hvor der skal skiftes net, eller til en eventuel delbetaling af et dykkerhold, der spuler nettene.

Konklusionen på dette projekt er, at Net Coating ikke er et alternativ til den traditionelle imprægnering, der bliver brugt. Denne konklusion er bygget på de erfaringer, vi har gjort os i løbet af projektperioden, og ligeledes sammenholdt med de erfaringer både Snaptun Fisk, Frederiksværk Åleexport, og Vestergaard Dykkerservice har gjort sig gennem flere års erfaring med net, netskift og inspektion af net i vandet. De skemaer, der er vist i rapporten viser tydeligt, at Net Coating ikke kan leve op til de krav, havbrugene stiller til en imprægnering.

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.