Øget videnberedskab om kemiske stoffer i plastindustrien

Bilag D8 – Stofprofil for dicumylperoxid

Kort Status og Resumé 

Fokus
Dicumylperoxid anvendes i plastindustrien som tværbindingshjælper i polyethylen og som synergistisk flammehæmmer i polystyren. Organiske peroxider er generelt hud- og slimhindeirriterende. Nogle af stofferne er allergifremkaldende og har en kræftfremmende virkning (1).

Konklusion
Dicumylperoxid er irriterende ved kontakt med hud og øjne og påvirker blodkarrene i næsen ved indånding (2,3). Der er meget begrænsede data om dicumylperoxids mulige effekter på sundhed ved gentagen og længerevarende eksponering. Dicumylperoxid er under mistanke for at forårsage erhvervsbetinget astma (4). Rottestudier indikerer, at stoffet kan forårsage blodmangel ved gentagen eksponering for høje doser via føden (1). Der er begrænsede og modstridende oplysninger om dicumylperoxids evne til at fremme andre stoffers kræftfremkaldende egenskaber (5,6).

Dicumylperoxid er klassificeret som giftigt for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet (7).

På baggrund af de fundne data vurderes dicumylperoxid at kunne udgøre et sundhedsmæssigt problem i arbejdsmiljøet. Der er meget få data om eksponeringsniveauer i det ydre miljø, mens der ikke er fundet data om eksponering via forbrugerprodukter. Det er således ikke muligt at vurdere, om stoffet udgør en risiko for sundhedskadelige effekter for forbrugere og almenbefolkning eller en risiko for skadelige effekter i miljøet.

Status
Dicumylperoxid er ikke prioriteret under EUs program for risikovurdering af eksisterende stoffer..

Dicumylperoxid er ikke på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer 2000 (8). Stoffet er på Listen over farlige stoffer med klassifikationen O;R7 Xi;R36/38
N;R51/53 (kan forårsage brand, irriterer øjnene og huden, giftigt for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet) (7).

Anvendelse
Dicumylperoxid anvendes som vulkaniseringsmiddel i naturlig og syntetisk gummi, som tværbindingshjælper i polyethylen, som synergistisk flammehæmmer  (fremhæver andre flammehæmmers egenskaber) i polystyrenskum og som konserveringsmiddel i silikonegummi (3).

Eksponeringsforhold
Mennesker eksponeres hovedsageligt for dicumylperoxid i arbejdsmiljøet. Data for eksponering via det ydre miljø er yderst begrænsede men indikerer et meget lavt eksponeringsniveau. Eksponering gennem forbrugerrelaterede produkter er ikke fundet.

I arbejdsmiljøet kan eksponering for dicumylperoxid forekomme ved produktion og industriel anvendelse af stoffet. De relevante eksponeringsveje er indånding og hudkontakt. Måling af luftkoncentrationen på en polymerproducerende fabrik gav niveauer af dicumylperoxid fra 0,011 - 0,565 mg/m³ (4). Der er ikke fastsat en specifik grænseværdi for stoffet i arbejdsmiljø.

Dicumylperoxid kan frigives til det ydre miljø ved produktion og industriel anvendelse af stoffet (3). Måling af luftkoncentrationer af dicumylperoxid uden for en polymerproducerende fabrik var under analysegrænsen på 0,005 mg/m³ (4).

Effekter
Dicumylperoxid har en lav akut giftighed ved indtagelse (9). Stoffet er klassificeret som værende lokalirriterende for øjnene og huden (7). Hos arbejdere på en kemisk fabrik fandt man øget forekomst af synlige blodkar i den forreste del af slimhinden i næseskillevæggen sammenlignet med ueksponerede arbejdere (3).

Ved længerevarende/gentagen eksponering af rotter for høje doser af dicumylperoxid (3.000 mg dicumylperoxid/kg lgv1/dag) via føden, har man observeret  påvirkning af diverse blodparametre, som resulterede i blodmangel
(1),(3). Der er ikke tegn på allergifremkaldende egenskaber ved hudeksponering for dicumylperoxid i undersøgelser med marsvin (10). Dicumylperoxid er under mistanke for at forårsage erhvervsbetinget astma (4). Der er modstridende oplysninger vedrørende dicumylperoxids evne til at fremme andre stoffers kræftfremkaldende egenskaber ved hudeksponering (5),(6). Dicumylperoxid har ikke udvist skadelige effekter på arveanlæg i studier med bakterier (11). Der er meget begrænsede data om stoffets mulige effekter på forplantningsevne og fosterudvikling.

Dicumylperoxid er klassificeret som akut giftigt for vandlevende organismer; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet (R51/53) (7). Fundne data indikerer dog moderat akut giftighed af stoffet svarende til en klassificering som skadelig for vandlevende organismer; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet (R52/53) Stoffet er ikke biologisk letbrydeligt. Data indikerer, at stoffet kan bioakkumulere (3,12).

Regulering

Arbejdsmiljø

GV Organisk opl.middel MAL Kræft
ppm mg/m³ ppm MAL-faktor TEF AT-liste
- 3* - - - -

TEF = Tal Efter Bindestregen *Organisk støv

Miljø

B-værdi: Ingen data.

O;R7 Xi;R36/38 N;R51/53 (2).

Kan forårsage brand (R7), Irriterer øjnene og huden (R36/38), Giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet (R51/53).

Anden regulering

Klassificering

Der er ikke fastsat et tolerabelt dagligt indtag (TDI) for dicumylperoxid eller en specifik migrationsgrænse i levnedsmidler (SML) (13).

Proposition 65 (Californien): Ikke listet (14).

Identifikation

Kemisk navn

Bis(α-α-dimethylbenzyl)peroxid

Synonymer

Dicumylperoxid

Struktur

Struktur

CAS nr.

80-43-3

EINECS/ELINCS nr.

201-279-3

Fysisk/Kemiske egenskaber

Tilstandsform

Svagt gult – hvidt fast stof.

Smeltepunkt

29 °C

Kogepunkt

ca. 130 °C (dekomponerer)

Flammepunkt 

71 °C

Damptryk

Ingen data.

Densitet

1 g/cm³

pH

Ingen relevans.

Opløselighed

< 1 g/l vand.

Log Pow

5,5

Lugtgrænse  

Ingen data.

Anvendelse og forekomst

Dicumylperoxid anvendes som vulkaniseringsmiddel i naturlig og syntetisk gummi, som tværbindingshjælper i polyethylen, som synergistisk flammehæmmer i polystyrenskum og som konserveringsmiddel i silikonegummi (3). En synergistisk flammehæmmer fremhæver andre stoffers flammehæmmende egenskaber.

Mennesker eksponeres primært for dicumylperoxid i arbejdsmiljøet. Data for eksponering via det ydre miljø indikerer et meget lavt eksponeringsniveau. Eksponering gennem forbrugerrelaterede produkter er ikke fundet.

I arbejdsmiljø kan eksponering for dicumylperoxid forekomme ved produktion og industriel anvendelse af stoffet. De relevante eksponeringsveje er indånding og hudkontakt. På en fabrik, der producerede polymerer, hovedsageligt polyethylen, blev arbejderne eksponeret for støv, der blandt andet indeholdt dicumylperoxid. Den gennemsnitlige luftkoncentration for støv blev målt til 0,9 mg/m³, men på visse steder i fabrikken kunne værdien være langt højere. Den højeste støvkoncentration blev målt til 49 mg/m³ (1). I en nyere undersøgelse har man målt luftkoncentrationer af dicumylperoxid fra 0,011-0,565 mg/m³ i en polymer- producerende fabrik (4). Der er ikke fastsat en specifik grænseværdi for dicumylperoxid i arbejdsmiljøet. Grænseværdien for organisk støv er 3 mg/m³.

Gennemsnitsmålingen af luftkoncentrationen af støv var således under grænseværdien for organisk støv.

Dicumylperoxid kan frigives til det ydre miljø ved produktion og industriel anvendelse af stoffet (3). Målinger af luftkoncentrationer af dicumylperoxid udenfor en polymerproducerende fabrik var under analysefølsomheden på 0,005 mg/m³(4).

Brand og ophedning

Dicumylperoxid er brandfarlig, men ikke eksplosiv (1). Ved brand dannes almindelige brandgasser (15).

Dicumylperoxid er et oxiderende stof. Oxiderende stoffer er brandnærende og kan fremme og vedligeholde en brand samt befordre antændelse af brændbart materiale (16).

Virkning på Sundhed

Dicumylperoxid er et organisk peroxid. Organiske peroxider er meget reaktive, idet bindingen mellem de to iltatomer let brydes - se struktur. Herved dannes der frie radikaler. Det udnyttes positivt i polymerisationsprocessen, men de selv samme radikaler har en tendens til at påvirke organismer negativt. I det omfang der ikke er fundet data for dicumylperoxid, men data for organiske peroxider generelt, er disse beskrevet i stofprofilen for dicumylperoxid.

Optagelse og omsætning

Der er ikke fundet specifikke data om optagelse og omsætning af dicumylperoxid. Organiske peroxider kan optages gennem huden (3).

Kortvarig påvirkning

Akutte effekter

Dicumylperoxid har en lav akut giftighed ved indtagelse. Oral LD502 (rotte) er
4.100 mg/kg lgv3 (9).

Der er ikke fundet data om akut giftighed af dicumylperoxid ved indånding og hudkontakt.

Irritation/ætsning

Dicumylperoxid er klassificeret som irriterende for øjnene og huden (7).

18 arbejdere på en kemisk fabrik blev eksponeret for dicumylperoxid. Flere arbejdere oplevede problemer med næseblod, der viste sig at være forårsaget af en øget forekomst af synlige blodkar i den forreste del af slimhinden i næseskillevæggen hos eksponerede arbejdere sammenlignet med ueksponerede arbejdere
(3).

Dicumylperoxid er forårsager bindehindekatar hos kaniner ved direkte øjenkontakt (1).

Længerevarende/gentagen påvirkning

Generelt

Hos rotter, som blev eksponeret for høje doser dicumylperoxid (3.000 mg /kg lgv/dag) ved indtagelse), observerede man leukocytose (øget mængde af hvide blodlegemer i blodet ofte forårsaget af en infektion), som udviklede sig til leukopeni og anæmi (hhv. et unormalt lavt antal af hvide og røde blodlegemer). Halvdelen af dyrene døde i løbet af 10 dage, og alle dyr var døde efter 2,5 måned med symptomer på anæmi (1).

I en anden undersøgelse blev rotter eksponeret for dicumylperoxid igennem føden i 4 måneder (ingen angivelse af dosis). Her observerede man et fald i niveauet af hæmoglobin og antallet af røde blodlegemer samt en øgning i antallet af reticulocytter og methæmoglobin (3). Dette vil med tiden føre til blodmangel hos dyrene.

Allergi

Der var ikke tegn på allergifremkaldende egenskaber ved hudeksponering for dicumylperoxid i undersøgelser med marsvin (10). Dicumylperoxid er under mistanke for at forårsage erhvervsbetinget astma (4).

Kræft

Dicumylperoxid blev blandt fem andre organiske peroxider undersøgt for mulige kræftfremmende egenskaber. Mus blev eksponeret for stoffet på huden, idet stoffets evne til at påvirke tre kendte biomarkører for kræftfremkaldende egenskaber blev undersøgt. Ved en enkelt eksponering var dicumylperoxid det organiske peroxid, der viste den tredjestørste påvirkning af biomarkørerne, mens det  ved gentagen eksponering var det stof, der viste den største effekt (6).

Dicumylperoxid blev blandt otte andre organiske peroxider undersøgt for tumorfremmende egenskaber. Mus blev eksponeret for stoffet på huden og dicumylperoxids evne til at påvirke tre kendte biomarkører for kræftfremkaldende egenskaber blev undersøgt. Dicumylperoxid påvirkede kun een ud af tre biomarkører, og blev derfor ikke undersøgt yderligere (5).

Der er ikke fundet andre data, der kan belyse dicumylperoxids mulige kræftfremkaldende egenskaber. På baggrund af de fundne data er det ikke muligt at vurdere stoffets mulige kræftfremkaldende egenskaber hos mennesker.

Arveanlæg

Dicumylperoxid har ikke udvist skadelige effekter på arveanlæg i studier med bakterier (11).

Reproduktion

Giftigheden af dicumylperoxid samt stoffets fosterskadende effekter blev undersøgt i kyllingefostre. Stoffet blev injiceret mellem to membraner i det hulrum, der er på indersiden af ægget. Eksponering for dicumylperoxid gav anledning til misdannelser i 50 % af kyllingerne samt tilfælde af ”sene dødsfald” (3).

Amning

Der er ikke fundet oplysninger om, at dicumylperoxid forekommer i modermælk og derved medfører en risiko for spædbørn ved amning.

Virkning på miljø

Spredning i miljøet

Dicumylperoxid kan frigives til det ydre miljø ved produktion og industriel anvendelse af stoffet. I atmosfæren forventes dicumylperoxid at forekomme på dampform. I jord forventes dicumylperoxid at være immobilt, men en vis fordampning af stoffet både fra våd og tør jord forventes. I vandmiljø er dicumylperoxid overvejende bundet til opslemmet materiale og partikler i sediment, men en vis fordampning af stoffet forventes (3).

Bioakkumulering

Målinger af dicumylperoxid i karper har givet biokoncentrationsfaktorer BCF) på 137-1470. De fundne BCF-værdier og en Log Pow på 5,5 indikerer, at dicumylperoxid kan ophobes i vandlevende organismer (3).

Nedbrydelighed

Baseret på en enkelt undersøgelse er dicumylperoxid ikke bionedbrydeligt (3).

Dicumylperoxid kan nedbrydes i atmosfæren ved reaktion med fotokemisk producerede hydroxylradikaler. Halveringstiden ved denne reaktion er estimeret til et til to døgn. Baseret på dicumylperoxids uv-absorptionsbånd kan stoffet også nedbrydes direkte ved sollys (3),(12).

Giftighed

Dicumylperoxid er klassificeret som giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet (R51/53) (7). Fundne data indikerer dog moderat akut giftighed af stoffet overfor vandlevende organismer svarende til en klassificering som skadelig for vandlevende organismer; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet (R52/53). Laveste fundne LC504 (96 timer) var 15,6 mg/l (12).

Andre miljøeffekter

Der er ikke nogen forventning om, at dicumylperoxid medvirker til nedbrydning af ozonlaget, til fotokemisk ozondannelse, til næringssaltbelastning eller til den atmosfæriske drivhuseffekt.

Påvirkning af bakterier

Testdata indikerer, at dicumylperoxid har lav giftighed overfor bakterier (> 1000 mg/l) og dermed ikke forårsager skadelige effekter på mikroorganismer i rensningsanlæg ved forventede eksponeringsniveauer (12).

Netværk

EU: European Chemicals Bureau (ECB),  European Commission,
http://ecb.jrc.it

EU: Directorate General for Employment and Social Affairs, European Commission,
http://www.europa.eu.int/comm/employment_
social/health_safety/activities_en.htm

EU: Scientific Committee for Toxicity, Ecotoxicity and Environment (CSTEE), European Commission,
http://europa.eu.int/comm/health/ph_
risk/committees/sct/sct_en.htm

EU: Scientific Committee for Food (SCF), European Commission, http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/index_en.html

US: National Institute for Occupational Safety and Health, http://www.cdc.gov/niosh/homepage.html

US: Occupational Safety and Health Administration,
http://www.osha.gov/

Organization for Economic Co-operation and Development (OECD), Chemicals Hazard/Risk Assessment,
http://www.oecd.org/linklist/0,2678,en_2649_
34365_2734144_1_1_1_37407,00.html#18965160

Litteraturhenvisninger

1.  Aringer L. Kriteriedokument för gränsvärden : bensoylperoxid, cyklohexanonperoxid, dikumylperoxid, metyletylketonperoxid. Solna: Arbetarskyddsverket; 1985. (Arbete och hälsa; 1985:18

2.  Miljøstyrelsen. Bekendtgørelse af listen over farlige stoffer. 2005.

3.  Hazardous Substances Data Bank (HSDB). Dicumylperoxide. (Reviewed by SRP on 9/18/1997). http://csi.micromedex.com National Library of Medicine (NLM); 1997. Available from:
http://csi.micromedex.com/DATA/HS/HS339F.htm.

4.  Spetz A, Svanström M, Ramnäs O. Determination of Dicumyl Peroxide in Workplace Air. Annual Occupational Hygiene. 2002;46(7):637-41.

5.  Hanausek M, Walaszek Z, Viaje A, LaBate M, Spears E, Farrell D, et al. Exposure of mouse skin to organic peroxides: subchronic effects related to carcinogenic potential. Only abstract available. Carcinogenesis. 2003.

6.  Conti C, Viaje A, Gimenez-Conti I, Slaga TJ, Chesner J. Induction of short-term markers of tumor promotion by organic peroxides. Only abstract available. Carcinogenesis. 1991;12:563-9.

7.  Miljøstyrelsen. Bekendtgørelse af listen over farlige stoffer. 2002. (Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 439 af 3.juni 2002 om listen over farlige stoffer

8.  Listen over uønskede stoffer : en signalliste over kemikalier, hvor brugen på længere sigt bør reduceres eller stoppes. København: Miljø- og Energiministeriet, Miljøstyrelsen; 2000. (Orientering fra Miljøstyrelsen; 2000:9

9.  The Dictionary of Substances and their Effects. http://www.rsc.org/is/database/dosehome.htm The Royal Society of Chemistry 1999; 1999. Available from:
http://www.rsc.org/is/database/dosehome.htm.

10.  Material Safety Data Sheet. Dicumyl peroxide. R.T.VANDERBILT COMPANY, INC. 2001

11.  CCRIS. Dicumyl peroxide. CASRN: 80-43-3.
http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search 2003

12.  European Chemicals Bureau.  IUCLID dataset for Dicumyl peroxide, CAS No. 80-43-3. European Commission, [updated 19 Feb 2000].

13.  Synoptic Document. Provisional Lists of monomers and additives notified to European Commission as substances which may be used in the manufacture of plastics intended to come into contact with foodstuffs. http://cpf.jrc.it/webpack/downloads/SYNOPTIC%
20DOCUMENT(2003.04.15).pdf
EUROPEAN COMMISSIONHEALTH & CONSUMER PROTECTION DIRECTORATE-GENERAL; 2003 May 13

14.  Chemicals known to the state to cause cancer or reproductive toxicity, December 2, 2005. (Proposition 65). Office of Environmental Health Hazard Assessment,California 2005. Available from:
http://www.oehha.ca.gov/prop65/prop65
_list/files/P65single120205.pdf
.

15.  Lewis Sr. RJ. Sax's Dangerous Properties of Industrial Materials. - 2: A-G. 9.ed. ed. New York, N.Y. : Van Nostrand Reinhold:  1995.

16.  Beredskabsstyrelsen. Indsatskort for kemikalieuheld 2003. Dicumenylperoxid. http://www.kemikalieberedskab.dk/ikkort
/18/ik.kort.[D].182.html
2003


Fodnoter

1 legemsvægt

2. Den dosis, der forårsager dødsfald hos halvdelen af de eksponerede dyr ved indtagelse.

3 lgv = legemsvægt

4 Den vandkoncentration, der forårsager død hos halvdelen af de eksponerede dyr over et angivet tidsinterval

 



Version 1.0 Februar 2008, © Miljøstyrelsen.