Duft- og kemikalieoverfølsomhed

Bilag F

Tillad os venligst at præsentere patientforeningen:

Foreningen For Duft – og Kemikalieoverfølsomme.

( stiftet februar 1994 )

Foreningens hovedformål omfatter : ( fra foreningens vedtægter )

  1. At udbrede kendskabet til og viden om Duft –og Kemikalieoverfølsomhed.

  2. At give råd og vejledning til duft –og kemikalieoverfølsomme.
    ( hjælp til selvhjælp ).

  3. At kæmpe for et rent miljø og renere luft.

  4. At overbevise Sundhedsstyrelsen / lovgiverne om vigtigheden af forskning i duft - og kemikalieoverfølsomhed.

  5. At kæmpe for en langsigtet løsning af vores problemer med indeklimaet, her tænkes specielt på duftfrie venteværelser, hospitalsafdelinger, plejehjem etc., samt anspore til bygning af allergi venlige boliger.

  6. Anerkendelse af vores sygdom og fuld pension ved uarbejdsdygtighed.

  7. At medvirke til skabelsen af et diagnose –og behandlingscenter.

Kort om sygdommen :

På engelsk kaldes sygdommen for Multiple Chemical Sensitivity, som direkte oversat betyder Mangeartet Kemisk Overfølsomhed. Til forskel fra allergierne kan der ved denne lidelse ikke påvises antistoffer i huden, slimhinder eller i blodet, og betegnelsen overfølsomhed eller kemisk intolerans er derfor fagligt mere korrekt.

Tilstanden / Lidelsen er ikke anerkendt som sygdom i Danmark, vel bl.a. på grund af manglende diagnostiske parametre. Det er derfor meget vigtigt for denne patientgruppe at have mediernes bevågenhed for konstant at kunne lægge pres på / inspirere relevante sundhedspersoner.

Der findes ikke danske undersøgelser til belysning af sygdommens karakter eller omfang, men amerikanske læger anslår at ca. 4 % af den nordamerikanske befolkning er lidende af denne sygdom. Med et letsindigt skøn ville det betyde at op mod 200.000 danskere i en eller anden udstrækning udviser symptomer ( et eller flere ) som angivet i nedenstående gennemgang, ved "passende" eksponering.

Symptomer: Træthed, irriterede slimhinder i øjne, næse og hals. Hovedpine, svimmelhed, koncentrationsbesvær, hukommelses –og indlæringsbesvær, åndedrætsbesvær, hjertebanken, ledsmerter og depressioner, samt mange flere.( Varierer fra patient til patient ).

Årsagerne : Kemikalier, der som luftbårne elementer , stammende fra miljøet, rammer vore slimhinder og igangsætter voldsomme og aggressive reaktioner i "nervesystemet".

Koncentrationen af disse stoffer er ofte langt under de værdier som "normale" individer kan registrere.

Kemikalierne kan være såkaldte naturlige forbindelser eller kan være syntetiske.

Eksempler på ting der i dagligdagen kan udløse anfald hos duft –og kemikalieoverfølsomme :

Tobaksrøg, stegeos, brænderøg, parfumer, deodoranter, after-shave, vaskepulver og skyllemidler, aviser, reklametryksager, fotokopimaskiner, selvkopierende papir desinfektionsmidler etc., etc.

Konsekvenser : Personer der er lidende af duft- og kemikalieoverfølsomhed oplever de vanskelige situationer med duftene i bussen, toget, kontoret, biografen, teatret, restauranten, på lægelaboratoriet, rådhuset, hos tandlægen, i indkøbskøen, i kirken, på biblioteket, i svømmehalen, o.sv.o.s.v.o.s.v.

Med andre ord alle de steder, hvor man møder hinanden og udveksler dufte, og strides om hvem der dufter mest.

Med de ovenfor beskrevne symptomer, er den uundgåelige konsekvens for mange, en invaliderende social isolation.

Foreningen af Duft –og Kemikalieoverfølsomme prøver efter bedste evne at fungere som talerør for de socialt isolerede og opfordrer alle med symptomer på denne lidelse, til at melde sig ind i foreningen.

Jo flere vi er , des bedre kan vi arbejde på opbygningen af en bedre og bredere forståelse for vore problemer i dagligdagen. Samtidig kan vi forøge indsatsen overfor sundhedssystemet.

Vi ser frem til samarbejdet med en forstående og kommunikerende presse på alle niveauer.

Med venlig hilsen på foreningens vegne

Flemming Obling

Skulle De finde anledning til at kontakte foreningen for yderligere informationer eller ønsker kommentarer til hændelser / begivenheder med relation til vort handicap, kan dette ske til en af nedenstående personer:

Flemming Obling Tlf. privat : 43 40 47 61
Kappelev Landevej 11 Tlf. arbejde : 43 99 17 61
2670 Greve. Mobiltlf : 20 62 70 53
( Best. Medlem ) E-mail : fovet@post.tele.dk

 

Vienni Henriksen Tlf. privat : 36 78 89 20
Borrisvej 22
2650 Hvidovre. E-mail : mcsdk@post.11.tele.dk
( Næstformand )

 

Helga Qwist Tlf. privat : 47 72 09 04
Egevej 13,st.th
3300 Frederiksværk.
( Formand )