Dialogbaseret miljøsamarbejde, regionale miljønetværk organiseret i Key2Green og nye tilsynstrukturer efter kommunalreformen

3 Resultater

I det følgende kapitel gennemgås projektets resultater

3.1. Formidling af erfaringer og værktøjer

De tre møder der blev holdt med de tre statslige miljøcentre, Roskilde, Odense og Århus, var hovedsageligt arrangeret med udgangspunkt dels i de ønsker som de forskellige centre havde tilkendegivet, dels med udgangspunkt i det som de respektive miljønetværk ønskede at formidle, og netværkenes forskellige karakter. De konkrete programmer er vedlagt som (Bilag A)

3.1.1. Statens Miljøcenter Odense den 25. juni 2007

Her deltog i alt 4 miljønetværk (Green Network, MiljøForum Fyn, Miljønetværk Syd og Grønt Netværk Sønderjylland), sammen med ansatte fra Statens Miljøcenter Odense. Der deltog også en privat medlems virksomhed.

Fokus var på værdien af redegørelsesarbejdet – hvad får myndighederne ud af det og hvad får virksomhederne ud af det? De fire netværk i region Syd Danmark blev introduceret, og en virksomhed præsenterede sine – meget positive – erfaringer med redegørelsesarbejdet. Endelig blev netværkenes fælles kriterier for vurdering af en redegørelse gennemgået – her med fokus på relationen mellem de grønne regnskaber og redegørelseskonceptet. Det blev således søgt illustreret at det for den enkelte sagsbehandler ikke behøver betyde dobbeltarbejde, at forholde sig til en miljøredegørelse.

Mødet havde bl.a. den effekt at Miljøcenter Odense overfor de fire syddanske netværk erklærede at, Miljøcenter Odense gerne vil komme med udtalelser til miljøredegørelser, men at de ikke kan komme med differentierede udtalelser til de enkelte netværk.

I forhold til det mere vidtgående engagement i redegørelsesarbejdet som amterne tidligere bidrog med, vil Miljøcenter Odense begrænse sig til at forholde sig til redegørelserne på følgende punkter:

  • Om kravene til det grønne regnskab er opfyldt
  • En erklæring fra sagsbehandler om hvorvidt Miljøcenter Odense ser eller ikke ser noget til hinder for at netværkene uddeler diplom til virksomheden
  • En erklæring om hvorvidt der er nogen uafklarede udestående med Miljøcenter Odense

Herudover har Miljøcenter Odenses direktør engageret sig i bestyrelserne for flere af netværkene i region Syd, hvilket opleves som yderst positivt, og der er deltagelse på kontorchefniveau i  koordinationsgruppe i et enkelt netværk.

3.1.2. Statens Miljøcenter Roskilde den 21. september 2007

I dette møde deltog interesserede kommunale sagsbehandlere fra en række sjællandske kommuner samt enkelte medarbejdere fra Roskilde Miljøcenter, og de tre netværk Københavns Miljønetværk, Netværk for grøn erhvervsudvikling i Storstrøm og MILSAM.

Mødet havde fokus på hvordan netværkssamarbejdet kan reducere mængden af tungt tilsynsarbejde, og også her præsenterede en virksomhed sine – positive erfaringer – med netværksarbejdet. Fokus var specielt på den fordel miljøsagsbehandlerne kunne have af at arbejde med KEMIguiden i deres miljøsagsarbejde, og i forhold til at komme i dialog med virksomhederne.

Mødet afspejlede i høj grad hvor forskellige netværkene er både på landsplan og ikke mindst på Sjælland:

Københavns Miljønetværk er solidt forankret i Københavns Kommune, er kommet godt igennem strukturreformen, og nyder ikke mindst stor politisk opbakning fra Miljøborgmester Klaus Bondam. Københavns Miljønetværk har et begrænset antal virksomheder (6-7) , der mister kommunen som tilsynsmyndigheder, og får Miljøcenter Roskilde som myndighed.

Netværk for grøn erhvervsudvikling i Storstrøm, er blevet hårdt ramt af strukturreformen. Fra at have 1- 1½ årsværk forankret hos 1-3 medarbejdere i amtet, har netværket ca. 0,10 årsværk forankret i Næstved Kommune. Netværket har introduceret miljøredegørelsesarbejdet med succes, men det har været en ny øvelse, som endnu ikke er fuldstændig forankret – heller ikke hos medlemsvirksomhederne.

Næstved Kommune er imidlertid fast besluttet på at forsøge at videreføre netværkssamarbejdet. Dette vanskeliggøres dog i høj grad af, at det konkret afhænger af en person, som også er ansat som sagsbehandler i teknik og miljø, og derfor indgår i det almindelige tilsynsarbejde og de forpligtelser, dette indebærer. Med andre ord; det kan være vanskeligt at skaffe tid og ressourcer til at genetablere netværket, når man er kollega i en afdeling, hvor der generelt er store sagsmængder der skal behandles.  Nuværende fokus i netværket er den fortsatte brug af KEMIguiden, som redskab til dialog med virksomhederne, og at bevare den tætte tilknytning til de øvrige netværk.

Den bedste måde at støtte Næstved Kommune i sine bestræbelser på, at få genetableret netværket, ville være f.eks at frikøbe personressourcer, til at arbejde koncentreret med genetableringen af netværket i en periode.

MILSAM er en 3. type netværk, der består udelukkende af kommunale sagsbehandlere i det tidligere Frederiksborg Amt. MILSAM er især gået ind i miljønetværkssamarbejdet, p.g.a. MILSAMs interesse for kemikaliestyring, og behovet for at udvikle værktøjer der kan lette samarbejdet mellem sagsbehandlere og virksomheder, f.eks i forbindelse med spildevandsgodkendelser.

På denne meget forskelligartede baggrund, er det ikke lykkedes at skabe noget konkret samarbejde med Roskilde Miljøcenter. Til gengæld er den interesse der blevet udvist fra de sjællandske kommuners side, det der bygges videre på i samarbejdet med Københavns Miljønetværk og Steen og Strøm. Dette beskrives nærmere under støtte til dannelsen af netværk.

3.1.3. Statens Miljøcenter Århus den 3. december 2007

Det tog lang tid, før Statens Miljøcenter Århus var parat til at engagere sig i et fælles fagligt arrangement. Først mod årets slutning lykkedes det.  Mødet blev forberedt i et samarbejde mellem de involverede netværk; Miljøforum Nordjylland, Miljøforum Midtjylland og Green Network.  I selve mødet deltog medarbejdere ved Statens Miljøcenter, Miljøforum Nordjylland, Miljøforum Midtjylland, Miljønetværk Syd. Statens Miljøcenter Århus havde ønsket et møde med fokus på kemikaliestyring – for viderekomne.

For at imødekomme dette ønske, deltog tovholder på Key2Greens KEMIguide, Sonja Knudsen fra Miljønetværk Syd, Esbjerg Kommune og Lise Emmy Møller, projektansat i Key2Green med speciale i REACH, i mødet.

Det var et fagligt meget tilfredsstillende møde, som også nåede at introducere den strategiske miljødialog som metode.

Samarbejdet har dog ikke udviklet sig videre herfra. På forespørgslen om interesse for et projekt om substitution af uønskede stoffer i industrispildevand, har Miljøcenter Århus tilkendegivet, at de ikke har ressourcer til at indgå i yderligere samarbejde.

Men også i forhold til Miljøcenter Århus, spiller den noget sammensatte gruppe af netværk en stor rolle, i forhold til at skabe grundlag for et systematisk samarbejde med statens miljøcentre.

Miljøforum Nordjylland er et nyetableret netværk, som er funderet i regionen og væksthus Nordjylland og Ålborg Universitet. Netværket har endnu ikke erfaring med miljøredegørelser, men har tæt samarbejde med en række nordjydske kommuner bl.a. Ålborg kommune, som kunne betyde at der på sigt etableres et samarbejde om miljøredegørelser.

Miljøforum Midtjylland er meget påvirket af kommunalreformen, og har ikke længere et sekretariat. Derimod har netværket en meget hårdt arbejdende bestyrelse. En række kommuner deltager, men dog kun med begrænsede ressourcer i form af personale og økonomi. Netværket har tidligere gennemført et projekt med henblik på at introducere redegørelseskonceptet, men det er dog ikke lykkedes at få konceptet forankret.

Green Network har medlemmer, der har fået Miljøcenter Århus, som tilsynsmyndighed. Miljøcenter Århus har tilkendegivet at også Miljøcenter Århus vil kommentere på miljøredegørelser på samme måde som Miljøcenter Odense. Green Network har rent faktisk mistet et mangeårigt medlem, som oplevede at statens miljøcenter i Århus ikke ønskede at engagere sig i en fremadrette dialog med virksomheden, og ikke i praksis var indstillet på at forholde sig til virksomhedens redegørelsesarbejde,

3.1.4. Fornyelse af www.key2green.dk

På baggrund af den workshop, der blev afholdt d. 11. december 2007, blev revisionen af Key2Greens hjemmeside gennemført med fokus på det der blandt netværkene opfattes, som Key2Greens kernekompetencer:

  • KEMIguiden
  • Netværksarbejdet
  • Miljøredegørelsesarbejdet

Der er blevet lagt vægt på at fremhæve de særlige værktøjer som er unikke for netværkssamarbejdet, og på at synliggøre netværkene, hvilket er gjort gennem et kort. Den fornyede hjemmeside kan ses på www.key2green.dk

3.1.5. Fælles Workshop

Den 11. december 2007, afholdtes en fællesworkshop, med det formål at gøre status over netværkenes position efter strukturereformen, erfaringerne med samarbejdet med de statslige miljøcentre, og at udvikle en handlingsplan for det fremadrettede arbejde.

I workshoppen deltog miljønetværkenes koordinatorer og Key2Greens rådsmedlemmer.

Status for netværkene var pr. 11. december 2007, som følger:

Green Network

Den i forvejen solide kommunale opbakning er konsolideret, og udvidet med en kommune. Regionen er blevet en spiller.

Fokus er bl.a. på at fremme bæredygtighed gennem et unikt offentligt privat samarbejde, flere medlemmer og udvikling af myndighedsrollen

Grønt Netværk Sønderjylland Åbenrå Kommune har påtaget sig værtskabet frem til 2012. Alle tidligere medlemskommuner, undtagen Haderslev, er fortsat med. Fokus er på at få de kommunale sagsbehandlere klædt på som ambassadører for netværket. Netværket kommer ud af 2007 med et underskud.
MiljøForum Fyn

Meget berørt af strukturreformen, både amtet og Miljøcenter Fyn-Trekantområdet blev nedlagt. MiljøForum Fyn har skullet genetablere en kommunal forankring i et kommunalt landskab, der selv var under forandring. Odense Kommune har påtaget sig værtskabet, og spiller en positiv rolle. Der er opbakning fra 8 ud af 9 mulige fynske kommuner.

Fokus er på flere medlemmer, styrkelse af  den kommunale forankring

Miljøforum Midtjylland

Der er ikke længere offentlig støtte til netværket, der muliggør opretholdelse af et eget sekretariat. Til gengæld har foreningen en arbejdende bestyrelse. Udover Århus Kommune, har netværket opbakning fra Randers, Silkeborg og Grenå.

Fokus er på at få flere kommuner med og temaarrangementer.

Københavns Miljønetværk

Netværket er meget lidt berørt af strukturreformen, p.g.a. den allerede solide forankring i Københavns Kommune, og nyder yderligere stor politisk opbakning fra Miljøborgmesteren

Fokus er på: Klima, grøn butik og differentiering af indsatsen

Miljønetværk Syd

Har opbakning fra alle relevante kommuner. Esbjerg kommune har påtaget sig værtsskabet. Netværket har 2,2 årsværk til rådighed. De kommunale miljøsagsbehandlere er også her nøglen til netværkets udvikling, og det er en alvorlig flaskehals at det kommunale system er så belastet ovenpå strukturreformen. Netværket kommer ud af 2007, med et mindre underskud – for første gang.

Fokus er på flere medlemmer og kommunal forankring

Netværk for Grøn Erhvervsudvikling
Sjælland

Næstved kommune huser netværket, som p.t. har 0,10 årsværk til rådighed. Næstved kommune har stillet de nødvendige økonomiske  ressorce til rådighed, og på politisk niveau taget beslutning om at forsøge at relancere netværket.

Fokus er nu på at skaffe midler til  via Vækstform Sjælland, et projekt, som skal få genetableret samarbejdet med de øvrige kommuner i Region Sjælland.

Netværket har stadig stor opbakning blandt virksomhedsmedlemmerne i det tidligere amtslige netværk.

Miljøforum Nordjylland Miljøforum Nordjylland er organisatorisk forankret i Væksthus Nordjylland, og er bl.a. finansieret af aktstykkemidler og EU midler, som et projekt, der afsluttes ved udgangen af 2008. Miljøforum har en tæt kontakt til bl.a. Ålborg Kommune og Ålborg Universitet, og det er muligt at de nuværende aktiviteter fortsættes i regi af Ålborg Universitet i samarbejde med Ålborg Kommune.
MILSAM MILSAM har meldt sig ind i Key2Green som fuldgyldigt medlem i 2007. Netværket er forankret i den nordlige del af region hovedstaden (tidligere Frederiksborg Amt). Netværket er ikke yderligere påvirket af strukturreformen, end kommunerne er i al almindelighed, da netværket er en del af det kommunale samarbejde i området.

Efter den fælles workshop, fik de fire netværk i Region Syd, tilsagn om en stor fireårig bevilling på i alt 13,2 mio med støtte fra EU's regionalfond og Region Syddanmark. Formålet med projektet er at markedsføre netværkene og hverve flere medlemmer, sikre forankringen af miljødialogen hos myndighederne, arbejde med miljøredegørelser og sikre videndeling og kompetenceudvikling.

De fire netværk i region syd har yderligere søgt Region Syddanmark om midler til at videreudvikle de metoder der ligger i miljøredegørelsen til at nedbringe energiforbruget og dermed klimapåvirkningen. Der er endnu ikke svar på denne ansøgning.

3.1.6. Konklusion på samarbejdsrelationer

På baggrund af netværkenes tilbagemeldinger er det helt tydeligt at den vigtigste samarbejdspartner for netværkene nu er kommunerne.  Som samarbejdspartner er de fleste kommuner selv meget påvirkede af kommunalreformen, og afhængigt af hvor rodfæstet netværksarbejdet er, er det meget forskelligt hvor stærkt/svagt netværkssamarbejdet står på landsplan.

De statslige miljøcentre er kommet med positive tilkendegivelser i forhold til netværksarbejdet. Men man kan også konstatere, at der er meget begrænsede ressourcer til i praksis at gennemfør det dialogbaserede miljøsamarbejde, hvilket flere af de virksomheder, der er medlemmer i de regionale miljønetværk, og som har fået de statslige miljøcentre som tilsynsmyndighed, også har bemærket.

For de fire netværk i region Syd, er det lykkedes at skaffe ikke ubetydelige midler via Regionen til det fortsatte arbejde. Det er indtil videre ikke lykkedes for nogen af de andre netværk.

Samlet set tegner der sig et billede af en gruppe netværk, bestående af Københavns Miljønetværk og de fire netværk i Region Syd, som alle har klaret sig meget godt eller godt igennem strukturreformen. Det karakteriske for denne gruppe, er at det er de ældste netværk, med den bedste kommunale forankring, og hvor miljøredegørelsesarbejdet er godt forankret.

Denne gruppe af netværk, har udover stærk kommunal forankring, også formået at skabe tilstrækkelige samarbejdsrelationer med de statslige miljøcentre, og for de fire syddanske netværks vedkommende, også stor økonomisk opbakning fra regionen.

En anden gruppe af netværk, bestående af Miljøforum Nordjylland, Miljøforum Midtjylland og Netværk for grøn erhvervsudvikling i Storstrøm/Sjælland/Næstved, fortsætter indtil videre på et usikkert grundlag, alle med en forskellig organisatorisk forankring, væsentligt dårligere økonomi og væsentlige dårligere bemanding, sammenlignet med den førstnævnte gruppe.

Foreløbigt er det netværkenes ønske at alle indgår i det fælles arbejde i Key2Green,  på lige vilkår – også økonomisk. Men man kan frygte, at de forskellige og ret usikre vilkår, under hvilke næsten halvdelen af netværkene opererer, på længere sigt, kan  betyde at grundlaget for det fælles arbejde vil blive eroderet, eller økonomisk umuliggjort.

3.1.7. Handlingsplan

Med udgangspunkt i den fælles workshops konklusioner, ønsker netværkene at der skal fokuseres på følgende:

Key2Green skal have fokus på tre kerneområder: KEMIguiden, netværksarbejdet og miljøredegørelsen (i prioriteret rækkefølge) på disse områder må ambitionsniveauet gerne være verdensklasse!

Key2Green skal søge ekstern finansiering inden for kemikaliestyring og REACH arbejdet, den sociale dimension af bæredygtighedsarbejdet, klima, internationalisering, grønne indkøb og affald.

På et ekstraordinært rådsmøde den 30. juni, blev forskellige muligheder i forhold til CSR bl.a. drøftet. Der er dog bred enighed blandt netværkene i at fastholde den ovennævnte prioritering.

(Handlingsplanen er vedlagt som bilag B)

3.1.8. Støtte til udvikling af netværk

De behov og muligheder for udvikling af netværk, som den fælles workshop pegede på, bestod først og fremmest i at sikre alle netværk en god kommunal forankring. Kontakten til det kommunale område, ligger uden for Key2Greens aftalte indsatsområde, og er derfor helt overladt til det enkelte netværk.

Signalerne fra de statslige miljøcenter har indtil videre – med undtagelse af Mijøcenter Odense – været, at på grund af ressourcemangel, er centrene 100% koncentrerede om det lovpligtige arbejde, og der er ingen ressourcer til det frivillige dialogbaserede samarbejde. Miljøcenter Odense har dog inviteret netværkene med i en ansøgning til EU. Efter de indledende kontakter, har dette initiativ dog foreløbigt ikke materialiseret sig.

Der er behov for en grundlæggende diskussion af hvordan staten på længere sigt – gennem både Miljøministeriet/styrelsen og de statslige miljøcentre - bidrager til det dialogbaserede samarbejde. Key2Green har derfor taget kontakt til Miljøminister Troels Lund Poulsen, og der er aftalt et mød den 23. september 2008 bl.a. med dette formål.

Der er behov for at yderligere at identificere hvordan de danske miljønetværk kommer videre på nationalt plan med det dialogbaserede samarbejde, på baggrund af netværkenes meget forskellige situation, og organisatoriske forankring. Der er planlagt et møde primo september 2008, som skal komme med forslag til dette.

Med udgangspunkt i de fire netværk i region syds ansøgning til regionen, har Key2Green spillet en rolle i forhold til dels at formidle indholdet i denne ansøgning, dels at undersøge om der kunne støttes op om lignende projekter i de øvrige regioner i samarbejde med de relevante netværk. Disse bestræbelser har foreløbigt ikke båret frugt.

Derimod har der gennem et stykke tid været forskellige interessetilkendegivelser fra flere forskellige kommuner rundt om København. Der deltog f.eks en række kommuner i det møde der blev arrangeret i Roskilde d. 21. september.

Kommunernes spirende interesse falder sammen med at et – lidt uventet – men meget interessant aktør har meldt sig på banen, nemlig den norske koncern Steen og Strøm¹. Steen og Strøm ejer mange indkøbscentre i norden, og i Danmark bl.a. Fields og 16 andre indkøbscentre rundt om i Danmark. Steen og Strøm har en meget ambitiøs politik, og har bl.a. besluttet at de ønsker at certificere deres indkøbscentre efter miljøredegørelsesmodellen. På sigt er det er stærkt ønske for koncernen at der kommer ens vilkår i Norden.

Steen og Strøm har meldt sig ind i Københavns Miljønetværk og Key2Green, og udarbejdet sin første miljøredegørelse for Fields. Samtidigt er der udarbejdet et udkast til en henvendelse til borgmestrene i de sjællandske kommuner, hvor Steen og Strøm har indkøbscentre, med et tilbud til kommunen om at indgå i et strategisk samarbejde med Steen og Strøm om Grønne indkøbscentre.

Denne proces understøttes af et fælles nordisk projekt på tværs af de miljønetværk der findes i norden, hvor Key2Green også har deltaget. Det er planen at afrapportere Steen og Strøms foreløbige erfaringer med de forskellige nordiske netværksmodeller i forbindelse med den nordiske bæredygtighedskonference d. 14-16.september 2008 i Odense.

[1] Steen og Strøm blev solgt i juli måned 2008 – så vidt vides til en Fransk-Hollandsk kapitalfond. De foreløbige signaler fra ledelsen, tyder dog på at virksomheden fortsætter sit engagement som hidtil.

 



Version 1.0 Juni 2009, © Miljøstyrelsen.