Kommunikation som styringsmiddel til affaldsforebyggelse i husholdninger - En kortlægning af barrierer og muligheder

6 Desk research

Nedenfor er listet forskellige internationale initiativer, nogle er allerede præsenteret og indarbejdet i rapporten, andre er ikke.

6.1 Reusing, and Recycling resources Resources Knowledge Hub

Princippet om at reducere affald, genbruge og genanvende ressourcer og produkter bliver ofte kaldt 3R (reduce, reuse and recycle).

3RKH er et videncentrum, der skaber, deler og indsamler information om emnet. Initiativet blev officielt lanceret under 3R-ministerkonferencen i Japan i april 2005

Der er en lang række cases, rapporter mv. samlet på 3RKH’s hjemmeside, men langt størstedelen af erfaringerne stammer fra Asien, og rigtig mange erfaringer vedrører industrien. De asiatiske erfaringer er ikke nærstuderet, da kulturforskelle må forventes at have stor indflydelse på fx affaldstyper, affaldshåndtering, målsætninger, kommunikative virkemidler – og dermed resultater af indsatsen. Men centrets grundlag og omfang af cases peger på, at det er muligt at opnå noget ved at sætte fokus på affaldsforebyggelse.

Link: http://www.3rkh.net/3rkh/

6.2 Affaldsforebyggelse på 80 skoler i Tyskland

Et godt eksempel på arbejdet med affaldsforebyggelse er 80 skoler fra det tyske distrikt Darmstadt-Dieburg (Enviros Consulting Limited 2004). Skolerne har på eget initiativ indført en masse tiltag, som har ført til en omkostningsreducering inden for affaldshåndteringen på 25 % pr. elev. Denne reducering er sket i løbet af de sidste fem år.

Skolernes vellykkede initiativer omfatter:

  • Kompostering af økologisk affald på skolerne, ved hjælp af gratis kompostkasser.
  • En årlig udstilling, der fremhæver miljøvenlige produkter, som reducerer mængden af affald. Fx refills til kuglepenne og genbrugsflasker.
  • En ”morgenmad uden affald”. Denne indebærer, at eleverne medbringer deres egen morgenmad i genanvendelige madkasser, samt brug af deres egne glas og tallerkener, der vaskes op og opbevares i klasseværelserne.
  • Drikkevarer, der udelukkende bliver solgt i genbrugsflasker med det ene formål at reducere brugen af emballage.
  • En mobil “opvaskevogn”, som indeholder bordservice og en opvaskemaskine, som benyttes ved store begivenheder.

Disse initiativer har resulteret i en 25 % omkostningsreducering inden for affaldshåndteringen pr. elev, fra ca. kr. 119 i starten af 1990’erne til ca. kr. 89 i 1998.

6.3 Flergangsservice og mobil opvaskemaskine i Wien

I 2000 sparede en mobil opvaskemaskine 5,2 tons affald ved arrangementer i Wien (Waste Magazin 2001). Det østrigske økologiinstitut har evalueret indsatsen af en mobil opvaskemaskine og ”flergangsservice” ved offentlige arrangementer i Wien. Det vurderes, at der siden 1997 er undgået 17 tons affald, heraf 5,2 tons i 2000. Det er byen Wien, der udlejer den mobile opvaskemaskine.

Evalueringen viser ligeledes, at arrangørerne er meget tilfredse og mener, at de sparer penge pga. besparelser på engangsservice. Også gæsterne ved arrangementerne er blevet interviewet, og 85 % foretrækker almindeligt service, som de finder mere miljøvenligt og appetitligt. Meget positivt svarer 93 % af gæsterne, at de ikke ville ændre deres forbrugsmønster, hvis der kom pant på servicen.

Økologiinstituttet foreslår at effektivisere affaldsforebyggelsen ved arrangementer gennem et retsligt grundlag for at kræve anvendelse af ”flergangsservice”. Dette kunne fx gøres som i München, hvor det siden 1990 har været forbudt at bruge engangsservice i restauranter etc. En anden mulighed ville være kun at give tilladelse til arrangementer, såfremt der bruges flergangsservice, som det angiveligt sker i Berlin.

6.4 Lossepladser og krav

Nogle EU-lande har gjort det ulovligt at aflevere visse genanvendelige materialer på lossepladser (Enviros Consulting Limited 2004). Derfor er det i nogle lande kun muligt at aflevere ”the ultimate waste” i håbet om at reducere mængden af affald (Enviros Consulting Limited 2004).

Over 20 stater i USA har forbud mod at smide haveaffald på lossepladsen i håb om at dette vil skabe flere ”kompostbunker” hjemme i det private.

6.5 Genbrugsbleer i Storbritannien

I Storbritannien står bleer for mellem 3-4 % af alt husholdningsaffald. Det vil altså sige, at et fald i bruget af engangsbleer vil kunne få husholdningsaffaldet til at falde en hel del.

Flere britiske byråd arbejder hårdt for genbrugsbleen. De deltager bl.a. i den årlige ”Real Nappy Week”, skaber opmærksomhed og formidler information omkring gevinster, forhandlere osv. Ideen promoveres på internettet, på hospitaler og via jordemødrer (Enviros Consulting Limited 2004).

Link:

http://randd.defra.gov.uk/Document.aspx?Document=WR0705_7589_FRP.pdf

6.6 Action plan fra Skotland

Den skotske regering har anbefalinger til, hvordan man arbejder med affaldsforebyggelse. Der findes ikke konkrete resultater i rapporten, men den er god som action plan til, hvordan man starter en kampagne om affaldsforebyggelse på flere forskellige niveauer (set ud fra regeringen, lokalemiljøer, forbruger).

Link:
 http://www.scotland.gov.uk/Resource/Doc/166848/0045564.pdf

6.7 Råd fra New Zealand

Kampagnen “Reduse your rubbish” i New Zealand giver en lang række råd til hverdagen om, hvordan eksempelvis plasticposer og papir kan genbruges, og hvordan forskelligt husholdningsaffald kan genbruges i haven. Den indeholder ligeledes mere generelle råd til at forebygge affald.

Link:
 http://www.reducerubbish.govt.nz/index.php

 



Version 1.0 Juli 2009, © Miljøstyrelsen.