Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger 2001

4 Kompostkvalitet

4.1 Deklaration
4.2 Næringsstoffer
4.3 Tungmetaller
4.4 Miljøfremmede stoffer

4.1 Deklaration

Anlæggene er blevet bedt om at fremsende deklarationer og/eller dokumentation for kompostkvaliteten.

Alle anlæg – uanset type – som sælger eller blot uddeler kompost, er pligtige til at deklarere komposten i henhold til Bekendtgørelse om gødning og jordforbedringsmidler, /3/.

Nogle anlæg har vedlagt flere analyseattester. I alt er der modtaget kopi af 50 analyseattester og/eller deklarationer. Materialet fordeler sig på:

  • 8 deklarationer m.v. for kompost indeholdende dagrenovation (Type 1)
  • 4 deklarationer m.v. for kompost indeholdende spildevandsslam og andet organisk materiale end dagrenovation (Type 3)
  • 38 deklarationer m.v. for kompost som udelukkende indeholder have- og parkaffald (Type 2)

Enkelte deklarationer/analyseresultater indeholder kun få af de oplysninger, som er sammenstillet i de følgende tre tabeller.

Enkelte anlæg har fremsendt det standardiserede produktblad for kompost, som blev udviklet af Miljøstyrelsen i 1998.

En del anlæg får kun sjældent gennemført analyser af komposten. Således kan gældende deklarationer være baseret på analyser fra tidligere år.

Sammenstillingen i dette afsnit er baseret på alle fremsendte deklarationer og/eller analyse – også selv om analyserne er foretaget tidligere år.

4.2 Næringsstoffer

Tabel 4.1 viser det gennemsnitlige indhold af næringsstoffer m.v. i kompostprodukter. Antallet af indberetninger der ligger til grund for beregning af indholdet af næringsstoffer m.v. er anført i (parentes).

Ikke alle analyser omfatter samtlige analyseparametre.

En fuldstændig oversigt over kompostens indhold af plantenæringsstoffer og andre stoffer er det ikke muligt at opstille ud fra det givne materiale.

Tabel 4.1
Oversigt over indhold af næringsstoffer m.v. i 45 kompostprodukter.

Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.1 - Oversigt over indhold af næringsstoffer m.v. i 45 kompostprodukter‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.1 - Oversigt over indhold af næringsstoffer m.v. i 45 kompostprodukter‘‘

4.3 Tungmetaller

Anlæg, der behandler dagrenovation eller spildevandsslam, er pligtige til at lade komposten analysere for bl.a. tungmetaller. Dette er en betingelse, hvis komposten skal anvendes til jordbrugsformål, /4/.

Analyseresultaterne for den færdige komposts indhold af tungmetaller fremgår af oversigten i Tabel 4.2. I alt indgår analyser af kompost fra 25 anlæg.

Tabel 4.2
Oversigt over indholdet af tungmetaller i kompost. mg/kg TS

Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.2 - Oversigt over indholdet af tungmetaller i kompost. mg/kg TS‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.2 - Oversigt over indholdet af tungmetaller i kompost. mg/kg TS‘‘

1)  Kompost fremstillet på basis af bl.a. dagrenovation (ml. 9 og 100% dagrenovation i udgangsmaterialet)
2)  Kompost fremstillet på basis af bl.a. spildevandsslam (ml. 35 og 41% spildevandsslam i udgangsmaterialet
3)  Miljø- og Energiministeriet, 2000, /4/.
Kilde: Indberetninger til Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger 2001.

Alle analyserede kompostprodukter overholder gældende grænseværdier for tungmetaller i kompost, /4/.

For tungmetallerne cadmium, bly og nikkel skal analyseværdierne enten overholde de i Tabel 4.2 anførte tørstofrelaterede grænseværdier eller tilsvarende fosforrelaterede grænseværdier, /4/.

Anlæggene oplyser oftest analyseværdier for tungmetallerne: cadmium, kviksølv, bly og nikkel som tørstofrelaterede værdier. Derfor er såvel analyseværdier som grænseværdier i Tabel 4.2 anført som tørstofrelaterede værdier. Oplysninger om fosforrelaterede grænseværdier fremgår af bilag 2 til Bekendtgørelse om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål, /4/.

Analyseværdier er bestemt på grundlag af prøver fra komposten. Reelt er det affaldsprodukterne, der skal overholde de nævnte grænseværdier. Under komposteringen sker der et tab af tørstof, derfor må indholdet af tungmetaller pr. kg tørstof i de tilførte affaldsprodukter – alt andet lige – være lavere end de analyserede værdier angiver.

4.4 Miljøfremmede stoffer

Komposten skal endvidere overholde gældende afskæringsværdier for de fire miljøfremmede stoffer DEHP, LAS, NPE og PAH. /4/

Ti anlæg har oplyst resultater af analyser for miljøfremmede stoffer.

Der er ingen overskridelser af afskæringsværdierne. Se Tabel 4.3

Tabel 4.3
Indhold af miljøfremmede stoffer i kompost. mg/kg TS

Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.3 - Indhold af miljøfremmede stoffer i kompost. mg/kg TS‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.3 - Indhold af miljøfremmede stoffer i kompost. mg/kg TS‘‘

Afskæringsværdier for miljøfremmede stoffer blev sænket i år 2000 og vil blive sænket igen i år 2002, /4/. Alle indberettede analyseværdier for indholdet af miljøfremmede stoffer ligger langt under såvel nuværende som varslede afskæringsværdier.