Kortlægning og Sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i smykker

1 Indledning og formål

Smykker findes i et utal af varianter, heriblandt en lang række metalsmykker med og uden indhold af ædelmetal. Disse smykker kan potentielt indeholde og afgive problematiske stoffer som f.eks. tungmetaller.

En række undersøgelser fra udlandet har påvist et problem med indhold af store mængder bly i billige importerede smykker. Alvorligheden af dette problem bekræftes af et nyligt dødsfald af en 4-årig dreng, som ved et uheld havde slugt et hjerteformet smykke, der indeholdt mere end 99 % bly. Episoden ledte til en frivillig tilbagekaldelse af 300.000 eksemplarer af det nævnte smykke (Berg et al., 2006).

Herudover har det vist sig, at tekstildelen i en halskæde importeret fra Tyrkiet indeholdt det i EU forbudte stof benzidin.

Dette projekt har således til formål at:

  • Give et overblik over, hvorvidt der findes metalsmykker på det danske marked med et problematisk indhold af tungmetaller.
  • Afklare hvilke typer tungmetaller, der i så fald findes i problematiske mængder i metalsmykker i Danmark.
  • Afklare hvorvidt der er en sammenhæng mellem pris (kvalitet), oprindelsesland, smykkedel, smykketype og kategori og indhold/afgivelse af tungmetal.
  • Vurdere eventuelle sundhedsmæssige konsekvenser ved anvendelse af smykker, der indeholder tungmetaller i problematiske mængder.
  • Give en indikation af, hvorvidt der eksisterer tekstilhalskæder på det danske marked indeholdende benzidin.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.