Nedfældning af gylle i vintersæd - En evalueringsrapport

9 Konklusion

Der findes i dag et mindre antal kommercielt tilgængelige nedfældningssystemer, som potentielt kan benyttes til nedfældning i vintersæd. Disse systemer er som hovedregel udviklet til nedfældning i græs og har en begrænset arbejdsbredde, hvilket øger køreskader i afgrøden og tab af udbytte sammenlignet med slæbeslangeudlægning.

Køreskaderne vurderes at medføre til et tab af udbytte på 1,9 hkg per ha. Dette tab sammenholdt med lavere kapacitetsudnyttelse og højere drifts- og investeringsomkostninger vil ved et generelt krav om nedfældning i vintersæd medføre årlige meromkostninger for erhvervet på knap 300 mio. kr. Ved at sammenholde denne omkostning med sparet ammoniaktab, er det beregnet, at meromkostningen udgør 97 kr. per kg reduceret N tab.

Nedfældning med nuværende tilgængelige systemer vurderes at kunne begrænse fordampningen af ammoniak med mellem 40 og 50 % sammenlignet med slæbeslangeudlægning, mens nedfældning med disse systemer kun har en begrænset effekt på lugtgenen af gylleudbringningen. Omvendt vurderes det, at nedfældning forøger emissionen af drivhusgassen lattergas fra den udbragte gylle.

Der er igangsat flere initiativer med henblik på at udvikle nedfældningssystemer tilpasset nedfældning i vintersæd. Denne udvikling er dog generelt endnu på et så tidligt stadie, at de økonomiske, driftsmæssige og miljømæssige effekter ved nedfældning med disse systemer endnu ikke kan vurderes.

Samlet set vurderes det, at teknologien endnu ikke er tilstrækkelig udviklet og dokumenteret til, at det er hensigtsmæssigt at indføre et generelt krav om nedfældning i vintersæd.

Det bør overvejes, om alternative teknologier til nedfældning, som også har effekt på emission af ammoniak - f.eks. gylleseparering eller forsuring af gylle - kan sidestilles med nedfældning, således at der i givet fald stilles krav om reduktion af emission og ikke krav om en bestemt teknologi.

De eksisterende krav til nedfældning i sort jord og græs er evalueret, og umiddelbart vurderes der ikke at være behov for justeringer af kravet på sort jord. Derimod er der behov for lempelser på græsarealer, hvor nedfældning fungerer dårligt i praksis. Herunder i det tidlige forår, på svær lerjord, på stærkt skrånende arealer og i udlæg efter høst af dæksæden.

 



Version 1.0 November 2010, © Miljøstyrelsen.