Kortlægning samt sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i skoletasker, legetasker, penalhuse og viskelædere

2 Kortlægning og lovgivning

2.1 Markedsundersøgelser

2.1.1 Indledning

Der er foretaget en undersøgelse af hvilke typer produkter, der er på markedet i Danmark. Endvidere en undersøgelse af hvilke materialer, de er lavet af eller som indgår i dem samt hvilken aldersgruppe, disse produkter henvender sig til.

Disse oplysninger er fremskaffet ved kontakt til producenter, leverandører og disses brancheorganisation, Legetøjsbranchens Fællesråd, der er brancheorganisation for hele legetøjsbranchen i Danmark. Der er taget kontakt til boghandlere og disses fælles indkøbsorganisation samt til større supermarkeder som Dansk Supermarked, der importerer for BILKA og Føtex, samt til COOP, der importerer til Super-Brugsen og Kvickly. Endvidere er der i undersøgelsen medtaget produkter fra 10 kr.’s markeder såsom Tiger, fra taskeforretninger og fra stormagasiner såsom Magasin.

Danmarks Statistik har for både skoletasker og viskelædere opgjort det årlige forbrug af disse produkter både som stykantal og samlet værdi.

2.1.2 Markedsundersøgelse - kategorier

Sikkerhedsstyrelsen har vurderet hvilke produkter, der er legetøj og hvilke produkter, der ikke er. Denne vurdering har taget udgangspunkt i følgende dokumenter:

  • Legetøjsdirektivet (TDS)
  • Det generelle produktsikkerheds direktiv (GPSD)
  • Guide nr. 4 fra Kommissionen af 18.02.2003 (Pris og størrelse (punkter nævnt i Guide nr. 4) er vurderet som værende ikke aktuel for de indkøbte produkter
  • Skema over indkøbte produkter indleveret til MST
  • Tabel 2.3 over hvilke produkter, der er CE-mærket

Denne vurdering er vist i Tabel 2.3.

Vi har valgt at opdele skoletasker, legetasker, penalhuse og viskelædere i følgende kategorier:

Skoletasker

Tasker, der fra detailhandlen, er mærket som skoletaske må og i flg. Sikkerhedsstyrelsens vurdering betragtes som værende skoleudstyr og ikke legetøj, da de benyttes til opbevaring af bøger, penalhuse, papir mm. og tasken i sig selv ikke anvendes til legeformål. Der forefindes skoletasker med vedhæng, hvor det er vedhænget, der er legetøj og ikke tasken.

Legetasker

Dækker over et meget bredt område af tasker, f.eks.

  • Tasker til brug i førskole alderen til madpakke og skiftetøj i vuggestue/børnehave.
  • Tasker med legetøjsindhold såsom dukkepusletasker, lægetasker og værktøjskasser.
  • Tasker med andet indhold såsom små tasker med hårelastikker eller underbukser, hvor tasken appellerer til at lege med alene.
  • Diverse legetasker såsom pyntetasker, ”dametasker”, indkøbstasker og bamsetasker.
  • Tasker til spil såsom V. Smile Pocket bæretaske, Gameboy taske, PS taske

Legetasker er vurderet som værende et produkt under enten legetøjsdirektivet eller under det generelle produktsikkerheds direktiv, som det fremgår af Tabel 2.3.

Penalhuse

  • Til skolebrug.
  • Til legebrug – penalhuse i en størrelse eller med et indhold der ikke egner sig til brug i skolen. Disse henvender sig ofte til mindre børn. Penalhuse til legebrug er vurderet som værende et produkt under enten legetøjsdirektivet eller under det generelle produktsikkerheds direktiv, som det fremgår af Tabel 2.3.

Viskelædere

  • Traditionelle – viskelædere af en god kvalitet uden tryk, farve eller parfume.
  • Populære – viskelædere med populære motiver eks. Batmand, Disney figurer og Diddl der anvendes til at viske med. Disse viskelædere kan indeholde duftstoffer.
  • Lege – viskelædere i fantasifulde former og farver evt. med tryk på og duftstoffer i. Disse viskelædere er ofte i en kvalitet eller størrelse, der gør dem mest egnet som samleobjekter eller til at lege med. Viskelædere til legebrug er vurderet som værende et produkt under enten legetøjsdirektivet eller under det generelle produktsikkerheds direktiv, som det fremgår af Tabel 2.3.

2.1.3 Markedsundersøgelse - Internettet

I forbindelse med dette projekt er internettet anvendt dels til at få et overblik over markedet for skoletasker m.v. og dels som grundlag for videre kontakt til relevante firmaer. En liste over internetsider af særlig interesse og en liste over hvilke produkter, der forhandles findes i bilag A

2.1.4 Statistik

Ifølge Danmarks Statistik har industrien angivet et im- og eksport KN (Kombineret nomenklatur) efter enhed, im- og eksport, varer og tid angivet i Tabel 2.1.

Tabel 2.1 Im- og eksport af varer i.flg. Danmarks Statistik

Varegruppe Import Eksport
  2004 2005 2004 2005
Viskelæder af blødgummi 2.746.190 4.359.845 2.027.280 2.341.547
Kufferter, dokumentmapper, skoletasker o.l, med yderside af støbt plast 19.617.355 24.301.813 1.222.767 535.932

På grund af ændret praksis for offentliggørelsen af udenrigshandelstallene indeholder handelstallene for den seneste måned nu detaljerede tal for varehandelen med ikke-EU-lande. Handelstallene for samhandelen med EU forefindes fortsat kun på aggregeret niveau. De detaljerede tal for handelen med lande uden for EU findes under Udenrigshandel -Detaljeret udenrigshandel (månedlig).

Der er ikke angivet en værdi for ”Industriens salg af egne varer efter enhed, varegruppe og tid”, hvilket indikerer, at der ikke produceres varer fra disse varegrupper i Danmark.

2.1.5 Detailhandelen

På det danske marked findes der i dag to store dagligvarekæder, nemlig COOP Danmark (bl.a. butikskæderne Kvickly, Irma, Fakta, Super-Brugsen, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen) og Dansk Supermarkeds Gruppe (DSG) (bl.a. butikskæderne Bilka, Føtex, Netto og A-Z). Begge dagligvarekæder kontrollerer, at legetøjet leveres med CE-mærke. Derudover forhandles skoletasker mv. i boghandlere, taskebutikker, stormagasiner og 10kr.’s markeder.

Oplysninger over informationer indhentet fra detailhandelen forefindes i Bilag A.

2.1.6 Brancheforeninger

Der er blevet etableret kontakt til brancheorganisationen Legetøjsbranchens Fællesråd (LF) for at indhente informationer angående markedet for legetasker o. lign. LF fungerer som konsulent for deres medlemmer og sørger for, at de er opdateret mht. nye regler, love, direktiver, nyhedsskrivelser og advarsler. LF går kun ind på produktniveau, hvis der er juridiske tvivlsmål. Brancheforeningen besidder ikke et eget regelsæt, men de informerer medlemmerne om nye reguleringer. Love og regler er typisk formidlet til brancheforeningen gennem Miljøstyrelsen og EuroCommerce.

2.2 Lovgivning

Sikkerhedskrav til legetøj

For legetøj gælder ”Bekendtgørelse om sikkerhedskrav til legetøj og produkter, som på grund af deres ydre fremtræden kan forveksles med levnedsmidler” (BEK 1116, 2003). Legetøj er defineret som produkter, ”der klart er konstrueret eller bestemt til legeformål for børn under 14 år”. Dvs. når eksempelvis viskelæderne har udformning som en figur (en burger, en is eller lignende), så skal bekendtgørelsen om sikkerhedskrav til legetøj også være opfyldt.

Ifølge Legetøjsbekendtgørelsen (BEK 1116, 2003) må legetøj kun bringes i omsætning, hvis det opfylder EU’s lovgivning om sikkerhedskrav til legetøj, eller hvis det er fremstillet i overensstemmelse med en typegodkendt prototype (og godkendt af et organ af myndighederne i et EU-land). Legetøj, der opfylder disse sikkerhedskrav, skal forsynes med et CE-mærke, inden det bringes i omsætning.

EU’s lovgivning om sikkerhedskrav omfatter de standarder, der er angivet i Legetøjsbekendtgørelsens bilag 3 (BEK 1116, 2003). Disse er EN71-serien om sikkerhedskrav til legetøj samt Stærkstrømsbekendtgørelsen for elektrisk legetøj. EN71-3 (Del 3: Migration af særlige stoffer) omhandler bl.a. grænseværdier for migration af metaller, når legetøjet puttes i munden. Disse grænseværdier fremgår af Tabel 3.4.

Forbud mod ftalater i legetøj til børn

Ifølge Bekendtgørelse nr. 151 af 15.3.1999 ”Bekendtgørelse om forbud mod ftalater i legetøj til børn i alderen 0-3 år samt visse småbørnsartikler” er det forbudt at fremstille, sælge eller importere produkter, der indeholder mere end 0,05% (w/w) ftalater for følgende typer af produkter:

  • Legetøj, der klart er konstrueret eller bestemt til legeformål til børn i alderen 0-3 år.
  • Småbørnsartikler til børn i alderen 0-3 år, dvs. produkter, som er beregnet til eller må forventes at blive puttet i munden (narresutter, hagesmække, smykker samt badeudstyr m.v.).
  • Produkter, som må forventes anvendt som legetøj af børn i alderen 0-3 år som følge af produktets konstruktion og design, herunder motivvalg.

Denne bekendtgørelse er imidlertid erstattet af ny ”Bekendtgørelse om forbud mod ftalater i legetøj og småbørnsartikler”, der trådte i kraft i foråret 2007 (BEK 786, 2006). De nye regler omfatter forbud mod seks ftalater i småbørnsartikler og i legetøj til børn op til 14 år.

Ifølge den nye bekendtgørelse er det forbudt at anvende ftalaterne DEHP, DBP og BBP i koncentrationer over 0,1% samt at importere og sælge legetøj og småbørnsartikler, der indeholder disse ftalater i koncentrationer over 0,1%. Derudover er det forbudt at anvende ftalaterne DINP, DIDP og DNOP i koncentrationer over 0,1% i produkter, som børn vil kunne putte i munden samt at importere og sælge legetøj og småbørnsartikler, som børn vil kunne putte i munden, der indeholder disse ftalater i koncentrationer over 0,1%.

Endelig er det forbudt at anvende alle andre ftalater i koncentrationer over 0,05% i legetøj til børn fra 0-3 år samt i småbørnsartikler til børn i alderen 0-3 år, som er beregnet til at blive puttet i munden.

Anvendelsesbegrænsning af visse tungmetaller

For tungmetallerne bly, kviksølv og cadmium findes der lovgivning omkring begrænsning af anvendelsen af disse stoffer. Følgende lovgivning er relevant:

  • Bekendtgørelse om forbud mod import og salg af produkter, der indeholder bly. BEK 1012 af 13.11.2000.
  • Bekendtgørelse om forbud mod import, salg og eksport af kviksølv og kviksølvholdige produkter. BEK 627 af 01.07.2003.
  • Bekendtgørelse om forbud mod salg, import og fremstilling af cadmiumholdige produkter. BEK 1199 af 23.12.1992.

Ifølge disse bekendtgørelser er det forbudt at importere og sælge produkter, der indeholder mere end henholdsvis 100 ppm (mg/kg) bly og kviksølv og mere end 75 ppm cadmium i produktets homogene enkeltdele.

2.2.1 Udvælgelseskriterier

Følgende udvælgelseskriterier for produkter til videre analyse er anvendt:

  • Der er udvalgt produkter fra hver af de ovenfor omtalte kategorier, således at både skoletasker og div. kategorier af legetasker, penalhuse og viskelædere er udvalgt til analyse.
  • Der er taget kontakt til alle de ovenfor omtalte kontaktgrupper (legetøjshandlere, boghandlere, supermarkeder, stormagasiner og 10 kr.’s markeder), og ved besøg hos repræsentanter for disse kontaktgrupper er alle de varer, der kunne have en interesse for dette projekt, fotograferet og beskrevet. På denne baggrund er der udvalgt produkter fra alle de ovenfor omtalte kontaktgrupper.
  • De udvalgte produkter indeholder alle plastdele eller er helt i plast.
  • Produkterne er udvalgt under hensyntagen til oplysninger fremkommet ved kontakt til div. kontaktgrupper, således at der er udvalgt produkter, der alle sælger godt. (Det har ikke været muligt for alle kontaktgrupper at få oplyst en top 3 liste over mest solgte produkter indenfor de ovenfor omtalte kategorier, men hvor det er lykkedes at få oplysningerne, er der taget hensyn til dette under udvælgelsen af produkter til analyse.)
  • Visse produkter forhandles både i butikkerne og over nettet, og der er derfor udvalgt produkter til videre analyse, der kan købes både over nettet og i div. butikker.
  • Flere typer af produkter fås hos flere typer af kontaktgrupper (Spiderman skoletaske fra Marvel fås således hos både supermarkeder, boghandlere og i taskebutikker).

2.2.2 Udvalgte produkter

Der er indkøbt 26 forskellige stykker viskelædere under hensyntagen til de ovenfor omtalte udvælgelseskriterier. Disse 26 stykker viskelædere repræsenterer et bredt udvalg af de typer viskelædere, der findes på markedet idag. Der er på baggrund af markedsundersøgelsen udvalgt de mest anvendte skoletasker samt et tilfældigt udvalg af legetasker og penalhuse. I alt er der udvalgt 43 produkter til analyserne.

Udover de 26 forskellige viskelædere er følgende produkter udvalgt til videre analyse:

Tabel 2.2 Produkter udvalgt til analyser

Kategori Kontaktgruppe/indkøbssted Beskrivelse
Skoletasker Legetøjsforretning Rygsæk
Supermarked Skoletaske
Taskeforretning Skoletaske
Skoletaske
Legetasker Legetøjsforretning Håndtaske, lille
10 kr.’s marked Taske med hårelastikker
Pyntetaske
Pyntetaske
Legetaske
Penalhuse Legetøjsforretning Penalhus
Supermarked Penalhus
Boghandel Penalhus
Penalhus
Penalhus
10 kr.’s marked Penalhus

Oplysninger angående materialevalg og andre relevante oplysninger fremgår desuden af emballagen på de enkelte produkter, der er valgt til videre analyse. Disse oplysninger er listet i Tabel 2.3 nedenfor. Ligeledes er Sikkerhedsstyrelsens vurdering angivet i tabellen. TDS i tabellen angiver, at produktet skal overholde legetøjsdirektivet. GPSD i tabellen angiver, at produktet skal overholde det generelle produktsikkerheds direktiv (GPSD).

Tabel 2.3 Mærkning eller bemærkning angivet på emballagen af indkøbte produkter.

Nr Beskrivelse Anden mærkning eller bemærkning CE mærket [+/-] Sikkerhedsstyrelsens vurdering af kategori [TSD/GPSD]
1 Viskelædere   - TSD
2 Viskelædere   - TSD
3 Viskelæder Dufter - TSD
4 Viskelæder Dufter  - GPSD
5 Viskelæder   - GPSD
6 Viskelæder Faremærket for børn under 3 år + TSD
7 Viskelæder   - GPSD
8 Viskelæder Conform to ASTM 4236 and EN-71 - TSD, EN 71 er anført
9 Viskelæder   - TSD
10 Viskelæder   - GPSD
11 Viskelæder Faremærket for børn under 3 år + TSD
12 Viskelæder Faremærket for børn under 3 år - GPSD
13 Viskelæder Faremærket for børn under 3 år + TSD
14 Viskelæder Faremærket for børn under 3 år + TSD
15 Viskelæder Faremærket for børn under 3 år + TSD
16 Penalhus Faremærket for børn under 3 år + TSD
17 Viskelæder   - GPSD
18 Viskelæder   - GPSD
19 Viskelæder   - GPSD
20 Viskelæder   - GPSD
21 Viskelæder   - GPSD
22 Viskelæder   + TSD
23 Viskelæder   + TSD
24 Viskelæder Faremærket for børn under 3 og 5 år. Non toxic. Do not swallow. Warning: Chock-ing Hazard + TSD
25 Viskelæder Dufter - Er vurderet til at være levenedsmiddelefterligning
26 Penalhus   - TSD
27 Viskelæder   - TSD
28 Viskelæder   - GPSD
29 Legetaske   - GPSD
30 Legetaske Faremærket for børn under 3 år + TSD
31 Penalhus   - TSD
32 Legetaske   + TSD
33 Legetaske   - GPSD
34 Penalhus Faremærket for børn under 3 år + TSD
35 Penalhus   - TSD
36 Penalhus   - GPSD
37 Legetaske Faremærket for børn under 3 år. This product conforms the safety requirements of ASTM F963 + TSD
38 Legetaske This bag is not toy keep away from babies - TSD
39 Skoletaske   - GPSD
40 Skoletaske Er ikke egnet for børn under 3 år + TSD
41 Skoletaske   - TSD
42 Skoletaske Not for children under 3 years + TSD
43 Penalhus   - GPSD

 



Version 1.0 August 2007, © Miljøstyrelsen.