I Familiens miljøbelastning fra 1996 foretog vi som en del af projektet en nærmere
undersøgelse af hvilke alternative forbrugsvalg, forbrugerne kan træffe for at tage mere
hensyn til miljøet.
Familiens miljøbelastning fra 1996 opererede med 2 kriterier. Det første var at
forbrugernes andel af et miljøproblem ved en bestemt aktivitet skulle være af et
væsentligt omfang, og at det samtidigt skulle være muligt at ændre sine vaner eller få
alternative produkter. Der fravalgtes dog aktiviteter, som var velbelyste og inddraget i
andre former for oplysningskampagner (f.eks. valg af brusebad frem for karbad, tv-kiggeri
(energiforbrug ved standby), belysning (køb af energisparepærer og installation af
radiatortermostater).
Det andet kriterium var at forbrugeren i princippet skulle have mulighed for at kunne
foretage et (informeret) valg, der reducerede miljøbelastningen ved en konkret aktivitet.
Mangel på mærkning eller information kunne f.eks. vanskeliggøre eller umuliggøre et
informeret valg.
De områder der blev udvalgt var fødevareområdet (valg af samme fødevare, men
forskelligt produceret - ændret kostsammensætning, valg af indkøbsform), kemiske
husholdningsprodukter (valg af tekstilvaskemidler, hårplejemidler og brusebadsæbe, valg
af toiletrensemiddel), opvask (valg af opvaskemetode, opvask hhv. i hånden og i maskine),
vedligeholdelse af tøj (anvendelse af vaskemaskine og valg af tørremetode).
I dette projekt er det intentionen, dels at foretage en status over de hidtidige og
aktuelle initiativer på området, dels at udpege områder, hvor det ud fra en
miljømæssig vurdering vil være relevant at igangsætte undersøgelser til brug i
forbindelse med senere opdateringer.
For at have en ramme til at analysere disse tiltag i har vi valgt at tage udgangspunkt
i en metode, der er udviklet af SIFO i Norge i forbindelse med arbejdet med deres grønne
husholdningsprojekt. SIFOs metode indebærer at de enkelte forbrugsområder i
standardprojektet bliver gennemgået med henblik på 3 niveauer, hvor forbrugerne får
anbefalinger om gode miljøvalg og de økonomiske omkostninger herved (Vittersø, Gunnar
m.fl., 1998).
På produktniveau: Produktsubstitution - udskiftning af konventionelle produkter med et
mere miljøskånsomt alternativ med de samme funktioner.
På organisations- eller serviceniveau: Ændret brug af produkter og organisering af
aktiviteter i husholdningen. Her er termen tjenestebehov i fokus - ikke produktbehov. Det
åbner for en mere bredt udvalg af muligheder end blot et andet valg af produkter.
På niveauet mindsket forbrug: Reducer forbruget - vurder behovet for forskellige
produkter eller tjenester, f.eks. rejse mindre eller sænke rumtemperaturen. Det vil
betyde initiativer, som på den ene side reducerer tjenesteniveauet og stiller krav til
livsstilen, men også på den anden side reducerer den samlede miljøbelastning.
Grunden til udvikling af modellen med flere niveauer var at spørgsmålet om et
bæredygtigt forbrug ikke kun er et spørgsmål om ændrede produktvalg.
Produktsubstitueringsstrategien er begrænset af at det kun er for nogen få produkter og
kategorier, der eksisterer gode alternativer, og at den reducerer spørgsmålet om et
bæredygtigt forbrug til et spørgsmål om ændret valg af produkter.
For at komme ud over disse begrænsninger indførtes begrebet tjenesteniveau, hvor
fokus er på de behov eller tjenester, som produkterne skal dække. Begrebet er hentet fra
et nordisk energiprojekt (Bennestad m.fl., 1991), hvor begrebet energitjenester blev
brugt. Forbrugerne har behov for lys, varme og varmt vand og ikke et bestemt antal
kilowatt-timer pr. år. Kan disse behov tilfredsstilles ved brug af mindre energi, kan en
husholdnings energiforbrug sænkes, uden at dens energitjenesteniveau også sænkes? Man
får samme velfærd ved et lavere energiforbrug.
De 3 niveauer kan illustreres ved transport: På niveau 1 (produkter) anbefales en bil,
der kører langt på literen; på niveau 2 (anden organisering) anbefales andre
transportformer som f.eks. tog, bus, cykel og delebil; på niveau 3 anbefales mindre
rejseaktivitet. SIFO understreger at det ikke nødvendigvis er alle niveauer, der er
relevante for alle forbrugsområder, ligesom der kan være et overlap mellem niveauerne.
De anbefalinger, der hidtil er kommet fra SIFO hvad et mere miljøskånsomt forbrug
koster, er på områderne tøj og sko (Vittersø, Gunnar og Strandbakken, Pål, 1998) og
hårde hvidevarer (Vittersø, Gunnar og Strandbakken, Pål, 1999).
Vi finder det perspektivrigt at tage udgangspunkt i denne metode. Men til forskel fra
SIFO, der regner i kroner, regner vi i dette projekt med reducerede miljømæssige
påvirkninger. Vi vil heller ikke som SIFO bruge standardbudgettets inddeling af
produkter, men tage udgangspunkt i vore forskellige aktiviteter, som jo også lægger op
til at inddrage forbrugerens adfærd i analysen. Her vil vi igen udvælge de
miljømæssigt set mest belastende aktiviteter og så gennemgå dem på de 3 niveauer for
på den måde at gøre status; en status der også inddrager erfaringer fra andre lande,
især Sverige og Norge, hvor det er relevant. Denne status vil så efterfølgende blive
brugt til at udpege områder, hvor det ud fra en miljømæssig vurdering vil være
relevant at igangsætte undersøgelser til brug i forbindelse med senere opdateringer.
Resultatet af opdateringen af Familiens miljøbelastning ligger helt i forlængelse af
Familiens miljøbelastning 1996: Det er de samme 3 områder, der belaster miljøet mest:
Fødevarerne, (bil)transporten og boligopvarmningen. Dertil kommer diverse fritid, som
også giver anledning til en betydelig miljøbelastning. Det betyder at det er følgende 4
aktivitetsområder, hvor der dels vil blive peget på områder, hvor det ud fra en
miljømæssig vurdering vil være relevant at igangsætte undersøgelser til brug i
forbindelse med senere opdateringer, dels kort vil blive givet en status over de hidtidige
initiativer på området:
Livscyklusvurdering af 5 fiskeprodukter - torsk, rødspætte, sild, makrel, laks og
musling - er i gang på Aalborg Universitet i samarbejde med føromtalte projekt. Aalborg
Universitet har også for nogle år siden foretaget en indledende LCA-vurdering af sild i
glas.
I Sverige arbejder især Annika Carlsson-Kanyama fra FMS (Forskningsgruppen för
miljöstrategiske studier) på at kortlægge energiforbruget i fødevaresektoren. De
indsamlede data bliver publiceret løbende (den første rapport er Carlsson-Kanyama and
Faist, 2000).
Derudover arbejder LRF, Lantbrukarnas Riksförening på at gennemføre
livscyklusvurderinger på mælk, oksekød fra mælkeproduktion, oksekød fra ammekøer,
svinekød, kartofler fra konventionel og økologisk dyrkning, kylling, hamburgerbrød og
icebergsalat.
Det kan derfor konkluderes at der rent forskningsmæssigt er en række initiativer i
gang, som vil kunne resultere i et bedre datagrundlag for fødevarefremstillingen.
Hvorvidt der også vil fremkomme tilstrækkelige data for en række økologiske
fødevarer, er p.t. lidt uklart, hvorfor dette område bør gives særlig opmærksomhed.
Til perspektivering skal der peges på Perspective projektet fra Holland (Schmidt,
Taco, 1999). Her er det undersøgt hvorvidt det er muligt at reducere det indirekte
energiforbrug i husholdningerne på trods af en øget indkomst. 12 husholdninger tog del i
undersøgelsen, hvor deltagerne dels fik information om en række produkters indirekte
energiforbrug (bl.a. fødevarer), dels fik tildelt en økonomisk støtte på 20% af deres
normale indkomst til brug for daglige indkøb. Husholdningerne var i stand til at spare
31- 43 % på det indirekte energiforbrug i forhold til sammenlignelige husholdninger/deres
tidligere forbrug. 18 måneder efter undersøgelsen blev der foretaget et tjek, hvor det
viste sig at flere var faldet tilbage til deres gamle mønster, men ikke for fødevarers
vedkommende!
I Sverige er der et projekt i gang, hvor forskere sammen med en række husholdninger
undersøger mulighederne for nu og i fremtiden at opnå et mindre miljøbelastende
forbrugsmønster. Her fokuseres der på mad, også fordi maden er en del af et
socio-kulturelt kompleks, hvor forandringer i den mad der indtages ikke bare har
afgørende indflydelse på husholdningernes madvaner og måltidsmønster, men også deres
næringsindtagelse og økonomi. Formålet med projektet er at give eksempel på, hvordan
en effektiv information om fødevarernes miljøbelastning til dagens husholdninger skal se
ud for at kunne føre til mere miljøtilpassede madvaner. Med effektiv menes i projektet
en reducering af ressourceanvendelsen - og målet er en effektivisering med mindst en
faktor 4 (Forskningsgruppen för miljöstrategiska studier, 2001).
Madlavning
Status over hidtidige initiativer:
Produktniveau og organisationsniveau (behandles samlet, da der ingen mening er i at
skelne mellem dem): DEFU har for nylig undersøgt danskernes elforbrug ved madlavning på
elkogeplader og i elovne for at få et gennemsnitligt elforbrug til madlavning ud fra
konkrete undersøgelser (DEFU, 2000). Resultatet var et gennemsnit på 340 kWh pr. år
fordelt med 180 kWh til elkogeplader og 160 kWh til elovne. Dette resultat afveg
væsentligt fra de hidtidige antagelser (240 kWh til elkogeplader). Resultaterne danner
baggrund for elforsyningens informationsmaterialer, såsom Bedre Elvaner.
I Sverige er der ligeledes udarbejdet en rapport om elforbruget ved kogning af pasta,
kartofler, ris mv., der ligeledes viser at der kan spares en del energi ved tilberedning
af varm mad (Carlsson-Kanyama og Broström-Carlson, 2001). Ændret brug af forskellige
fødevarer og en anden organisering af madlavningen i husholdningen vil kunne resultere i
en væsentlig energibesparelse.
Hvad angår komfurer findes der p.t. ingen energimærkning til hjælp for forbrugerne.
Det forlyder at der kan forventes en energimærkning på komfurer i 2003.
Mindsket forbrug: Her foreligger der ingen undersøgelser, men det er formentlig heller
ikke så relevant.
Behov for nye undersøgelser:
Der foreligger ingen undersøgelser over de spild eller svind, der finder sted ved
madlavningen eller i det hele taget fra jord til bord. Der kan kun foretages mere eller
mindre kvalificerede gæt. Muligvis kan der sættes nærmere tal på spildet ved at
sammenholde 3 forskellige datasæt: Data fra forsyningsstatistikken, data fra
forbrugsundersøgelsen (begge fra Danmarks Statistik) og datakostundersøgelsen fra
Fødevaredirektoratet. Hvis de pågældende data er gode nok, vil mængden af en given
fødevare, der oplyses i forsyningsstatistikken, altid være højere end det tilsvarende
tal fra forbrugsundersøgelsen på grund af svindet. Tilsvarende vil en mængde af en
given fødevare i forbrugsundersøgelsen være højere end det tilsvarende tal i en
kostundersøgelse, idet forbrugsundersøgelsen repræsenterer det købte, mens
kostundersøgelsen repræsenterer det spiste.
Hvis størrelsen af spildet blev undersøgt og kortlagt, kunne det være et godt
udgangspunkt for mulige kampagner for at reducere spildet og dermed miljøbelastningen.
Der er i Danmark foretaget udvalgte undersøgelser over elforbruget til madlavning i
forskellige husstandstyper (DEFU, 2000). Fokus har været på elforbruget for apparaterne
og ikke maden. Der mangler således undersøgelser over elforbrugets afhængighed af
mængden af den mad der tilberedes, ligesom DEFU-rapporten ikke er opgjort efter de
retter, der er lavet. Datamaterialet bygger på 100 familier fordelt efter
familiestørrelse, alder, boligtype, indkomst og erhverv.
Noget af svaret herpå kan fås fra Sverige, hvor Carlsson-Kanyama sammen med the
Swedish Consumer Agency har undersøgt energiforbruget til kogning, og hvordan et sådant
forbrug kan reduceres ved rigtigt valg af apparater, kogemetoder og det antal portioner,
der skal koges. Eksemplerne er kogning af hvede, spaghetti, pasta, byg, ris, kartofler,
couscous og kartoffelmos (Carlsson-Kanyama and Broström-Carlson, 2001). Energiforbruget
til fremstillingen af de relevante fødevarer før kogeprocessen blev også beregnet.
Undersøgelsen foregik på et laboratorium. Undersøgelsen viste en stor forskel i
elforbruget, afhængig af portionsstørrelse og kogemetode, og viste også at
kogeprocessen var stor eller den dominerende del af det samlede energiforbrug til
fødevaren. Derfor ligger der store besparelsespotentialer i en formidling af disse
resultater.
Så vidt vi er underrettet, arbejder Carlsson-Kanyama videre med energiforbruget til
fødevarer og vil publicere flere undersøgelser i fremtiden. De indsamlede data er
særdeles relevante og kan formentlig også bruges i dansk sammenhæng.
Forbrugerinformationen må derfor følge de svenske undersøgelser nøje og måske indlede
et samarbejde med DEFU om flere danske undersøgelser, hvor energiforbruget til
fødevarerne også indgår.
Servering og opvask
Her er det især opvasken, der belaster miljøet og derfor den der er i fokus i det
følgende. Til al opvask bruges der vand, opvaskemiddel og energi til opvarmning af
vandet.
Status over hidtidige initiativer:
Produktniveau: Opvaskemaskiner: Her er der etableret både en energimærkning og en
miljømærkning af apparaterne, der gør det nemt for forbrugerne at udskifte et gammelt
apparat med et miljømæssigt set bedre alternativ med samme funktion. Ligeledes er der
etableret en miljømærkeordning for maskinopvaskemidler og opvaskemidler til håndopvask.
Organisationsniveau: Forbrugerstyrelsen har i 1996 foretaget en telebus-undersøgelse
af opvaskevaner i forbindelse med en test af opvaskemidler. Opvaskevaner omfatter her
både manuel og maskinopvask. Forbrugerstyrelsen har ligeledes i flere år formidlet viden
om gode opvaskevaner - undgå skylning af service, korrekt temperatur i opvaskemaskiner,
korrekt dosering af opvaskemiddel.
Mindsket forbrug: Her foreligger der ingen undersøgelser. En mulighed kunne være at
undersøge hvilken slags service, der hyppigst vaskes op. Hvis det er kopper kunne
miljøet spares for en unødig belastning ved at den samme person brugte den samme kop
flere gange i løbet af en dag.
Behov for nye undersøgelser:
Området må siges at være rimeligt godt belyst i form af undersøgelser, og området
følges også løbende i form af test mv.
Opbevaring af mad
På dette område er brug af køleskab og fryser i fokus som de mest miljøbelastende
for området.
Status over hidtidige initiativer:
Produktniveau: Køleskabe/frysere: Der findes løbende undersøgelser af disse
apparaters energiforbrug, og der er indført både energimærkning og miljømærkning for
apparaterne, der gør det nemt for forbrugerne at udskifte et gammelt apparat med et nyt
og mere miljøskånsomt apparat.
Organisationsniveau: Forbrugerstyrelsen har i flere år formidlet viden om rigtig brug
af apparaterne - korrekt temperatur, korrekt afrimning af fryseren, korrekt placering af
madvarer - og et godt valg af apparaterne - størrelse i forhold til forbrug.
Mindsket forbrug: Her foreligger der ingen egentlige undersøgelser. Undersøgelser
kunne iværksættes for at analysere årsagerne til det stigende brug af køle- og
frostvarer. Givet er det dog at ældre huses viktualierum i kælderen stort set alle er
erstattet af køleskabe, hvilket resulterer i et øget energiforbrug.
Behov for nye undersøgelser:
Området må siges at være rimeligt godt belyst i form af undersøgelser, og området
følges også løbende i form af test mv. af relevante apparater.
Området omfatter nogle områder, der går på tværs af samtlige de aktiviteter,
familien udfører i hjemmet. Her er det rumopvarmningen, der giver anledning til den
største miljøbelastning.
Status over hidtidige initiativer:
Produktniveau: Rumopvarmningen har været emne for energimyndighedernes kampagner
igennem mange år. Der har f.eks. været fokus på isolering, på installation af
radiatortermostater og rigtig brug af disse (20 grader og natsænkning), installation af
effektive fyringsanlæg i boligen, skift fra oliefyr til fjernvarme mv. Men en nærmere
gennemgang af alle disse initiativer ligger uden for rammerne i denne sammenhæng.
Organisationsniveau/mindsket forbrug: Også her har der været ført en aktiv politik
på området. Her skal der blot peges på den række af de økonomiske incitamenter, der
er igangsat i forbindelse med energiforbruget i boligen - husmærkningsordningerne,
energikrav i forhold til eksisterende bygninger og nybyggeri, mærkningsordning for ruder
og vinduer og informative energiregninger fra myndighederne.
Behov for nye undersøgelser:
Området er rimelig velundersøgt, og der føres konstant kampagner for at nedsætte
forbruget. Forbrugerinformationen bør følge disse kampagner løbende for måske selv at
få ideer til hvordan disse informationer kan bruges i forbrugerinformationens øvrige
arbejde med formidling til forbrugerne.
Aktivitetsgruppen fritid består af en række aktiviteter, der foregår i hjemmet.
Vigtige i denne forbindelse er brug af elektroniske underholdningsprodukter med det
tilknyttede elforbrug og boligindretning samt anvendelsen af boligen til diverse
fritidsaktiviteter, herunder belysning og møbler.
Elektroniske underholdningsprodukter
Gruppen omfatter alle elektroniske underholdningsprodukter, såsom radio, tv,
video, dvd-afspiller, parabolantenner, edb-udstyr, digitalt fotoudstyr mv., og gruppen har
været i stærk vækst i de senere år.
Status over hidtidige initiativer:
Produktniveau: De elektroniske underholdningsprodukter følges til en vis grad af DEFU,
hvad angår elforbrug. Produkternes materialemæssige sammensætning har ikke været fulgt
på samme måde, men for nylig er der etableret en særskilt indsamling af elektriske
apparater efter brug. Der er også indført miljømærkning af en række apparater.
Organisationsniveau/mindsket forbrug: Energimyndighederne og Forbrugerstyrelsen har i
de senere år ført kampagner, hvor især apparaternes standby-forbrug har været i fokus.
Behov for nye undersøgelser:
Området er i kraftig vækst, og der er ikke noget der tyder på at denne vækst
stopper lige med det samme. Det er derfor vigtigt at følge området og igangsætte
initiativer, der kan give større viden om apparatbestanden i husholdningerne og deres
anvendelsesmønster. DEFU opererer med gruppen multimedier, men den angiver kun elforbrug
for pc, tv og video i forskellige husholdninger.
Boligindretning og anvendelse af bolig til fritidsaktiviteter
Gruppens vigtigste produkter er møbler og belysning, der dækker indkøb af lamper
og brug af dem - elforbruget.
Status over hidtidige initiativer:
Produktniveau: Møbler har ikke været specielt i fokus i miljøsammenhæng, men på
det seneste er der indført miljømærkning af f.eks. en seng. Miljøbelastningen ved
møbler afhænger meget af, hvordan de bortskaffes.
På belysningsområdet har der gennem en række år været ført kampagner for at
stimulere salget af energisparepærer. Energisparepæreordningen er løbende optimeret,
således at det i dag er muligt at købe A-mærkede energisparepærer. På det seneste er
der også indført miljømærkning af energisparepærer. Samtidig hermed har der
formentlig været en tendens til øget anvendelse af halogenspots, der ikke giver nogen
elbesparelse.
Organisationsniveau/mindsket forbrug: Her er der som nævnt ført en række kampagner
for at stimulere brugen af energisparepærer. Denne fokus på de store
besparelsespotentialer ved fornuftig brug af belysning har formentlig også medført et
mindsket forbrug , f.eks. ved installation af følere, der får lyset til at tænde ved
bevægelser.
Behov for nye undersøgelser:
Møbler: Bortskaffelsen af møbler giver anledning til miljøbelastning. Derfor er det
ud fra et miljøsynspunkt vigtigt at bruge møblerne så længe som muligt. Det kunne ske
ved at de blev genanvendt af andre. Problemet er her at der i dag ikke findes nogen
undersøgelser over, hvor stor en andel af møblerne der bliver genanvendt. Der findes en
række genbrugsforretninger, der også har møbler. Men hvor stor en andel der bliver
genbrugt, vides ikke. Tidligere var det f.eks. almindeligt at ombetrække sine møbler,
men dette er formentlig en sjældenhed i dag, hvad det faldende antal møbelpolstrere
tegner et klart billede af.
Belysning: Området bør følges nøje, da belysningen står for ca. 15% af elforbruget
i en husstand på 2 voksne og 2 børn. Der mangler undersøgelser over, hvordan
anvendelsesmønstret er af energisparepærer, almindelige pærer og halogenspots.
Området omfatter familiens transport med fly, bil og cykel. Transportområdet har
også haft stigende bevågenhed i de senere år, og der foreligger efterhånden en række
undersøgelser og på baggrund heraf også en række kampagner fra de ansvarlige
myndigheder. Derfor skal området heller ikke gennemgås i detaljer, også fordi det nok
er et område, der ligger i periferien for Forbrugerinformationens virke. Kampagnerne bør
dog løbende følges for at få input og ideer til, hvordan disse informationer kan bruges
i forbrugerinformationens øvrige arbejde med formidling til forbrugerne.
Der synes f.eks. at være behov for, at forbrugerne informeres langt bedre om
miljøkonsekvenserne af deres transportform for ferierne. Flytransport er en meget
miljøbelastende rejseform, som dog ikke altid kan erstattes med andre rejsemidler.
Hvad angår biltransport, har flere undersøgelser vist at det er de korte ture, der
belaster miljøet mest, da motoren (og katalysatoren, hvis en sådan haves) ikke når at
blive varm og derfor forurener langt mere, end hvis motoren var varm. Der har også været
ført flere kampagner med fokus netop på denne problemstilling med opfordring til at
erstatte de korte bilture under 5 km med cykel- eller ligefrem gåture.
I den forbindelse kunne Forbrugerinformationen overveje at inddrage biltransporten i
forbindelse med indkøb af fødevarer og derfor iværksætte et samarbejde med de øvrige
myndigheder, der forestår de forskellige kampagner. F.eks. foreligger der ingen præcise
undersøgelser over hvilke transportmidler der anvendes til indkøb, eller hvor langt der
køres til dette formål. Dette ville være relevant, hvis området skal inddrages i
forbrugerinformationens formidling på området.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top
|