Optimering af gasindvinding på deponeringsanlæg i Danmark

4 Internationalt samarbejde

Såfremt et internationalt samarbejde om registrering af driftsdata fra deponigasanlæg blev etableret, ville der blive adgang til at følge data på mange anlæg og sammenligne disse med egne resultater. Samtidig ville der fås et indblik i, hvad der sker på området såvel som en større indsigt driften, der i den sidste ende kan hjælpe den enkelte anlægsejer til en mere optimal drift på sit anlæg. Eventuelle muligheder for et internationalt samarbejde om registrering og optimering af deponigasanlæg ved udveksling af informationer og driftsdata, er derfor overordnet vurderet i forbindelse med dette projekt.

Gennem en del år har LFG Consult med mellemrum forsøgt at indsamle informationer om deponigasanlæg worldwide. Sidst i forbindelse med et indlæg på Sardinia 2003 [2], og en artikel i 2004 i ISWA's magasin [3]. I figur 4.1 ses den sidste opgørelse af deponigasanlæg fra [2].

Figur 4.1: Antal deponigasanlæg etableret per år og total.

Figur 4.1: Antal deponigasanlæg etableret per år og total[2].

Bl.a. i den forbindelse med disse opgørelser har der gennem en årrække været kontakt til forskellige kilder i de fleste lande der har lossepladsgasanlæg.

Der er desværre ikke mange lande, der har en samlet oversigt over deres anlæg samt anlæggenes gas- og energiproduktion. En af de få er Environmental Protection Agency (EPA) i USA, som har en database over US anlæg. Det er tilsyneladende også det eneste sted hvor en systematisk, men alligevel frivillig registrering finder sted. Det er dog ikke er en løbende registrering af månedlige driftsdata, som ERFA gruppen i Danmark ønsker i sin database, hvorfor det umiddelbart ikke vil være særlig interessant med et samarbejde på dette område.

EPA i USA har på det sidste også startet et projekt de kalder ”The Methane to Markets Partnership Project”, hvor de forsøger at få et samarbejde med andre lande om nedbringelse af metan emission fra forskellige kilder, herunder deponier. Her vil man forsøge at registrere deponier, sandsynligvis for at få et overblik over, hvor der er et potentiale for deponigasanlæg. Selv om der også er lagt op til, at fremtidige deponigasanlæg skal indgå i registreringen, vil det sandsynligvis blive en tilsvarende registrering, som den EPA har for anlæggene i USA. Da dette projekt er i sin vorden, vil det heller ikke være egnet til et samarbejde om fælles registrering af driftsdata.

På lidt længere sigt vil der i forbindelse med CDM (Clean Development Mechanism) og JI (Joint Implementation) deponigas - projekternes måleprogrammer blive tilgang til nogle driftsdata, der sandsynligvis kan være interessante at følge, men dette kan til den tid f.eks. være i form af links til ERFA gruppens database.


Fodnoter

[2] Sardinia 2003. Ninth International Waste Management and Landfill Gas Symposium: “Landfill Gas Plant – Number and Types Worldwide”

[3] Waste Management World, July – August 2004, published by ISWA: ”Landfill gas recovery plants. Looking at types and numbers worldwide”

 



Version 1.0 September 2005, © Miljøstyrelsen.