Forberedelser til REACH og udvikling af relevant kompetence inden for tekstilindustrien

Sammenfatning og konklusioner

Brancheforeningen Dansk Textil & Beklædning har i samarbejde med DHI gennemført et projekt under Virksomhedsordningen med sigte på at forberede tekstilvirksomheder til kravene under REACH. Projektet er udført i perioden september 2006 - marts 2008 med deltagelse af fem virksomheder fra branchen. De deltagende virksomheder er omfattet af REACH på en måde (som ’downstream user’), der er typisk for mange virksomheder i Danmark.

I projektet har virksomhederne modtaget konkret hjælp til at forberede sig til at opfylde forpligtelserne i REACH. Aktiviteterne i projektet har primært været baseret på dialog og formidling gennem møder hos virksomhederne. Projektet har overordnet indeholdt følgende aktiviteter:

  1. Introduktion til REACH i form af et introduktionsseminar
  2. Målrettet rådgivning af virksomhederne – herunder kommunikation i leverandørkæden (både til leverandører og kunder), anvendelsen af ”REACH Screening”-programmet og beregning af 0,1%-grænsen for særligt farlige stoffer i artikler
  3. Ekstern formidling i form af et afslutningsseminar, der var åbent for hele branchen og andre interessenter

Både før projektet startede og ved projektets start udtrykte flere af deltagerne bekymring og forvirring omkring den nye lovgivning, hvilket bekræftede projektets relevans. Introduktionsseminaret gav deltagerne overordnet viden om REACH og projektet, hvilket blev benyttet som udgangspunkt for den efterfølgende målrettede dialog omkring konsekvenserne af REACH.

På det første dialogmøde for hver virksomhed blev der lagt vægt på virksomhedernes forståelse for de relevante aspekter af REACH og identificering af virksomhedens roller og forpligtelser. Virksomhederne var inden det første møde begyndt at kortlægge hvilke råvarer (kemiske produkter og stoffer), de anvendte, og på mødet blev disse prioriteret, således at råvarer, der var svære at substituere, råvarer, det ville tage lang tid at ændre brugen af, og råvarer, der blev benyttet eller købt uden for EU, blev markerede. Alle virksomhederne fandt det relevant, hvis konsulenterne skrev et brev til de store råvareleverandører, som var fælles for alle virksomhederne. Det var håbet, at projektdeltagerne på denne måde kunne få flere oplysninger om indholdsstoffer i råvarerne.

På næste dialogmøde blev resultatet af fællesbrevet til råvareleverandørerne diskuteret – der var ikke mange svar og heraf kun få leverandører, der svarede på spørgsmålene. Virksomhedernes lister over anvendte råvarer (der så vidt muligt var nedbrudt til indgående stoffer) var blevet screenet for potentielle PBT-, vPvB-, CMR- og hormonforstyrrende stoffer, og resultaterne heraf gennemgået med virksomhederne. For råvarer med indhold af denne type stoffer skulle virksomhederne begynde at overveje substitution og/eller beregne, om stoffet ville være til stede i over 0,1% i den færdige artikel.

Før det sidste dialogmøde blev et informationsark om artikelproducenters forpligtelser i henhold til REACH udarbejdet og sendt til virksomhederne. På mødet blev dette informationsark gennemgået. Listerne over anvendte råvarer var blevet opdaterede og atter screenet. For de virksomheder, der havde potentielt særligt farlige stoffer, der indgik i over 0,1% i den færdige artikel, blev der diskuteret eksempler på informationstekster og informationsmetoder for artiklerne. Der blev også talt om, hvad en eventuel anmeldelse til det europæiske kemikalieagenturet (ECHA) indeholdt (når disse stoffer blev brugt i over 1 ton om året).

Virksomhederne fik i løbet af projektets løbetid selv lært at screene deres kemikalier ved at benytte værktøjet, ’REACH Screeningsprogram’, som er et hjælpeværktøj til kortlægning af kemikalier, til vurdering af hvilke kemikalier i virksomheden, der er omfattet af REACH, og hvordan. Dette værktøj er udarbejdet af DHI i forbindelse med et andet projekt under virksomhedsordningen, ’Udvikling af kompetence og værktøjer til implementering af REACH med fokus på virksomheder inden for rengørings- og kosmetikbranchen’.

Et eksempel på et eksponeringsscenarium fra RIP 3.2-2 (der i mellemtiden er offentliggjort som ECHA’s Guidance on Information Requirements and Chemical Safety Assessment) blev gennemgået, således at virksomhederne var forberedte på, hvad de skal, når de i fremtiden modtager sådanne. Sluttelig blev der talt om, hvorvidt virksomhederne følte sig rustet til at fortsætte forberedelserne og imødegå de fremtidige forpligtelser i henhold til REACH, og i tilfælde af spørgsmål blev disse afklaret.

Projektet blev afsluttet med en workshop afholdt i samarbejde med brancheforeningen Dansk Textil & Beklædning. Workshoppen havde til formål at formidle resultaterne af projektet, samt at give nye informationer omkring konkrete REACH aspekter.

Virksomhedernes samlede udbytte af projektet vurderes generelt at være:

  • Viden omkring de vigtigste aspekter i REACH-lovgivningen
  • Identificering af virksomhedens roller og forpligtelser
  • Belysning af konkrete problemstillinger omkring REACH i virksomheden
  • Konkrete metoder til REACH-arbejdet med kortlægning, kommunikation og vidensdeling i virksomheden
  • En kort, let tilgængelig oversigt over forpligtelser for artikelproducenter
  • Kortlægning og screening af virksomhedens kemikalier til hjælp ved prioritering af det videre arbejde med REACH

For virksomhederne har projektet betydet, at de har fået en solid viden omkring, hvad REACH betyder for deres virksomhed, og hvor de kan finde oplysninger, når de har brug for det. Virksomhederne har fået taget hul på forberedelserne - herunder et overblik over hvordan de forskellige kemikalier er omfattet af REACH, hvordan fremtidig levering sikres, hvordan de nye krav opfyldes mest smidigt og hvilke forpligtelser, de har med hensyn til kommunikation op og ned i leverandørkæden. De endelige forberedelser og derefter opfyldelsen af forpligtelserne i REACH kommer fremover, hvor deltagerne for alvor kan trække på den viden og de værktøjer, de har fået i projektet.

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.