| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
MTBE. Undersøgelse af grundvandet nedstrømsidriftværende og tidligere benzinstationer
1 Indledning, baggrund, formål og læsevejledning
1.1 Indledning og baggrund
1.1.1 MTBE
MTBE (Methyl-tertiær-butyl-ether) er siden 1985 tilsat blyfri benzin, primært 98 oktan, men også i mindre grad 95 oktan benzin. MTBE har også forekommet i 92 oktan benzin, som følge af sammenblanding med de øvrige benzintyper i distributionssystemet. Der er således ikke generelt tilsat MTBE direkte til oktan 92 benzin. MTBE-indholdet (v/v) i benzin har været følgende /5/:
- 98 oktan blyfri: 3,5 - 11 %.
- 95 oktan blyfri: 0,1 - 5,5 %.
- 92 oktan blyfri: 0 - 0,3 %.
Siden 1998 er der desuden tilsat MTBE til blyholdig 98 oktan benzin. Forbruget af MTBE i Danmark er i 1990 skønnet til i størrelsesordenen 100.000 tons. I 1997 var forbruget dalet til skønsvis 16.000 tons, primært fordi den nyere bilpark kører på 95 oktan benzin eller mindre, hvortil der i Danmark ikke længere tilsættes MTBE /1/. Miljøstyrelsen har i sin Handlingsplan for MTBE /2/ redegjort for de miljømæssige aspekter af MTBE, grænseværdifastsættelse, muligheder for erstatning med andre stoffer, tanksikkerhed, og endelig behov for videre undersøgelser.
MTBE er karakteriseret ved en:
- Høj vandopløselighed (ca. 50.000 mg/l).
- Ringe sorption til jordmatricen, på grund af en lille oktanol-vand fordelingskoefficient (ca. 1).
- Ringe nedbrydelighed i jord og grundvand.
Der er rapporteret om nedbrydning af MTBE i aerobe grundvands-magasiner og indikationer for nedbrydning i anaerobe magasiner. Hvis der sker nedbrydning af MTBE, sker det dog meget langsomt /3/. På grund af stoffets egenskaber er MTBE potentielt en væsentlig grundvandstruende forbindelse. Ved nyere forureninger fra benzinstationer kan MTBE således være det dominerende forureningsstof. Specielt ved forureninger i aerobe grundvandsreservoirer kan MTBE være det eneste spor fra benzinforureningen, da alle kulbrinterne i benzinen teoretisk kan være biologisk nedbrudt /1/.
1.1.2 Erfaringsopsamling
En erfaringsopsamling i Fyns Amt har vist, at der på 62 ud af 72 undersøgte benzinstationer er påvist indhold af MTBE i det sekundære grundvand /6/. I syv tilfælde er der endvidere konstateret indhold af MTBE i det dybereliggende, primære grundvandsmagasin. Indholdet af MTBE i grundvandet er i 65 % af tilfældene højere end grundvandskvalitetskriteriet på 5 µg/l.
1.1.3 Undersøgelsesprogram til identifikation af grundvandsforurening
På baggrund af Fyns Amts erfaringsopsamling igangsatte Miljøstyrelsen flere teknologiprojekter om MTBE, blandt andet ”Undersøgelsesprogram for grundvandsforureninger fra benzinstationer” /4/, som danner grundlag for det aktuelle projekt. I /4/ er formålet at opstille forslag til et undersøgelsesprogram for identifikation af en grundvandsforurening fra benzinstationer. Det er ønsket, at undersøgelsesprogrammet skal give en sikkerhed, svarende til at en eventuel grundvandsforurening opdages med 95% sandsynlighed.
Som hovedregel skal undersøgelserne udføres udenfor benzinstationens areal nedstrøms lokaliteten. Det er således ikke projektets formål at foretage undersøgelser på selve grunden, hvor benzinstationen har ligget eller ligger. Dette skyldes, at der kan være flere situationer, hvor det ikke er muligt at foretage undersøgelser tæt på forureningskilderne, pga. f.eks.:
- Hvis benzinstationen er nedlagt, og der er opført nye bygninger, som umuliggør kildenære undersøgelser.
- Forskellig spredning af MTBE og øvrige olie-/benzinkomponenter, hvorfor der kan forekomme situationer, hvor der kun findes de øvrige olie-/benzinkomponenter i kildeområdet, men ikke MTBE, som alene findes længere nedstrøms.
- Hvis der er udført begrænsede undersøgelser på benzinstationen omkring mulige kilder, og disse undersøgelser ønskes suppleret med nedstrøms observationsboringer.
- Køb/salg af benzinstationen, hvor køber eller sælger ønsker at få et overordnet indtryk af forureningssituationen uden at gå tæt på eksisterende installationer.
- Et undersøgelsespåbud, hvor der ønskes gennemført undersøgelser for at belyse, om der findes en nedstrøms forurening.
1.1.4 Undersøgelser på 11 benzinstationer
Undersøgelserne er udført på to typer lokaliteter:
- Seks benzinstationer med en driftsperiode efter 1985, hvor Oliebranchens Miljøpulje (OM) har konstateret benzinforurening.
- Fem idriftværende benzinstationer etableret efter 1972.
For at vurdere projektets resultater i forhold til de to typer lokaliteter, ”benzinstation i drift” eller ”benzinstation, hvor Oliebranchens Miljøpulje har konstateret benzinforurening”, er der på baggrund af undersøgelsen udført en beskrivelse af forureningerne i forhold til typen af lokalitet.
På de seks udvalgte benzinstationer med en driftsperiode efter 1985, er der på fem af benzinstationerne gennemført afværgeforanstaltninger, hovedsageligt bestående af bortgravning af forurenet jord indenfor benzinstationens matrikel. I nogle af tilfældene er der efterladt restforurening som ud fra en risikovurdering udført af OM viste at restforureningen ikke udgjorde en risiko for grundvandsinteresser. På benzinstationen på Bjerrebyvej i Svendborg viste OMs risikovurdering, at forureningen ikke udgjorde en risiko i forhold til eksisterende grundvandsinteresser.
Tilsynet med idriftværende benzinstationer varetages af kommunerne. De udvalgte 5 benzinstationer udgør ca. 10 % af de samlede benzinstationer på Fyn som er idriftsat efter 1972. Ca. 25 % af de ca. 200 idriftværende stationer på Fyn er anlagt efter 1972, og er derfor ikke omfattet af den tidligere affaldsdepotlov.
1.2 Formål
Nærværende projekt har til formål at:
- Gennemføre de praktiske undersøgelser på 5 idriftværende og 6 tidligere benzinstationer, hvor OM har konstateret benzinforurening.
- Fokusere på eventuel forurening med MTBE, men ligeledes at undersøge for total kulbrinter, C9-C10 aromater samt benzen, toluen ethylbenzen, xylener og napthalen.
- Foretage en opsamling af de erfaringer og resultater, som er opnået via den praktiske gennemførelse af undersøgelser med henblik på at foreslå evt. justeringer af rapporten ”Undersøgelsesprogram for grundvandsforurening fra benzinstationer” inden endelig offentliggørelse.
- Opskalere resultaterne fra undersøgelserne til landsplan.
1.3 Læsevejledning
I hovedrapportens kapitel 2 er resumeret ”Undersøgelsesprogram for grundvandsforurening fra benzinstationer” /4/ som danner baggrund for projektet. I kapitel 3 og 4 er beskrevet omfanget og resumeret resultaterne af feltundersøgelserne på de 11 benzinstationer. Den praktiske gennemførelse af undersøgelseskonceptet er vurderet i kapitel 5 og konklusion fremgår af kapitel 6.
Undersøgelserne på de 11 benzinstationer er detaljeret beskrevet i appendiks 1-11, mens forskellige baggrundsnotater er vedlagt som bilag H.1 til H.6.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.
|