Indsamling af plastflasker og -dunke fra husholdninger

3. Oparbejdningsmuligheder i Danmark

Plastflasker, -dunke og -spande indsamlet fra husholdninger og erhverv vil i et eller andet omfang indeholde rester af det oprindelige indhold, hvorfor det i forbindelse med en oparbejdning vil være nødvendigt at vaske/skylle materialet. Det betyder, at de virksomheder, der skal oparbejde plastflasker,
-dunke og -spande, må være udstyret med et vaskeanlæg med tilhørende renseanlæg for vaskevand.

Selvom plastflasker, -dunke og -spande efter indsamling og før afsætning til oparbejning er håndsorteret i de forskellige plastmaterialer, så er håndsorteringen ikke fejlfri. Det betyder, at oparbejdningsvirksomhederne for at opnå et regenerat af høj kvalitet også må være udstyret med hydrocykloner etc. der er i stand til at frasortere uønskede materialer.

I Danmark findes to virksomheder, der er udstyret med vaskeanlæg, renseanlæg samt hydrocykloner og sedimentation. Den ene virksomhed er Replast A/S beliggende i Vojens, og den anden er DanRec ApS beliggende i Karup.

DanRec ApS, der er en del af den tyskejede ARAN-gruppe (ARAN Holding GmbH) blev startet i 1993 og er løbende blevet udbygget.

I begyndelsen oparbejdede DanRec ApS flasker og dunke af HDPE fra DSD i Tyskland med et færdigt regranulat af høj kvalitet. I 1995 blev anlægget ombygget til at oparbejde folier fra DSD. I 1998 stoppede udbygningen af DanRec ApS, idet mængderne fra DSD kun beslaglagde 70% af kapaciteten.

DanRec ApS' årskapacitet er på ca. 10.000 tons. DanRec ApS har i dag en ledig kapacitet på ca. 3.000 årstons. Det er ikke lykkedes DanRec ApS at skaffe dansk affaldsplast til virksomheden. DanRec ApS oplyser, at det meste indsamlede affaldsplast i Danmark eksporteres til udlandet og til lande, hvor kravene til arbejdsmiljø og det ydre miljø iflg. DanRec ApS ligger langt fra de danske krav. Derfor er det meget vanskeligt for virksomheden at konkurrere med denne eksport.

For regenerat af høj kvalitet kan der opnås en pris omkring 75% af prisen på nyvarer.

Skal DanRec ApS modtage og oparbejde flasker og dunke fra en dansk indsamling, vil sorteringskravene være emballager af HDPE og PP og ingen PET. Ja til alt, der har indholdt væsker mv. til indvortes og udvortes brug. Nej til emballager, der har indeholdt motorolier, syrer og kemikalier. Det vil ikke være noget problem at oparbejde og sælge regranulat fra flasker og dunke. For DanRec ApS vil det være acceptabelt at starte en produktion ved 2.000 årstons.

Hvis DanRec ApS skal oparbejde plastflasker og -dunke indsamlet fra husholdninger i Danmark, er det nødvendigt, at der indgås en flerårig kontrakt, der bl.a. skal indeholde en aftale om, hvordan afregningen skal være for det indsamlede materiale, når råvarepriserne svinger op og ned.

Iflg. DanRec ApS bør det være en forudsætning for at aftage dansk plast til genanvendelse, at der stilles dokumentation for, at oparbejdningen sker på anlæg, der lever op til danske miljø- og arbejdsmiljøkrav.

Replast A/S blev startet i 1983 med formaling, vask, tørring, ekstrudering og pelletering af LDPE-folieaffald.

Aktiviteterne er siden vokset betydeligt, og Replast A/S har i dag en række af Danmarks store plastvirksomheder som aktionærer.

Replast A/S har en produktionskapacitet på 12.000 tons årligt og har miljøgodkendelse til en produktionsudvidelse op til 16.000 tons. Antallet er medarbejdere er 32. Der arbejdes i 5-holdsskift 7 dage om ugen.

Foruden almindelige brugte LDPE-folier kan Replast A/S også modtage snavset LDPE/HDPE-transportemballage og -landbrugsfolie samt HDPE- og PP-flasker og -dunke fra husholdninger. PET kan ikke oparbejdes.

Replast A/S oparbejder i dag i overvejende grad landbrugsfolie, hvoraf hovedparten importeres fra Tyskland. Ca. 25% af produktionen er baseret på dansk LDPE-transportemballage.

Replast A/S satser på regenerat af høj kvalitet, der kan anvendes til fremstilling af nye kvalitetsprodukter.

Replast A/S er godkendt af GRS (Gütegemeinschaft Recyclate aus Standardpolymeren). GRS-godkendelse tildeles udelukkende regranulater, som påviseligt garanterer et højt kvalitetsniveau.

Replast A/S er udstyret med moderne vaske- og rensefaciliteter. Rensefaciliteterne baserer sig på materialernes vægtfylde, hvilket betyder, at det ikke er muligt at adskille PP fra HDPE, da disse to materialer stort set har samme vægtfylde.

Da Replast A/S som nævnt satser på regenerat af høj kvalitet, er det nødvendigt, at der ikke sker en sammenblanding af disse to plasttyper i det materiale, som Replast A/S modtager.

For regenerat af høj kvalitet kan der opnås en pris omkring 70% af prisen på nyvarer.

Replast A/S har som nævnt mulighed for at udvide produktionen, men i så fald vil det ske på baggrund af øget import af råvarer, da det ikke er økonomisk muligt at skaffe tilstrækkeligt dansk affaldsplast til virksomheden. Væsentlige mængder af den dansk indsamlede plast sendes til udlandet til oparbejdning, da man der kan opnå en højere pris.