Udvikling af metode til karakterisering af gråt spildevand

10 Konklusion

Der foreligger kun få undersøgelser af sammensætningen af gråvand, og disse beskæftiger sig primært med klassiske spildevandsparametre. Det kan noteres at indholdet af organiske miljøfremmede stoffer ikke er undersøgt tidligere.

Videre vides der stort set intet om kvaliteten af de primære gråvandstyper, der efter sammenblanding bliver til klassisk gråvand.

Der er i nærværende studie udviklet en metode til undersøgelse af gråvand. Metoden er afprøvet på et eksisterende gråvandssystem i bebyggelsen BO-90. Den gennemførte undersøgelse er den første der udover de klassiske parametre også inkluderer en karakterisering af et gråvands indhold af organiske miljøfremmede stoffer. Undersøgelsen viser at gråvandet fra BO-90 har et gennemsnitligt indhold af klassiske spildevandskomponenter, der ligger indenfor det der tidligere er publiceret i den åbne litteratur. Spildevandsparametrene udviser væsentlige tidsmæssige variationer og for mange forekommer der ekstremværdier der giver vide intervaller.

Undersøgelse viser også at antallet miljøfremmede stoffer i gråvand er stort. I en kvantitativ screeningen blev det fundet 201 miljøfremmede organiske stoffer, tilhørende grupperne; overfladeaktive stoffer, emulgatorer, duft- og smagstoffer, opløsningsmidler, blødgørere, UV-filtre, etc.

Det blev ikke påvist Salmonella, Campylobacter og Legionella i prøver af såvel ubehandlet, som behandlet, opbevaret gråvand. Det synes derfor være en ringe risikoe for infektioner med disse smitstoffer ved anvendelse af gråvand. Der er i dette projekt ikke undersøgt for virus da der ikke forelå egnede metoder til påvisning af virus i gråvand. Men især forekomsten af virus afhængigt af gråvandstypen, den påtænkte anvendelse og behandlingen kan udgøre en egentlig sundhedsrisiko.

På baggrund af ovenstående kan det konkluderes at målinger fra en enkelt undersøgelse ikke kan ekstrapoleres til gråvand generelt. Det antages dog at koncentrationerne af forureningskomponenterne i gråvand generelt, er på et niveau der gør at gråvand ikke uden videre behandling kan genbruges i husholdninger.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.