Substitution af biocider i bundmaling til skibe med enzymer

5 Øko-toksikologi – enzymer

5.1 Indledning

Dette kapitel beskriver de øko-toksikologiske undersøgelser der blev udført på udvalgte enzymer anvendt i prototypemalinger. De øko-toksikologiske undersøgelser blev udført af DHI – Institut for Vand og Miljø. I henhold til den planlagte anvendelse af enzymerne i bundmaling til lystbåde eller større skibe blev der udført undersøgelser af bionedbrydelighed af enzymerne i havvand samt effekter overfor vandlevende organismer i både havvand og ferskvand.

5.2 Oprindelig teststrategi

Der er i projektets tidlige fase blevet udviklet prototypemalinger indeholdende en enzymblanding, som har vist sig at hæmme fasthæftning af marine organismer samt algevækst på prøvepaneler udsat i lystbådehavne. Af projektoplægget fremgår det at den anvendte enzymblanding skulle undersøges for bionedbrydelighed samt akutte og kroniske effekter i vandmiljøet hos alger, krebsdyr og fisk i henhold til følgende test:

  • Bionedbrydelighed i havvand
  • Væksthæmningstest med den marine mikroalge Skeletonema costatum (72 t.)
  • Akut (48 t. mortalitet) og kronisk (21 d. livscyklustest) toksicitet med det marine krebsdyr Acartia tonsa
  • Akut (48 t. immobilisering) og kronisk (21 d. reproduktionstest) toksicitet med det ferskvandslevende krebsdyr Daphnia magna
  • Akut (10 d. mortalitet) toksicitet med det sedimentlevende krebsdyr Corophium volutator
  • Akut (96 t. mortalitet) og kronisk (32 d. livscyklustest) toksicitet med den ferskvandslevende fisk Danio rerio

5.3 Revideret teststrategi

I vinteren 2001/2002 blev der foretaget en række indledende undersøgelser af enzymblandingen. Idet enzymerne angriber hinanden indbyrdes og hurtigt nedbrydes i vand blev det prioriteret at ændre teststrategien således at enzymerne blev testet både enkeltvis og i blanding for at kunne adskille eventuelle giftige effekter af et eller flere af enzymerne. Den hurtige nedbrydning af enzymerne medførte tillige at testkoncentrationerne ikke kunne opretholdes i kronisk test med Acartia tonsa samt akut test med Corophium volutator. Begge disse test udføres som længerevarende, statiske test (uden mulighed for fornyelse af testopløsninger) og er derfor uegnede til meget hurtigt nedbrydelige stoffer. Dertil kommer at sediment testen med Corophium volutator ikke er praktisk mulig at gennemføre med vandopløselige stoffer der ikke kan binde sig i sedimentet.

I lyset af de indledende undersøgelser blev en ny teststrategi fastlagt således at de enkelte enzymer blev testet for bionedbrydelighed og de enkelte enzymer såvel som enzymblandingen blev testet for akutte effekter i henhold til følgende test:

  • Bionedbrydelighed i havvand
  • Væksthæmningstest med den marine mikroalge Skeletonema costatum (72 t.)
  • Akut (48 t. immobilisering) toksicitet med det ferskvandslevende krebsdyr Daphnia magna
  • Akut (96 t. mortalitet) toksicitet med den ferskvandslevende fisk Danio rerio

Ovenstående test blev udført i perioden maj-oktober 2002.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.