Nedfældning af gylle i vintersæd - En evalueringsrapport

1 Baggrund

Folketinget vedtog i december 2006 loven om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug. Formålet med loven er at værne om natur, miljø og landskab, så udviklingen af husdyrproduktionen kan ske på et bæredygtigt grundlag (Lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrproduktion, 2006). Loven blev blandt andet udarbejdet på baggrund af den politiske aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre fra den 22. juni 2006, hvori der indgår aftale om regulering af kravene om udbringning af husdyrgødning. Den politiske aftale beskriver kravene til udbringning af husdyrgødning på følgende måde.

”Der gennemføres per 1. august 2007 et generelt krav om nedfældning af flydende husdyrgødning på sort jord og græsmarker i de nedenfor nævnte bufferzoner I og II (0-1.000 meter). Kravet om nedfældning på sort jord og græsmarker gøres generelt fra 2011. Dermed udvides kravet i takt med, at landbrugsbedrifterne og landets maskinstationer opbygger den nødvendige nedfældningskapacitet. I forbindelse med evalueringen af VMP III i 2008 vurderer aftalens parter, hvornår der kan stilles lignende krav om nedfældning i vintersæd. Vurderingen tager udgangspunkt i, at der er sket en teknologisk udvikling, som har reduceret omkostningerne ved nedfældning i vintersæd i forhold til de nuværende teknologiske muligheder”. (Politisk aftale om den kommende miljøgodkendelse af husdyrbrug, 2006).

På baggrund af ovenstående vil nærværende rapport give en faglig vurdering af de teknologiske og økonomiske muligheder for, at nedfældningskravet kan udvides til også at gælde i forbindelse med udbringning af flydende husdyrgødning til vintersæd. Herunder en faglig vurdering af de driftsmæssige, miljømæssige og økonomiske effekter ved at kræve nedfældning i vintersæd. Desuden vil det blive vurderet, hvilke ændringer med hensyn til de teknologiske, driftsmæssige og økonomiske muligheder, der har fundet sted siden den politiske aftale blev vedtaget den 22. juni 2006.

Rapporten vil desuden søge at beskrive de forventede, fremtidige, teknologiske muligheder for nedfældning i vintersæd og de økonomiske konsekvenser. Herunder en beskrivelse af omkostningerne ved en udvidelse af nedfældningskravet målt i kr. per kg ammoniakbesparelse. Beskrivelsen skal kunne benyttes til en vurdering af, hvornår en udvidelse af nedfældningskravet kan kræves, uden at landbruget bliver pålagt gener og omkostninger, som målt i kr. per kg ammoniakbesparelse vil være dyrere end andre vedtagne virkemidler.

Rapporten vil desuden give en faglig evaluering af det nuværende nedfældningskrav med henblik på eventuelle hensigtsmæssige omformuleringer. I denne evaluering vil der indgå en faglig vurdering af, om nedfældningskravet kan udvides til at omfatte alle forårssåede afgrøder generelt, eller om visse afgrøder med fordel bør undtages.

De driftsmæssige, miljømæssige og økonomiske konsekvenser af et krav til nedfældning i vintersæd vil blive vurderet i forhold til, om skærpelserne gennemføres nationalt, eller om skærpelserne kun gennemføres i bufferzonerne (0-1.000 meter). Ligeledes vil det blive vurderet, i hvor høj grad nedfældning af flydende husdyrgødning i vintersæd kan øge udnyttelsesprocenten af forskellige typer af flydende husdyrgødning.

 



Version 1.0 November 2010, © Miljøstyrelsen.