Optimering af gasindvinding på deponeringsanlæg i Danmark

3 Webside for deponigasanlæg i Danmark

Indtil udgangen af 2002 har de enkelte deponigasanlæg indsendt et udfyldt skema med månedlige registreringer af gas- og energiproduktionen fra de enkelte anlæg. I forbindelse med nærværende projekt er disse registreringer blevet opdateret for de seneste år til og med 2004.

Til afløsning af dette indberetningssystem ønsker ERFA Gruppen udført en webside, hvor driftsdata kan inddateres månedlig, hvilket vil gøre registreringen hurtigere og mere effektiv end ved at notere det i skemaer, der skal indsendes.

I nærværende projekt indgår forberedelsen af en webside, som studerende ved IT-ingeniør uddannelsen på Vitus Bering i Horsens (tidligere Ingeniørhøjskolen i Horsens) udarbejder i forbindelse med et afgangsprojekt i foråret 2005. Der er afholdt møder mellem ERFA gruppen og de studerende for fastlæggelse af ønsker og muligheder for websiden. I det følgende er beskrevet hvilke data der tænkes indberettet, samt hvorledes data behandles og præsenteres på websiden.

3.1 Inddata fra anlæg

Med udgangspunkt i de tidligere indberetningsskemaer er omfanget af indberetningen diskuteret på et møde mellem repræsentanter for ERFA gruppen og de studerende samt studievejlederen fra Vitus Bering. Ved et senere møde mellem hele ERFA gruppen og de studerende, blev deres oplæg til websiden præsenteret og diskuteret.

Det aftaltes at følgende grunddata indberettes for hvert anlæg:

  • deponiets navn
  • etableringsår for deponigasanlægget
  • affaldsmængde i tons, hvorfra gasindvinding foretages
  • indvindingsområde i ha., hvorfra gasindvinding foretages
  • ca. andel af dagrenovation i %
  • el-effekt i kW fra generator, hvis deponigassen udnyttes til el-produktion
  • varme-effekt i kW fra varmeveksler, hvis spildvarmen fra f.eks. en gasmotor udnyttes til varmeproduktion
  • varme-effekt i kW fra kedelanlæg, hvis deponigassen udnyttes til varmeproduktion
  • som en separat præsentationsside udføres en kort beskrivelse af de enkelte anlæg, svarende til ca. en A4 side inklusive 1 - 2 billeder fra anlægget

Desuden aftaltes at følgende data skal indrapporteres månedlig fra de enkelte anlæg:

  • gasproduktion i m³/måned
  • gaskvalitet i form af gennemsnitlig CH4 % over måneden
  • el-produktion i kWh/måned
  • varme produktion i kWh/måned
  • driftstimer/måned
  • specielle erfaringer, uheld eller andre informationer der kan forbedre anlæggenes muligheder for en optimal drift.

Indberetningen foretages fra de enkelte anlæg, idet websiden åbnes på Internettet og den enkelte bruger kan da med et brugernavn og et password logge sig ind på den side der vedrører indberetning fra det specifikke anlæg. Inddatering kan ske fra en almindelig computer eller en bærbar, og endelig kan det også ske via en mobil telefon med GPRS. Systemets netværk er vist i følgende figur 3.1.

Figur 3.1: Oversigt over netværksarkitektur for kommunikation via Internettet.

Figur 3.1: Oversigt over netværksarkitektur for kommunikation via Internettet.

De indberettede data skal også kunne anvendes til andre og nuværende indberetninger, der kræves af det offentlige, som f.eks. amt, Energistyrelsen, Miljøstyrelsen, m.v.

Miljøstyrelsen har netop ladet udarbejde en internetside kaldet ERISDA til indberetning af data fra lossepladser, der i øjeblikket er i en testfase. ERISDA er primært udarbejdet med henblik på de parametre der skal tages i betragtning, når der skal registreres og indberettes i henhold til affaldsdirektivet, men ikke specielt med henblik på de energimæssige parametre i et lossepladsgasanlæg, såvel som de resultater og sammenligninger, der vil kunne hjælpe med en optimering af lossepladsgasanlæggenes drift. Desuden ejes og drives en del deponigasanlæg af private virksomheder eller energiselskaber, der ikke har umiddelbart interesse i de forholdsvis store datamængder på affald, grundvand, osv., der findes i ERISDA, men kun på data vedrørende deponigasanlæggene, og disse vil være mere overskuelige i et system af mindre omfang.

Websiden for deponigasanlæggene vil blive forberedt så det har et linksystem, der eventuelt senere kan tilkobles f.eks. ERISDA, så de indtastede data der ønskes overført til ERISDA automatisk vil blive overført, og omvendt de data der eventuelt indtastes via ERISDA vedrørende deponigas vil kunne videresendes til websiden for deponigas.

3.2 Websidens indhold

Når driftsdataene er indberettet bliver de gemt i en database, hvor der automatisk udregnes forskellige værdier for det enkelte deponi, såvel som overordnede værdier for de danske anlæg der er tilknyttet websiden. Dataene kan herefter ”klikkes” frem på websiden, enten i grafisk form som kurver og diagrammer eller i numerisk form, hvor dataene er opstillet i tabeller. Dataene kan være aktuelle eller historiske data fra anlæggene.

Ud over de indtastede data der er anført i ovenstående punkt 3.1. vil websiden bl.a. indeholde:

  • gasindvinding i m³/h
  • metanindvinding i m³/h
  • gasproduktionsraten i m³ deponigas/tons affald/år
  • el-produktion i kWh/m³ deponigas
  • varme produktion i kWh/m³ deponigas
  • gasindvinding i m³/år
  • el-produktion i MWh/år
  • varme produktion i MWh/år

Ud fra de krav der er stillet fra ERFA gruppen, vil den overordnede struktur i websiden være som vist i figur 3.2.

Figur 3.2: Struktur for Websiden.

Figur 3.2: Struktur for Websiden.

Efter de foreløbige planer skal siden være tilgængelig for alle interesserede på Internettet, hvor beskrivelser af anlæggene kan læses, udvalgte kurver og data med resultater kan ses, adresser og kontaktpersoner kan findes, osv. ERFA gruppens medlemmer kan via et brugernavn og et password gå længere ind i systemet, og de enkelte ejere af deponigasanlæg kan gå ind på deres egne sider, hvor indtastning af data foretages.

Som et eksempel på en præsentation fra websiden af gasindvindingen over årene fra et af deponigasanlæggene, viser figur 3.3., hvorledes en sådan præsentation kan se ud.

Figur 3.3: Eksempel på præsentation fra websiden.

Figur 3.3: Eksempel på præsentation fra websiden.

 



Version 1.0 September 2005, © Miljøstyrelsen.