Duft- og kemikalieoverfølsomhed

1 Introduktion

1.1 Om denne rapport
1.2 Kilder til rapporten
  

Produktion og anvendelse af nye kemiske stoffer og produkter er steget markant i de seneste årtier. Der findes i dag kemiske stoffer, som kan udgøre en potentiel risiko for miljø og mennesker, overalt i miljøet.

For hovedparten af de kemiske stoffer haves kun begrænset viden om deres skadelige effekter, og myndighedernes regulering af stoffer er ofte "bagefter" da reguleringsmæssige tiltag som regel er et resultat af ny viden og erfaringer om skadelige effekter. Der efterlyses bedre metoder til at løse denne opgave og til at indhente det forsømte.

Det er svært at argumentere med risiko for sundhedseffekter, som ikke kan dokumenteres med 100% sikkerhed, når et nyt kemisk stof byder på betydelige socio-økonomiske fordele. Med introduktionen af forsigtighedsprincippet er det blevet muligt at tage større hensyn til natur og sundhed, også selv om dokumentationen for skadevirkning er begrænset (Beltram, 1998).

Ovennævnte problemstilling er også relevant når man diskuterer sygdomsrisici hos en gruppe mennesker, som føler sig syge efter udsættelse for kemiske stoffer i ganske lave koncentrationer - så lave at de ikke generer andre mennesker – et forhold der benævnes Multiple Chemical Sensitivity, MCS. Udsættelse for en lang række kemiske stoffer kan hos mennesker med MCS registreres som følge af meget lave lugttærskler, som ligger betydeligt under de niveauer der medfører egentlige toksiske effekter.

Toksikologiske studier fra de senere årtier har vist flere eksempler på, at kemiske stoffer kan forårsage helbredsskader i koncentrationer, som tidligere blev anset for at være "sikre". Der findes eksempler på at udsættelse for blandinger af kemiske stoffer, eller at et kemisk stof i kombination med en anden miljøfaktor kan forstærke den sundhedsskadelige effekt, som hvert stof eller faktor ellers udgør (f.eks. asbest og tobak, organiske opløsningsmidler og støj).

Det er vigtigt at undersøge disse forhold, for at kunne identificere mulige risikogrupper og mekanismer bag fænomenet, og for at kunne træffe en beslutning om nødvendigheden og indhold af forebyggende foranstaltninger. Men frem for alt har myndighederne brug for dokumentation af sammenhængen mellem udsættelse for kemiske stoffer eller kombinationer heraf ved lave koncentrationer og de rapporterede sygdomsgener, før de kan gribe ind.

Foreløbigt opfylder den eksisterende dokumentation om MCS ikke internationalt anerkendte, lægevidenskabelige kriterier for anerkendelse som en sygdom, og myndighederne har ikke noget basis at forebygge udfra.

I øjeblikket er der internationalt set ingen anerkendelse af sygdommen i sigte. I Danmark er der, udover gruppen af MCS ramte personer og patientorganisationer, fortsat kun få der har beskæftiget sig med MCS.

1.1 Om denne rapport

Målgruppen for denne rapport er myndigheder og behandlere i sektorerne miljø, arbejdsmiljø og sundhed.

Formålet med rapporten er – i bred forstand – at formidle den eksisterende viden om MCS. Rapporten er skrevet på baggrund af en gennemgang af den videnskabelige litteratur og anbefalinger fra flere ekspertpaneler om MCS, og konkrete henvendelser til miljø- og sundhedsmyndigheder i flere lande.

Det er sigtet at rapporten skal udgøre et udgangspunkt og vurderingsgrundlag for

Miljøstyrelsens fremtidige behandling af emnet.

Definition af opgaven

Rapporten skal belyse følgende:

  1. Findes der objektiv dokumention for at kemiske stoffer i små koncentrationer fremkalder MCS.
  2. Findes der dokumentation for mekanismer, der er ansvarlige for MCS.
  3. Kemikalier og eksponeringsforhold som er særlig relevante for Danmark i forbindelse med MCS.
  4. Muligheder for forebyggelse/beskyttelse.

Rapporten giver en komplet og opdateret beskrivelse af problemet under hensyntagen til så mange væsentlige oplysninger som muligt i forhold til MCS, men ikke til andre miljøsygdomme.

Denne rapport er ikke udarbejdet som et videnskabeligt dokument, men det er meningen, at rapportens oplysninger og referenceliste skal kunne bruges som kilde til videnskabelige referencer om MCS.

Forklaringer på forkortelser og fagudtryk er anført på en særlig liste efter indholdsfortegnelsen.

1.2 Kilder til rapporten

I databasen Medline kan man for perioden 1991-2001 finde 388 publikationer under stikordene chemical sensitivity og multiple chemical sensitivity. Desuden er der i samme periode skrevet flere reviews og rapporter om emnet.

De vigtigste kilder til denne rapport har været:

  1. Den Europæiske Kommissions direktorat for Miljø (DG Environment) rapporten ("Europæisk rapport", 1994 - ikke officielt udgivet)
  2. Predecisional Draft Report on MCS (US Interagency Workgroup on Multiple Chemical Sensitivity) ("Interagency rapport", 1998 - ikke officielt udgivet)
  3. Chemical Exposures. Low levels and high stakes. (Ashford & Miller 2. ed. 1998)
  4. A Review of multiple chemical sensitivity for UK HSE (UK review, Graveling 1999) "Graveling rapport"
  5. Danske arbejdsmedicinske erfaringer 1981-2001
  6. Litteratur fra perioden op til 2001

Interagency-rapporten og Graveling-rapporten har været hoved-baggrundsmaterialer for denne rapport.