Substitution af biocider i bundmaling til skibe med enzymer

17 Resultater vedr. påføringsegenskaber

I det følgende præsenteres resultaterne fra den praktiske afprøvning af primer, BioLocus bundmalingerne AF2022 og AF2047 samt referencemaling. Præsentationen er overordnet opdelt i hhv. resultaterne vedr. påføring og resultater vedr. antibegroningsegenskaber (næste kapitel) herunder bådejernes vurdering af testbundmalingerne.

I Bilag E er alle deltagernes kommentarer til påføringsegenskaberne for hhv. primer, testbundmaling og referencemaling gengivet.

17.1.1 Primer

Alle der i påføringsskemaet har knyttet kommentarer til primerens påføringsegenskaber har været tilfredse. Mange anfører, at primeren er nem at påføre og dækker godt.

17.1.2 Testmalinger

17.1.2.1 Hård maling 2047
Kommentarerne til påføring af 2047 er lidt tvetydige. To ud af fire angiver, at den er let at påføre, hvorimod de to øvrige oplevede den som svær eller ikke let at påføre. Tre ud af fire oplevede, at malingen ikke dækkede ordentligt. Heraf anførte to at den virkede tyk. En enkelt påførte to lag for at sikre ordentligt dækning.

17.1.2.2 Selvpolerende maling 2022
Bådejerne er alle enige om, at den selvpolerende maling var svær at påføre og dækkede dårligt. Flere angiver, at den var klistret og klæbende at påføre.

17.1.3 Kontrolmaling (reference)

Kontrolmalingen er, som tidligere nævnt, en traditionel biocidholdig selvpolerende bundmaling baseret på kobber. Den er nem at påføre og dækker godt. En betegner den som normal at påføre. Flere oplevede dog malingen som meget tyndtflydende.

17.1.4 Opsamling - påføringsegenskaber

Primeren er uproblematisk at arbejde med og dækker godt. Der var generelt stor tilfredshed med påføringsegenskaberne.

Begge testmalinger oplevede deltagerne som problematiske at påføre, dog mest udtalt for den selvpolerende maling. Malingerne dækker ikke så godt og er svære at påføre. Malingerne er sandsynligvis for tyktflydende.

Referencemalingen anses for normal at påføre om end den tilsyneladende er lidt tyndtflydende.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.