Fytoremediering af PAH- og olieforurening på nedlagt asfaltværk

1 Lokaliteten

1.1 Tidligere forurenende aktiviteter

Der har på lokaliteten i perioden 1957-1974 været fremstillet tjære- og asfaltprodukter på Villadsens Fabrikker. Fundamenter, belægninger m.m. er fjernet i 1977-78.

Lokaliteten er registreret som affaldsdepot nr. 201-16. Lokaliteten er undersøgt i flere omgange /10/ - /12/. Nedenstående beskrivelse er baseret på disse undersøgelser. I bilag A er vedlagt en situationsplan med placeringer af det tidligere produktionsanlæg.

1.2 Geologi og hydrogeologi

Arealet er efter fjernelse af produktionsanlægget blevet udjævnet og er derfor fladt med terrænkote i ca. + 43 m DNN.

Den terrænnære geologi på lokaliteten er beskrevet som lerede og sandede muldblandede fyldlag samt tørvefyld af vekslende mægtighed, overvejende mellem 2 og 3 meter. Fyldlaget underlejres hovedsageligt af moræneler, dog er der truffet et opfyldt mosehul i boring 106 /12/, hvor der under fyldlaget findes et tørvelag, som ikke er gennemboret 3,0 m u.t.

Centralt på grunden er der i dybden ca. 5 m u.t. observeret et lokalt sandlag med en mægtighed på op til 1 m. Herunder er der truffet sandet og gruset moræneler.

Geologien er overordnet beskrevet / tolket som fyld i de øverste 3 m, underlejret af sandet og gruset moræneler i dybden 3-12 m u.t., med enkelte vandførende sandlag. Herunder er der vandførende sand, som formodes at være aflejret direkte ovenpå kalken, som træffes i kote ca. -5 m DNN (48 m u.t.) /12/.

Ejendommen er beliggende indenfor område med særlige drikkevandsinteresser, men udenfor indvindingsopland til eksisterende almen vandforsyning.

Der er ikke registreret noget sammenhængende sekundært grundvandsmagasin. Det primære grundvand er knyttet til kalken og det overliggende smeltevandssand. Vandspejlet for det primære magasin står i kote ca. + 34 (9 m u.t.), og strømningsretningen af det primære grundvand er sydlig /12/.

1.3 Forurening

Der er ved de tidligere undersøgelser fundet jordforurening på den centrale del af grunden, omkring det tidligere produktionsanlæg. Der er udpeget to hot-spot områder mht. jordforurening /12/:

  • Et område, hvor der er konstateret en kraftig forurening i jord med diesel-/ fyringsolie (1.600 mg/kg i boring 11). Dette område er efterfølgende kaldet hotspot NV. Forureningen i hotspot NV er kraftigst i dybden 1,5-2,0 m u.t.
  • Et område beliggende sydøstligt på grunden (efterfølgende benævnt hotspot SØ), hvor der er konstateret en kraftig forurening i jord (op til knapt 2.000 mg/kg TS i boring 103) med hovedsageligt tjærekomponenter (boring 12, 103 og 106). Denne forurening er på hovedparten af området afgrænset til de øverste 4 m af jordprofilet, men hvor der er kraftigst forurenet omkring boring 103, er forureningen dybere end 5,5 m.

Den skønnede udbredelse af det forurenede område samt de to hot-spot-områder fremgår af situationsplanen i bilag A. Grundens samlede areal er ca. 13.000 m². Omfanget af olieforureningen i Hotspot NV er groft anslået til 750 m³ (fast mål) mens omfanget af den kraftige tjæreforurening i hotspot SØ er groft anslået til 1.250 m 3 (fast mål) /12/.

Det understreges i rapporterne, at afgrænsningen af jordforureningen er baseret på stikprøveundersøgelser over relativt store afstande og derfor er behæftet med stor usikkerhed.

Der er i terrænnært grundvand fundet meget høje indhold af olie- og tjærekomponenter. Specielt i boring 5 er der i 1992 bl.a. påvist et benzenindhold på 2.000 µg/l samt 5.830 µg dimethylphenoler/l /10/. Koncentrationerne af disse forureningskomponenter var dog væsentligt lavere ved fornyet prøvetagning i 1995 /11/. I alle udtagne vandprøver fra det terrænnære grundvand på matriklen er der generelt fundet høje indhold af olie- og tjærekomponenter. Da der ikke er fundet tegn på egentlige sekundære grundvandsmagasiner, tolkes indholdet i det terrænnære grundvand som udtryk for forureningsgraden af den umiddelbart omkringliggende jord /12/.

Der er i 1995 udført en boring, som er filtersat i det primære grundvand (boring B10). Her blev der fundet indhold af phenoler omkring kvalitetskriteriet.

Det er i den seneste undersøgelsesrapport vurderet, at de påviste kraftige forureninger ved boringerne 5, 11, 13, 12, 103 og 106 på sigt udgør en potentiel risiko for det primære grundvandsmagasin. Det er dog også vurderet, at der ikke er nogen akut trussel af drikkevandsindvindingerne i området /12/.

 



Version 1.0 April 2009, © Miljøstyrelsen.