Vejledning om metalliske materialer til vandinstallationer

Et vandværks prøvning af materialers egnethed til brugsvandsinstallationer

Rørmaterialerne varmforzinket stål og kobber afgiver for meget metal (henholdsvis zink og kobber) til drikkevandet i de hårde og saltholdige vandtyper, som findes på Sjælland og Øerne. Derfor vil vi i fremtiden se, at materialerne rustfrit stål og plast her vil blive brugt i langt større udstrækning end tidligere.

Metalafgivelsen er tilstrækkelig lav fra varmforzinket stål og kobber i korrekt behandlede blødtvandsområder, og nye undersøgelser indikerer, at f.eks. Østjylland ligger på grænsen for, om man kan anvende materialerne. De nyeste målinger fra TRE-FOR værket Lysholt viser, at her kan de to traditionelle materialer anvendes.

En del vandforsyninger kunne have interesse i at vide, om varmforzinket stål og kobber i fremtiden er brugbare materialer i leveringsområdet. Man kunne også have interesse i at afprøve enkelte helt nye relevante materialer (evt. i samarbejde med fabrikanter).

Prøvning på værket:

For at prøve materialernes egenthed i et forsyningsområde, kan der gennemføres et forsøgsprogram af varighed ca. et år, hvor et eller flere af de følgende materialer undersøges:

Rørmaterialer:

Traditionelle: Varmforzinkede stålrør

Kobberrør

(Rustfrit stål)

Ny, evt. Fortinnet kobber

Rustfrit stål samlet med rødgodsfittings

Kobberlegeringer (materialer til ventiler og fittings):

Traditionelle: Alm. messing

Afzinkningsbestandig messing

Rødgods

Andre nyudviklede materialer eller specielle produkter, f.eks.:

Kobberlegeringer med overfladebelægninger

Blandingsbatterier med lav nikkelafgivelse

Målinger kan foretages ved opstilling af en test-rig på et vandværk. Riggen kører med simuleret vandforbrug, og der udtages vand til analyse efter passende tidsintervaller. Der analyseres for metallerne Cu, Zn, Pb og Ni eller andre metaller efter behov, idet der udvælges et passende analyseprogram.

EN-standarder for prøvning af materialer til drikkevand for metalafgivelse er under udarbejdelse og forventes at foreligge i løbet af nogle år.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.