Kortlægning og Sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i smykker

2 Lovgivning på området

I det følgende beskrives kort den lovgivning, der er relevant i forbindelse med brug af tungmetaller og benzidin.

2.1 Anvendelsesbegrænsning af visse tungmetaller

For tungmetallerne bly, kviksølv, nikkel og cadmium findes der lovgivning omkring begrænsning af anvendelsen af disse stoffer. Følgende lovgivning er relevant:

  • Bekendtgørelse om forbud mod import og salg af produkter, der indeholder bly. BEK nr. 1082 af 13.09.2007. (Trådt i kraft 1. november 2007 og erstatter BEK nr. 1012 af 13.11.2000).
  • Bekendtgørelse om forbud mod import, salg og eksport af kviksølv og kviksølvholdige produkter. BEK 627 af 01.07.2003.
  • Bekendtgørelse om forbud mod salg, import og fremstilling af cadmiumholdige produkter. BEK 1199 af 23.12.1992.
  • Bekendtgørelse om forbud mod import og salg af visse nikkelholdige produkter. BEK nr. 24 af 14.01.2000.
  • Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forbud mod import og salg af visse nikkelholdige produkter. BEK nr. 789 af 12.08.2005.
  • Lov om kontrol med arbejder af ædle metaller m.v. LOV nr. 308 af 17.05.1995.

Ifølge disse bekendtgørelser er det forbudt at importere og sælge produkter, herunder smykker, der indeholder mere end 100 ppm (mg/kg) kviksølv eller bly i produktets homogene enkeltdele. Ligeledes gælder, at import, salg og fremstilling af produkter, hvori cadmium indgår som overfladebehandling (cadmiering), farvepigment eller plaststabilisator med mere end 75 ppm i produktets homogene enkeltdele er forbudt.

Ifølge Nikkel-bekendtgørelsen (BEK nr. 24 af 14.01.2000 inkl. tillægget BEK nr. 789 af 12.08.2005) gælder, at ”Nikkel ikke må indgå i stikkere, som indsættes i hullede ører og andre hullede legemsdele, medmindre nikkelafgivelsen fra sådanne stikkere er mindre end 0,2 mg/cm²/uge (migrationsgrænse)” – samt at ”Nikkel ikke må indgå i produkter, der er beregnet til at komme i direkte og langvarig berøring med huden, såfremt nikkelafgivelsen fra de dele deraf, der kommer i direkte og langvarig berøring med huden, er større end 0,5 µg /cm2 /uge i en periode på mindst to år ved normal anvendelse”.

Loven om kontrol med arbejder af ædle metaller m.v. omhandler bl.a. de krav, der er til indhold af ædelmetaller i varer, herunder smykker, der forhandles som varer af ædle metaller. En rundspørge (se bilag B) blandt virksomheder, der agerer i den danske ædelmetalindustri, indikerede imidlertid, at der ikke umiddelbart lader til at eksistere et problem med indhold af uønskede tungmetaller i produkter relateret til ædelmetalindustrien, hvorfor der ikke fokuseres på disse typer smykker i dette projekt.

Endelig kan nævnes legetøjsbekendtgørelsen, som indeholder krav om, at legetøj til børn kun må afgive en bestemt mængde af bl.a. bly, kviksølv, cadmium, selen, krom, barium, arsen og antimon (se bilag G). Smykker, der henvender sig til børn og besidder en ”lege-funktion” skal være mærket med CE mærket. CE mærker indikerer, at smykket opfylder alle gældende regler på legetøjsområdet. Selvom enkelte indkøbte smykker lignede smykker, der henvendte sig til børn, lykkedes det ikke at finde smykker mærket med CE mærket under indkøbsfasen.

2.2 Anvendelsesbegrænsning af benzidin

Følgende lovgivning er relevant i forbindelse med tekstilhalskæder indeholdende benzidin:

  • Bekendtgørelse om forbud mod import, salg og anvendelse af visse azofarvestoffer. BEK 755 af 15.08.2003.

Ifølge denne bekendtgørelse gælder, at anvendelse af azofarvestoffer er forbudt i tekstil- og lædervarer, som kan komme i direkte berøring med hud eller mundhule i længere tid hos mennesker, hvis disse azofarvestoffer ved reduktiv spaltning af en eller flere azogrupper kan frigive en eller flere af de aromatiske aminer, som er opført i denne rapports bilag F, i koncentrationer på over 30 ppm i færdigvaren eller i de farvede dele heraf. Benzidin indgår som en af de i bilag F nævnte aromatiske aminer.

Ifølge bekendtgørelsen er det altså ikke forbudt at sælge et produkt, der indeholder benzidin, så længe der ikke frigives mere end 30 ppm benzidin. Yderligere gælder, at import og salg af de ovennævnte tekstil- og lædervarer er forbudt, hvis de er farvet med de i denne rapports bilag E nævnte azofarvestoffer.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.