Den teknologiske udviklings mulige miljøkonsekvenser

2 Radarundersøgelse - teknologisk fremsyn

2.1 The Futures Project
2.1.1 Miljøteknologi og renere teknologi
2.1.2 Bioteknologi
2.1.3 Materialeteknologi
2.1.4 Transport
2.1.5 Energiteknologi
2.1.6 Kommentarer til ’The Futures Project. Technology Map’
2.2 United Kingdom Technology Foresight
2.2.1 Kommentarer til det engelske teknologiske fremsyn
2.3 Technology Radar (Holland)
2.3.1 Kommentarer til den hollandske radarundersøgelse
2.4 Teknologisk framsyn för Sverige
2.4.1 Kommentarer til det svenske teknologiske fremsyn
2.5 The George Washington University Forecast of Technology & Strategy
2.5.1 Kommentarer til GW forecast
2.6 Opsummering - teknologisk fremsyn

2.1 The Futures Project

’The Futures Project’ blev sat i gang medio 1998 med henblik på at undersøge teknologiske, økonomiske og sociale muligheder og faktorer af betydning for udviklingen i Europa (IPTS 2000). ’The Futures Project’ er struktureret i 12 delprojekter, og et af disse er en teknologisk kortlægning (’technology map’) (Cahil et al 1999) omfattende en analyse og gennemgang af eksisterende nationale fremsynsprojekter med det formål at identificere betydende teknologier under udvikling og teknologiske gennembrud (’emerging technologies’) samt markedsmæssige potentialer for Europa. Den teknologiske kortlægning er struktureret i 6 sektorer, som igen er opdelt udviklingstendenser, Tabel 1.

Tabel 1.
Sektorer og udviklingstendenser - ’The Futures Project. Technology Map’ (Cahil et al 1999).

Sektor

Udviklingstendens

Information and Communication Technologies

Ubiquitous computing
Knowledge management

Life Sciences

Biotechnology in the health care sector:

health care systems; ICT; therapies; diagnosis

Biotechnology in the agro-food sector:

food safety assurance; agricultural protection; agriculture and fisheries; recombinant DNA technologies; nutrition; value-added product development

Energy

Nuclear energy
Fossil fuel clean technologies
Renewable energy technologies
Energy transport and storage
Rational use of energy

Environmental and Clean Technologies

Recycling
Separation
New energy sources
Solar cells
Energy saving
Global management of environment
Clean production

Materials and Related Technologies

Biological materials and processes
Organic and polymer materials
Ceramic materials and processing
Metallic and intermetallic compounds
Semiconductor and electronic materials

Transport

In-vehicle telematics
Propulsion systems


Nedenstående nationale fremsyn (se Tabel 2) er inddraget i den teknologiske kortlægning under ’The Futures Project. Technology Map’. Det skal bemærkes, at den metodemæssige fremgangsmåde er forskellig i de enkelte fremsyn, og at resultaterne af gennemgangen derfor er af indikativ karakter.

Tabel 2.
Nationale fremsyn i 'The Futures Project. Technology Map' (Cahil et al 1999).

Reference

Land

ITA, Institute of Technology Assessment of the Austrian Academy of Science, Delphi Report Austria (three volumes), Vienna, 1998.

Østrig

OST, Office of Science and Technology, Technology Foresight, Progress through Partnership, HMSO, London, 1995.

England

Fraunhofer Institute and BMBF, Delphi ’98 - Studie zur Globalen Entwicklung von Wissenchaft und Technik, Karlsruhe, 1998.

Tyskland

STA, Science and Technology Agency, The Sixth Technology Forecast Survey, Future Technology in Japan - commissioned by NISTEP, National Institute of Science and Technology Policy, Tokyo, 1997.

Japan

OPTI, Observatorio de Prospectiva Technológica Industrial, Primer Informe de Prospectiva Technológica Industrial - Futoro Technológico en el Horizonte del 2015, 1999.

 

George Washington University, Department of Management Science, Delphi Forecast of Emerging Technologies, Washington, 1996.

USA

Ministry of Economics, Finance and Industry, Les technologies clés pour l’industrie francaise à l’horizon 2000, Paris 1995.

Frankrig

RAND, New Forces at Work: US National Critical Technologies Review Group, Rand Corporation, Santa Monica CA, 1998.

USA

Fondazone-Rosselli, Le prioritá nazionali della ricerca industriale, Primo rapporto, Franco Angeli, Milano 1998.

Italien

Ministry of Research, Science and Technology, Blueprint for Change, Wellington, New Zealand, 1998.

New Zealand

Australian Science, Technology and Engineering Council, Developing long-term strategies for science and technology in Australia, 1996.

Australien

RAND Europe and Coopers & Lybrand (1998): Technology Radar (4 volumes) - study commissioned by Ministry of Economic Affairs.

Holland


Som nævnt i afsnit 1.3 er det teknologiske domæne ’Miljøteknologi og renere teknologi’ ikke veldefineret, og dertil kommer, at domæner som energi, materialer, transport, landbrug osv. også har stor miljømæssig betydning. I det følgende opsummeres derfor alene ikke hovedkonklusionerne fra domænet ’Miljø og renere teknologi’ men også de øvrige domæner i studiet - dog med hovedvægt på teknologier med miljømæssig betydning.

2.1.1 Miljøteknologi og renere teknologi

I følge ’The Futures Project. Technology Map’ kan miljøteknologi og renere teknologi betragtes som et udtryk for en mere problem- og systemorienteret tilgang til analyse og udvikling af produktionssystemer. I tilknytning til f.eks. renere teknologi benyttes ofte helhedsorienterede metoder som f.eks. livscyklusvurdering til at analyse af energi og miljømæssige aspekter af et produkt gennem hele dets livscyklus.

På basis af gennemgangen af de nationale fremsyn identificerer ’The Futures Project. Technology Map’ fem hovedlinier eller strategier indenfor hvilke renere teknologi kan bidrage til realisering af integreret miljøbeskyttelse:
Nye teknikker/teknologier: Denne strategi omfatter ’hard-core’ produktionsteknologier som alternativer til opløsningsmidler (f.eks. pulverteknologi til maling), katalyse, renere forbrændingsprocesser m.m.
Dematerialisering og forbedret energi effektivitet: Forbedret effektivitet er hovedsageligt relateret til tre områder: a) person- og godstransport, b) bygninger med lavt energiforbrug, c) energibesparelser i basis industrier som produktion af jern og aluminium. Derudover omtales muligheder som høj effektiv omdannelse af elektricitet til lys, brug af varmekaskader mellem virksomheder m.m. Informationsteknologi, ’det papirløse kontor’, hjemmearbejdspladser, videokonferencer m.m. ses som muligheder til at dematerialisere og reducere ressourceforbruget.
Vedvarende råvareressourcer og naturlige materialer: Her fokuseres på at begrænse forbruget af toksiske stoffer samt øge forbruget af vedvarende ressourcer. Dette kan f.eks. være brug af biopolymerer, anvendelse af biologisk nedbrydelig plast, anvendelse af naturlige fibre og farvestoffer, brug af detergenter og emulgatorer baseret på olie og stivelse fra planter.
Grøn teknologi, produkter og serviceydelser: Dette område relaterer sig til begreberne ’eco-design’ og ’eco-efficiency’, som begge i højere grad kan betegnes som koncepter/metoder end teknologier. ’Eco-design’ omfatter bl.a. forebyggelse af forurening, miljømæssigt design, genanvendelse, øget levetid af produkter.
Netværk og nye samarbejdsformer: Det er en overordnet konklusion i ’The Futures Project. Technology Map’, at en succesfuld udnyttelse af de teknologiske udviklingsmuligheder kun kan realiseres, hvis teknologisk udvikling integreres med udvikling af socio-økonomiske og organisatoriske forhold. I relation til renere teknologi omfatter tiltag af denne karakter etablering af netværk og nye samarbejdsformer lokalt og regionalt, f.eks. regionale centre for bæredygtig udvikling til støtte for små og mellemstore virksomheder eller øget samarbejde og synergi mellem lokale virksomheder i forbindelse med affaldshåndtering, genanvendelse m.m.

Hvis ’renere teknologi’ betragtes som i modellen skitseret på Figur 1, viser gennemgangen af de nationale fremsyn, at emner relateret til system optimering og system redesign er klart dominerende, mens de mere radikale innovationer, f.eks. dematerialisering, ikke er fremtrædende.

Set i et tidsmæssigt perspektiv står genanvendelse centralt både miljømæssigt og økonomisk for en tidshorisont frem til ca. 2010, og det forventes, at Europa kan gøre sig gældende på dette område, hvis der afsættes ressourcer til at udvikle området. På længere sigt, dvs. perioden 2015-2020, forventes ’Global management of the environment’ (f.eks. begrænsning af udbredelse af ørken) at få betydning.

Endelig fremføres i ’The Futures Project. Technology Map’ det synspunkt, at realisering af radikale og bæredygtige innovationer kræver en målrettet langsigtet forskning og udvikling på statslige forskningsinstitutioner finansieret via offentlige midler. Private virksomheder har primært interesse i selv at finansiere mere kortsigtede udviklingsopgaver relateret til optimering af effektiviteten af de eksisterende teknologiske regimer, og det kan derfor ikke forventes, at private virksomheder på eget initiativ bidrager til udvikling og realisering af de radikale innovationer.

2.1.2 Bioteknologi

Moderne bioteknologi kan blive en af de mest betydende og afgørende teknologier i dette århundrede specielt i forbindelse med sundhed, fødevareproduktion og miljøbeskyttelse. I landbrugssektoren forventes de fremtidige udviklingstendenser hovedsageligt at foregå indenfor tre hovedområder: 1) udvælgelse baseret på genetiske markører for planteproduktion og kvægbrug, 2) genetisk modificerede planter med øget næringsværdi og stress/sygdomsresistens, 3) transgene dyr med øget sygdomsresistens og øget udbytte. Derudover kan bioteknologi få betydning for områder relateret til produktion af fødevarer, f.eks. forbedringer af fermenteringsteknologi og biokatalyse samt øget produktion af fisk, skaldyr m.m. ved anvendelse af akvakultur.

Moderne bioteknologi kan få stor betydning for udvikling af konceptet ’Planten som fabrik’. ’Planten som fabrik’ er en ide, hvor målet er enten at opnå en mere fuldstændig udnyttelse af de mange komponenter, som planter er i stand til at producere, eller at benytte planter til at producere højværdiprodukter, som hidtil er fremstillet af andre organismer eller ved kemisk syntese.

2.1.3 Materialeteknologi

Materialer og materialeteknologi er af betydning for stort set alle teknologiske domæner, se Figur 2. Specielt indenfor miljø og energi er udvikling af nye materialer af afgørende betydning for en bæredygtig udvikling.

Udvikling af nye materialer er karakteriseret ved forholdsvis høje omkostninger og lange tidshorisonter, hvorfor industrien kan være tilbageholdende med alene at varetage denne form for forskning og udvikling. Materialeteknologi er derfor et teknologisk domæne, hvor der er brug for langsigtede strategier baseret på offentlige midler.

Figur 2.
"Emerging technologies", baseret på den udvikling af materialer, der forudses at finde sted de næste 10 - 20 år. (Cahil et al 1999).

2.1.4 Transport

Transportsektoren står overfor en periode med mange vanskelige omstruktureringer primært grundet transportsektorens store miljømæssige betydning. Indenfor en tidshorisont på 10-15 år vil de mest betydende teknologiske felter være: a) drivmidler, b) udvikling af ’intelligente’ transportsystemer, c) udvikling af avancerede materialer, d) produktion af befordringsmidler, se Tabel 3.

Tabel 3.
Relevante teknologier for transportsektoren og deres betydende drivfaktorer ((Cahil et al 1999).

Propulsion systems

Technologies

Main technology drivers

Internal combustion engines, running on gasoline /diesel or burning alternative fuels such as natural gas, methanol or biofuels.

Electric propulsion systems, including the technology to provide on-board electricity, either by fuel cells, electro-chemical battery, flywheels, or ultracapacitors.

In complement to these propulsion systems, other critical technologies are related with exhaust and inlet systems, design for recycling, maintenance, fuel production, energy storage and refuelling.

Need to contribute to improve air quality in urban areas. Vehicle pollutant emissions (so far CO, NOx, hydrocarbons and particulate matter) should comply with future more stringent exhaust emissions to regulations.

Requirements on greenhouse gas emissions, in particular vehicle CO2 emission, should be reduced to contribute to meet international agreements for which transport will be bounded through mandatory or voluntary measures.

Energy security concern, transport ever taking a higher share of the total energy demand and representing a major concern for Europe over the long term.

Other factors driving propulsion technologies are noise abatement, reduction of acid deposition, recycling, cost reduction and public acceptance.

In-vehicle telematics

Technologies

Main technology drivers

In-Vehicle information, including dynamic route planning and multi-modal information.

Anti-collision devices.

Navigation systems.

Combined emissions and engine management.

Automatic vehicle location.

Smart on-board card.

Optimise use of vehicle and infrastructure.

Reduce traffic congestion in urban areas.

Minimise rate of accidents and related losses.

Management of transport demand.

Advances materials

Technologies

Main technology drivers

Metals, mainly steel, aluminium, magnesium and copper.

Plastics, thermoplastics, elastomers.

Composites.

Need of lighter materials to reduce vehicle energy consumption and emissions.

Improve vehicle body strength.

Ease vehicles recycling.

Allow production flexibility.

Vehicle manufacturing

Technologies

Main technology drivers

Vehicle design, including rapid modelling, prototyping, knowledge-based techniques, virtual reality, design for recycling, platform strategies.

Production process, comprising virtual manufacturing, lean production, automation, tooling, maintenance.

Resources management and organisation.

Logistics supplier chain structure, operations integration, marketing strategies.

Competition, globalisation, emerging markets, trend on mergers and acquisitions.

Flexibility, increasing pressure from customers.

Improve quality.

Lower costs.

Tighter environmental requirements.

2.1.5 Energiteknologi

Energi produceres i dag primært på basis af ikke-genanvendelige ressourcer. Vedvarende energikilder (f.eks. vind, sol, vand) er i vækst, men deres markedsmæssig udbredelse vil afhænge af vilkår for teknologisk innovation, politiske beslutninger om anvendelse osv. Der er på samfundsmæssigt niveau en øget opmærksomhed på de miljømæssige aspekter (bl.a. formuleret i Kyoto protokollen) af energiproduktion (f.eks. CO2 emissioner klimaændringer, sur regn m.v.). For at nå målsætningen formuleret i Kyoto protokollen er det nødvendigt at ændre på energisystemerne, dvs. sammensætning af energiteknologier og forhold af betydning for energimarkedet, f.eks. lovgivning, regulering.

Kul, olie og naturgas forventes fortsat at være væsentlige energiressourcer. De teknologiske udfordringer i forhold til anvendelse af disse energiressourcer ligger primært i at forbedre effektiviteten og begrænse emissionerne samt at udnytte ressourcerne på flere forskellige måder (f.eks. fluidised-bed forbrænding, forgasning af kul). Med hensyn til de vedvarende energiteknologier (geotermisk, vind, sol, biomasse, bølgeenergi) er det væsentligt, at disse kan integreres i de energisystemer, der allerede eksisterer, eller de der er under udvikling. Brintteknologi vil være af betydning for gennembrud for flere af de vedvarende energiteknologier, specielt brændselsceller. Endelig gøres opmærksom på, at et mere effektivt, rationelt og begrænset forbrug af energi også er en udfordring for fremtidig anvendelse af energi.

2.1.6 Kommentarer til ’The Futures Project. Technology Map’

’The Futures Project. Technology Map’ er en central reference for nærværende studie, idet den omfatter en gennemgang og bearbejdning af eksisterende teknologiske fremsyn. Endvidere omfatter ’The Futures Project. Technology Map’ en vurdering de markedsmæssige styrkepositioner på globalt niveau ved brug af et ’importance index’, hvor Europa vurderes i forhold til USA og Japan. ’Importance index’ er en skala fra 1 til 100 opdelt i 6 niveauer (very weak, weak, weak/moderate, moderate/strong, strong, very strong). For hvert af de identificerede emner er vurderet en værdi med reference til ’importance index’. Bilag A indeholder en oversigt over de teknologier og teknologiske forhold som for Europa er blevet vurderet til ’moderate/strong, strong, very strong’, som kan bidrage til at identificere de områder, der kan få særlig betydning for Danmark.

2.2 United Kingdom Technology Foresight

Det engelske teknologiske fremsyn blev gennemført i 1994-1995 (Loveridge et al 1995). Formålet med det engelske fremsyn var:
to access the business and science and technology communities’ views on future developments in markets and technologies
to assist in achievement of commitment to results and consensus on developments
to inform the wider business and science and technology communities about the major issues being addressed in the Technology Foresight Programme and how their peers assess those issues

Fremsynsanalysen væsentligste element var en Delphi-undersøgelse omfattende 1207 emner/spørgsmål fordelt på 15 domæner:
Agriculture, Natural Resources and Environment
Chemicals
Communications
Construction
Defence and Aerospace
Energy
Financial Services
Food and Drink
Health and Lifesciences
Information Technology and Electronics
Learning and Leisure
Manufacturing, Production and Business Processes
Materials
Retail and Distribution
Transport

Fremsynsanalysen indeholder en opsummering af betydende teknologier under udvikling (’emergent technologies’). Tabel 4 indeholder en liste over betydende teknologier under udvikling udvalgt efter en forventet miljømæssige betydning.

Tabel 4.
Emergent Themes (Loveridge et al 1995).

Themes

Technologies

Catalysis

Novel catalytic systems for removal of SOx/NOx.

The promotion of the development of internal combustion engines that are more efficient and that have lower emissions than present catalytic converter equipped vehicles.

Smart systems
Smart materials

Techniques to create "intelligent" buildings with improved energy performance, but also with many other functions involving entry and exit of people, information and materials for buildings.

Materials to create "intelligent" buildings with improved energy performance and structural monitoring/security.

Sectors relating to materials

Miniaturisation to molecular level.

Low density materials for use in vehicles of all kinds.

Materials designed according to biomimetic principles.

Optical materials for optical signal processing and to construct optical computing elements.

Materials for construction of (a) roads such as that construction and maintenance times are shorter and (b) use in "intelligent" buildings, particularly the building fabric.

Infrastructure and Networks

Totally integrated transport system.

Continuing trend toward lighter and more efficient vehicles using lower density materials.

The Home

Many intelligent domestic appliances to improve safety and minimise energy or fuel use based on fault tolerant software or firmware.

Sectors relating to environment

Genetically engineered plants to control or reverse soil contamination.

Micro-biologically active geotextile systems to control leachates from landfill sites.

Biotechnological membranes for waste separation.

Use of mathematical modelling and simulation to develop ways of minimising waste and emissions from industrial facilities.

Further development of modelling and simulation to improve weather forecasting industrial and agricultural purposes and deeper understanding of the possibilities of long term climate change and its causes.

Development of low emissions engines for vehicles of all kinds, but especially aircraft and motor vehicles.

Evolution of the recyclable motor car.

Evolution of recyclable building materials.

Monitoring

Biosensors for monitoring many different phenomena.

Management of the soil structure, including nutrients, leaching, erosion and other characteristics using on-line systems that incorporate suggestions for remedial actions, through the use of an ‘expert system’.

2.2.1 Kommentarer til det engelske teknologiske fremsyn

Den engelske fremsynsanalyse indeholder for hvert domæne en top-10 liste (se bilag B) omfattende de emner/spørgsmål, som er blevet vurderet som mest betydningsfulde indenfor det pågældende domæne. I dette projekt har vi foretaget en kategorisering af disse 150 top-10 emner/spørgsmål (Tabel 5), som er foretaget med udgangspunkt i klassificeringen i afsnit 1.1 (for yderligere detaljer henvises til bilag B).

Tabel 5.
Kategorisering af top-10 emner/spørgsmål.

Betydning

Kategori

Antal

forventet positiv miljømæssig betydning

EOP

0

RENSE

2

RENERE

31

OMLÆG

10

SYSTEM

4

SAMF

2

MON

1

forventet negativ miljømæssig betydning

 

2

miljømæssig betydning uklar

 

20

miljømæssig betydning ikke antydet/angivet

 

78

Total

150

EOP: End-of-pipe teknologier (flyt miljøproblemerne langt væk)
RENSE: Renseteknologier(af og til kaldt ’miljøteknologier’)
RENERE: Renere teknologi, renere produktion, mindre ressourceforbrug til eksisterende processer og teknikker (optimering og justering)
OMLÆG: Undgå forurenende forbrug og processer (omlægning til andre produktions- og forbrugsmåder)
SYSTEM: Bæredygtighed som grundlæggende norm (udbredt i alle interaktionsprocesser og alle dele af et system eller organisation)
SAMF: Bæredygtigt samfund
MON: Monitering

’Forventet positiv miljømæssig betydning’ omfatter 50 emner/spørgsmål. Af disse kan 43 klassificeres som system optimering eller system redesign (se Figur 1). Dette understøtter konklusionen fra ’The Futures Project. Technology Map’, at emner relateret til system optimering og system redesign er dominerende i nationale fremsynsanalyser, mens de mere radikale innovationer kun i meget begrænset omfang har været inddraget. Endvidere kan det konstateres, at for hovedparten af top-10 emnerne, dvs. 98 emner/spørgsmål, er den miljømæssige betydning enten uklar eller ikke antydet/angivet. Forklaringen på dette kan være, at det engelske fremsyn i sit udgangspunkt ikke var fokuseret på at belyse fremtidige miljømæssige spørgsmål og udfordringer.

2.3 Technology Radar (Holland)

Den hollandske analyse kan karakteriseres som en teknologisk radarundersøgelse eller teknologisk overvågning. Analysen er baseret på eksisterende fremsynsanalyser og anden litteratur samt diskussion/interview med forskellige aktører og interessenter. Formålet med den hollandske radar var (RAND Europe 1998):
to identify fields that are likely to be of strategic importance to Dutch business and industry within the next ten years
to investigate whether sufficient knowledge buildup is taken place in the fields of strategic importance.

Den hollandske radar er kendetegnet ved en tæt kobling mellem teknologiske domæner (Tabel 6) og 22 mulige anvendelsesområder for hollandsk erhvervsliv og industri:

(Agriculture & fishing; Mineral exploration, production & processing; Food & consumables; Textiles, clothing & leather; Timber, pulp & paper; Printing & publishing; Chemicals & polymers; Pharmaceuticals; Basic materials; Electrical & electronic components; Instruments & optics; Metal products & other manufacturing products; Machinery & transport equipment; Utilities; Building & construction; Trade & retail; Leisure & entertainment; Transportation services; Information & telecom services, software; Financial services; Environmental services; Other services).

Tabel 6.
Teknologiske domæner - Holland (RAND Europe 1998).

Technology cluster

Technology field

Process technology

Reactor engineering
Catalysis
Process development
Separation technologies
Physical transport phenomena

Biotechnology

Breeding of plants and animals
Gene technology
Metabolic pathway engineering
Bioprocess technology
Pharmaceutical development

Materials technology

Development & production of metals
Development & production of ceramics
Development & production of classical materials
Development & production of polymers
Development & production of composites
Development & production of functional materials
Joining technologies
Surface treatments
Surface chemistry and physics

Discrete production technology

Machining technologies
Deformation technologies
Production automation technologies
Nanofabrication technologies
Microfabrication technologies

Plastic molding technology

Rheology
Colloid chemistry
Molecular physics

Energy technology

Energy conversion to electricity
Energy conversion to heat
Energy saving technologies
Renewable energy technologies

Opto- & microelectronics

Microelectronic components
Microelectronic components: sensors and actuators
Technologies for embedded software
Microelectronic systems development
Mechatronics
Measurement and process control

Information & communication

technology

Computer & network systems
Data & knowledge systems
Software engineering
Technologies for interactive & multimedia applications
Algorithms and fundamental research

Civil engineering technology

Fluid mechanics and dynamics
Geotechnology
Technology for improved buildings
Technologies for new types of infrastructure


Følgende 15 teknologiske felter (fra Tabel 6) blev vurderet af særlig strategisk betydning for hollandsk industri og erhvervsliv:
Bioprocess technology
Catalysis
Data & knowledge systems
Development & production of composites
Development & production of polymers
Energy saving technologies
Gene technology
Measurement and process control
Mechatronics
Microelectronic components: sensors and actuators
Production automation technologies
Separation technologies
Software engineering
Surface treatments
Technologies for interactive & multimedia applications

Den hollandske radar indeholder en gennemgang af 8 fremsynsanalyser fra andre lande, og denne gennemgang udgør en del af baggrundsmaterialet for udvælgelse af de ovennævnte 15 strategiske teknologiske felter. Fra denne gennemgang er udvalgt de teknologiske felter, som forventes at have miljømæssig betydning (se bilag C), det skal dog bemærkes, at miljøbetydende teknologiske felter uden direkte interesse for Danmark ikke er medtaget, f.eks. nuklear energi.

2.3.1 Kommentarer til den hollandske radarundersøgelse

Da miljøperspektivet ikke er en særskilt dimension i den hollandske radarundersøgelse, er det vanskeligt at uddybe forventningerne specifikt mht. miljøbetydende teknologier yderligere. Men det fremgår, at indenfor energiteknologi-området bliver energibesparelses teknologier vurderet af størst økonomisk værdi og størst konkurrencemæssig fordel for hollandsk erhvervsliv. Indenfor procesteknologi vurderes separationsteknologier (forureningskontrol, genopretningsteknologier og helhedsorienterede genanvendelsessystemer) at have størst økonomisk værdi og størst konkurrencemæssig fordel for Holland. På sidstnævnte punkt er den endda klart større end de andre procesteknologier. Bioproces teknologi, herunder biosensorer til miljømonitorering vurderes også at have en væsentlig økonomisk værdi og konkurrencemæssig fordel for Holland. (RAND Europe 1998, s.57-61).

2.4 Teknologisk framsyn för Sverige

Under overskriften ’udvikling, holdninger og forandringsvillighed’ gennemførtes det nationale fremsyn i Sverige (Sveriges Industriförbund 2000):

Teknisk Framsyn är ett nationellt projekt som har pågått 1998-2001 och har engagerat många aktörer i Kunskapssverige för att diskutera bästa sättet att främja samspelet mellan tekniska, ekonomiska, institutionella och sociala processer på lång sikt. Projektet har genomförts av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK), Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) och Sveriges Industriförbund och genomförs i nära samarbete med regeringen, företag, myndigheter och andra intressenter. Inom Teknisk Framsyn har 130 akademiker, företagare, forskare och andra identifierat Sveriges svagheter och styrkor inom åtta olika teknikområden. Blicken är riktad mot år 2020. Teknisk Framsyn talar om vad som kan komma att hända. Ambitionen är att planera för framtiden.

Det svenske fremsyn bestod af 8 ekspertpaneler:

  1. Hälsa, medicin och vård (biovetenskaper, bioteknik, medicinsk teknik, omvårdnad)
  2. Biologiska naturresurser (skogs- och jordbruk, vattenbruk, livsmedel, massa och papper, trävaror, råvara för bioenergi)
  3. Samhällets infrastruktur (hus, anläggningar, stadsbyggnad, transportsystem, logistik, distribution, regional utveckling)
  4. Produktionssystem (verkstadsteknik, industriella tillverkningssystem och farkostteknik)
  5. Informations- och kommunikationssystem (hård- och mjukvaruutveckling, tele- och radiokommunikation, datanät, databaser)
  6. Material och materialflöden i samhället (funktionella material, konstruktionsmaterial, utvinning och processteknik, återanvändningsprocesser, kemiteknik)
  7. Tjänster (media, fritid, handel, försäkring och finansverksamhet)
  8. Utbildning och lärande

Spørgsmål vedrørende miljø og bæredygtighed står centralt og herunder nævnes livscyklusperspektivet og effektiv ressourceanvendelse (f.eks. recycling, genanvendelse, fornybare råvarer) som problemstillinger og drivkrafter, der ventes at få øget betydning. Panel 6 formulerer bl.a.:

På 20 års sikt står industrisamhället inför en omställing som till viss del redan påbörjats i Sverige - från produktfokuseringens ’slit och släng’ till användarfoku-sering med krav på kretsloppsanpassning och resorseffektivitet. Det innebär att produkters måluppfyllelse står i fokus, och detta gäller i hög grad material för produkter som blir allt mer kvalificerade och funktionsanpassade.

Panel 2 formulerer en vision for år 2020: En kundskabseksplosion, som resulterer i en ’biologisk revolution’:

Kunskabsexplosionen inom mikrobiologi, bioteknik och genteknik, ’Den biologiska revolutionen’, har givit möjligheter att styra och skräddarsy växter till önskade egenskaper, och utveckla livsmedel til enskilda människors behov. Dette har givit en bas för miljövänlig och resurssnål produktion av råvaror till livsmedel och andra produkter och av innovative nya produkter.

Panel 2 (og også panel 5) er af den opfattelse, at en tættere sammenkobling af genteknologi, informationsteknologi, kemi og materialeteknologi vil udgøre en basis for teknologisk innovation indenfor mange domæner (fødevarer, drivmidler, bekæmpelsesmidler, computerteknologi, sensorer, materialer, kompositter, nanoteknologi m.m.).

Det svenske fremsyn (panel 3) peger ligeledes på infrastruktur, transportsystemer og befordringsteknologi som vigtige områder med stor miljømæssig betydning. Fremtidige emner forventes at blive: ’intelligente’ transportsystemer, nye drivmidler & -systemer, øget effektivitet af person- og godstransport, øget kapacitet af offentlig transportsystemer m.m.

Også materialeteknologi står centralt (panel 6). Teknologier nævnt i denne sammenhæng er vidensintensive produkter, funktionelle/smarte materialer, materialer i et livscyklusperspektiv, biomimetiske materialer (dvs. materialer som efterligner naturens opbygning eller funktion, f.eks. kunstige muskler), kombination af fysiske, kemiske, mekaniske og biologiske egenskaber. Sensorteknologi er et område af betydning for udvikling af nye materialer.

2.4.1 Kommentarer til det svenske teknologiske fremsyn

Det svenske teknologiske fremsyn er det mest omfangsrige fremsyn gennemført i de nordiske lande. Som andre teknologiske fremsyn er det præget af som udgangspunkt at være et teknologisk fremsyn, men hvor flere af de inddragede eksperter i højere grad har fokuseret på samfundsmæssige udviklingstendenser. I forhold til miljø og bæredygtig udvikling står systemperspektivet centralt med fokus på bl.a. livscyklus og ressourceanvendelse. Hvad angår danske forhold er der selvfølgelig områder, der er af minimal betydning (f.eks. papirindustri, vandkraft). Afsluttende skal det nævnes, at det svenske fremsyn bl.a. resulterede i, at et detaljeret fremsyn indenfor energi blev sat i gang i 2002 med et samlet budget på 11,2 mio. SEK.

2.5 The George Washington University Forecast of Technology & Strategy

The George Washington University i Washington foretager løbende studier med henblik på at identificere betydende teknologier under udvikling samt det forventede tidspunkt for det teknologiske gennembrud (GW forecast 2002). Metodemæssigt er studierne baseret på en kontinuert scanning af litteratur og medier samt interview med relevante aktører for at klarlægge betydende udviklingstendenser. Dette suppleres regelmæssigt med Delphi undersøgelser med deltagelse af ca. 65 internationale eksperter.

Delphi undersøgelsen fra 1996 omfattede 85 betydende teknologier under udvikling. Det forventes, at næsten alle teknologiske domæner vil undergå meget betydende forandringer (teknologisk revolution), og at disse forandringsprocesser også vil få stor betydning for den samfundsmæssige udvikling (Halal et al 1997).

Tabel 7.
Emerging technologies & estimates of most likely years (Halal et al 1997 (year I), GW forecast 2002, (year II)).

Domain

Emerging technology

year I

year II

Energy

Alternative energy sources: A significant portion (10%) of energy usage is derived form alternative energy sources, such as geothermal, hydroelectric, solar/photoelectric.

2010

 

Energy efficiency improves by 50% through innovations in transportation, industrial processing, environmental control etc.

2016

2021

Fuel cells converting fuels to electricity are commonly used (30%).

2017

2019

Organic energy sources: Biological materials, such as crops, trees, and other forms of organic matter, are used as significant (10%) energy sources.

2011

 

Fission power: Fission nuclear power is used for 50% of electricity generation.

2020

2046

Hydrogen energy: Hydrogen becomes routinely used in energy systems.

2020

 

Fusion power: Fusion nuclear power is used commercially for electricity production.

2026

2046

Renewable energy

 

2018

Environ-
ment

CFCs are replaced: The majority of CFCs are replaced by materials that do not damage the ozone layer.

2006

 

Household waste: One-half of the waste from households in developed countries are recycled.

2008

2013

"Green manufacturing": Most manufacturers adopt "green" methods that minimise environmental pollution.

2010

2016

Recycled goods: The majority of manufactured goods use recycled materials.

2016

 

Fossil fuels produce less greenhouse gas: Improvements in fossil fuel energy efficiency and greater use of alternative energy source reduce "greenhouse" gas emissions by one-half from current volumes.

2016

2028

Industrial ecology: The majority of manufacturing facilities use industrial ecology to reduce waste pollution.

2006

2038

Recycle household waste

 

2013

Ecosystem design

 

2039

Green taxes

 

2015

Desalinised sea water

 

2027

Farming & Food

Genetically produced food: Genetic engineering techniques are routinely used to produce new strains of plants and animals.

2008

2008

Farm chemicals drop: The use of chemical fertilisers and pesticides declines by half.

2012

 

Alternative/organic farming: The majority of farming in industrialised countries incorporates alternative/organic farming techniques into traditional methods.

2015

2014

Aquaculture: Seafood grown using aquaculture provides the majority of seafood consumed.

2014

2018

Farm automation: Automation of farming methods, using technology such as robotics, is common (over 30%).

2020

 

Precision farming: Computerised control of irrigation, seeding, fertiliser, pesticides etc., is common (over 30%).

2015

2023

Urban greenhouses: Urban production of fruits and vegetables using greenhouses and/or other intensive production systems is common (over 30%).

2020

 

Hydroponic produce: Produce grown using hydroponic methods is common (over 30%).

2015

 

Artificial foods: Artificial meats, vegetables, bread etc. are commonly (over 30%) consumed.

2022

2055

Therapeutic food

 

2021

Materials

Ceramic engines are mass-produced for commercial vehicles.

2014

2021

Half of all autos are recyclable: Recyclable plastic composites are used in making half of all automobiles.

2013

2017

Superconducting materials are commonly used (over 30%) for transmitting electricity in electronic devised, such as energy, medical and communications applications.

2015

2025

Materials composites replace the majority of traditional metals in production designs.

2016

2016

"Buckyballs": The form of carbon known as "Buckyballs" is instrumental in developing new materials.

2011

2014

Self-assembling materials are routinely used commercially.

2027

 

"Intelligent materials": Smart materials are routinely used in homes, offices, and vehicles.

2026

2019

Nanotechnology

 

2039

Transpor-
tation

High speed trains (rail or maglev) are available between most major cities in developed countries.

2017

 

Hybrid vehicles that combine electric and internal combustion engines are commercially available.

2006

2013

Electric cars: Battery powered electric cars are commonly (30%) available.

2006

 

Fuel-cell cars: Electric cares powered by fuel cells are commonly (30%) available.

2016

2012

Hypersonic planes: Aircraft travelling at more than five times the speed of sound are used for the majority of transoceanic flights.

2025

2030

Intelligent transportation systems are commonly (30%) used to reduce highway congestion.

2016

2016

Personal rapid transit: Car-like capsules on guide rails or other personal rapid transit systems ate installed in most metropolitan areas.

2024

 

Clustered communities: Clustered, self-contained communities in urban areas reduce the need for local transportation.

2023

 

Maglev trains

 

2032

Automated highways

 

2021

2.5.1 Kommentarer til GW forecast

Analysen fokuserer på betydende teknologier under udvikling og teknologiske gennembrud indenfor områderne energi, miljø, fødevarer, materialer og transport. Centralt i GW forecast er en forventning om, at alle områderne vil undergå meget betydelige forandringer de kommende år, hvilket vil få meget stor betydning for samfundsudviklingen.

2.6 Opsummering - teknologisk fremsyn

Radarundersøgelsen af teknologiske fremsyn har omfattet to nationale fremsyn (England og Sverige), to undersøgelser baseret på bearbejdning og fortolkning af eksisterende studier (The Futures Project og hollandsk radarundersøgelse) samt GW forecast med fokus på betydende teknologier under udvikling og teknologiske gennembrud.

Som nævnt i afsnit 1.3 er der metodiske vanskeligheder ved at anvende teknologisk fremsyn til at identificere og belyse den teknologiske udviklings mulige miljøkonsekvenser. Resultatet af radarundersøgelsen har klart afspejlet disse metodiske vanskeligheder, idet der er identificeret en lang række teknologier og teknologiske domæner, som med stor sandsynlighed vil have positiv eller negativ betydning for miljøet. Det er således vanskeligt at drage meget klare og præcise konklusioner. Dog skal det bemærkes, at resultaterne fra de forskellige fremsynsanalyser i stor udstrækning er overensstemmende.

I Holland har teknologisk fremsyn været med til at forme politiktiltag og prioriteringer på miljøområdet (Meulen 1999). Dette har bl.a. givet sig udslag i en tættere kobling mellem tiltag på miljøområdet og tiltag relateret til teknologisk forskning og udvikling. Fremsynsanalyserne har bidraget til formulering af langsigtede miljømæssige målsætninger, som igen har haft indflydelse på strategier for videnskabelig og teknologisk forskning.