Kortlægning samt sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i skoletasker, legetasker, penalhuse og viskelædere

1 Introduktion

1.1 Indledning

Skoletasker og lignende tasker til børn findes i et utal af varianter og ofte i meget farvestrålende udgaver. Disse tasker er oftest lavet af tekstiler og/eller plastmaterialer. Disse plastmaterialer er i mange tilfælde PVC med en varierende mængde af bl.a. ftalater, farvestoffer, perfluorerede forbindelser, flammehæmmere, UV-stabilisatorer og flygtige forbindelser.

Skoletasker, legetasker, penalhuse og viskelædere anvendes af børn i mange aldre, og det kan ikke udelukkes, at helt små børn i alderen 0-3 år også kommer i direkte kontakt med disse produkter. Visse produkter, såsom viskelædere udformet som frugter eller mad med tilhørende lugt (jordbærlugt o. lign.), kan risikere at havne i munden på selv de mindste børn. Det er desuden produkter, der i høj grad henvender sig til børn, og som i mange tilfælde kommer i direkte hudkontakt under brug.

Mange af produkterne afgiver, specielt når de er helt nye, en kemisk lugt. Den kemiske lugt kunne stamme fra en række opløsningsmidler såsom benzen, styren og cyclohexanon.

Produkterne er omfattet af produktsikkerhedsloven, og enkelte stoffer kan være omfattet af anvendelsesbegrænsningsbekendtgørelser. Produkter, som er legetøj, er herudover omfattet af legetøjsdirektivet.

De bløde plasttyper kan indeholde en eller flere former for ftalater som blødgørere. En undersøgelse offentliggjort på Greenpeace hjemmeside kaldet Chemikaze Shopping omtaler således, at skoletilbehør, såsom skoletasker, drikkedunke og penalhuse, indkøbt i div. lufthavne, indeholder store mængder ftalater. De fandt DEHP i koncentrationer helt op til 23% i en Batman drikkedunk. Der er derfor i projektet indgået en undersøgelse af muligt indhold af ftalater

Fase 1: Kortlægning af markedet

Der er foretaget en undersøgelse af hvilke typer produkter, der er på markedet i Danmark. Endvidere er foretaget en undersøgelse af hvilke materialer, de er lavet af eller som indgår i dem samt hvilken aldersgruppe disse produkter henvender sig til.

Fase 2: Kvalitativ og kvantitativ analyse

Følgende analyser er udført:

  • Screeningsanalyse ved FT-IR for fastlæggelse af hvilke materialer produktet er fremstillet af samt for ftalater og i nogen udstrækning uorganiske farvestoffer.
  • Beilstein test for detektion af tilstedeværelsen af Cl (klor) til påvisning af PVC og dermed mistanke om ftalater.
  • Kvantitativ bestemmelse af ftalater i en større mængde viskelædere og ved afgivelse til spyt for et enkelt viskelæder.
  • Kvantitativ analyse for grundstoffer ved XRF.
  • Kvantitativ bestemmelse af udvalgte metaller i ekstrakter ved ICP.
  • Semi-kvantitativ analyse af hvilke stoffer, der kan afgives til luften ved headspace analyse kombineret med GC-MS.
  • UV-VIS analyse til påvisning af visse farvestoffer.
  • Kvantitativ analyse af hvilke stoffer, der afgives til kunstig sved ved GC-MS.
  • Analyse for perfluorerede forbindelser.

Fase 3: Sundhedsmæssig vurdering

Sundhedsmæssig vurdering af relevante kemiske stoffer i skoletasker, legetasker, penalhuse og viskelædere og udarbejdelse af eksponeringsscenarier.

1.2 Formål

Projektet har til formål at kortlægge markedet for skoletasker, legetasker, penalhuse og viskelædere, herunder hvilke produkttyper der findes på markedet, hvor stort forbruget er i Danmark samt af hvilket materiale, det er fremstillet. Projektet har fokuseret på, hvorvidt disse produkter afgiver kemiske stoffer, og i givet fald om disse produkter kan være sundhedsmæssigt betænkelige at anvende.

Projektet omfatter en undersøgelse af indholdsstoffer og eventuel afgivelse af stoffer såsom ftalater, tungmetaller, perfluorerede forbindelser, farvestoffer og andre problematiske stoffer fra produkt til forbruger. Endvidere er der foretaget en sundhedsvurdering af de afgivne stoffer.

1.3 Fremgangsmåde

Projektet er delt op i tre faser:

1.       En markedsundersøgelse af skoletasker, legetasker, penalhuse og viskelædere, herunder en kortlægning af hvilke typer der findes på markedet. Kortlægning ud fra litteratur, datablade og branchekontakter af hvilke kemiske stoffer, der anvendes i sådanne produkter. Der lægges især vægt på perfluorerede forbindelser, flygtige stoffer, tungmetaller, blødgørere og evt. flammehæmmere.

2.       For udvalgte produkter er udført analyser som beskrevet ovenfor under fase 2:

3.       Udvælgelse af produkter i samarbejde med Miljøstyrelsen til sundhedsmæssig vurdering og relevante eksponeringsscenarier. Herunder undersøgelse af om stofferne optages gennem huden.

 



Version 1.0 August 2007, © Miljøstyrelsen.