Kortlægning og Sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i smykker

5 Benzidinanalyse af tekstilkæder

Der blev indkøbt 62 tekstilkædesmykker, som efterfølgende blev screenet for indhold af letopløselige farvestoffer. Azofarvestoffer er kendetegnet ved at være letopløselige. Screeningen bestod i, at tekstilkæderne blev nedsænket i vand (40 grader) i 4 timer. Farvede ekstrakter i vandet er en indikation af et muligt indhold af azofarvestoffer, der kan danne aromatiske aminer (bl.a. benzidin) ved nedbrydning. Under testen blev smykkerne ikke ødelagt, idet kun en del at tekstilkæden blev nedsænket i vandet. I nogle tilfælde kunne det dog ikke undgås, at enkelte vedhæng ligeledes havde kontakt med vandet.

5.1 Resultater af screeningen

Resultaterne af screeningstesten kan ses i bilag I, som indeholder følgende informationer for hver tekstilkæde:

-          Farveudslag (1= ja; 0 = nej)

-          Farven på udslaget

-          Styrken af farveudslag (1 = svag; 2 = medium; 3 = kraftig)

I alt viste 55 ud af de 62 undersøgte tekstilsmykker farveudslag. Af disse viste de 27, hvilket svarer til ca. 44% af de undersøgte tekstilsmykker, et kraftigt farveudslag.

Styrke af udslag Antal tekstilkædesmykker
Intet udslag 7
Svagt udslag 15
Medium udslag 13
Kraftigt udslag 27
I alt 62

I enkelte tilfælde formåede det forholdsvis lille stykke tekstilsnor at farve vandet kulsort i løbet af de 4 timer (se nedenstående figur).

I enkelte tilfælde formåede det forholdsvis lille stykke tekstilsnor at farve vandet kulsort i løbet af de 4 timer

Fordelingen af farveudslagene så således ud:

Farveudslag Antal tekstilkædesmykker
Turkis 2
Sort 6
Rød/brun 1
Rød 8
Orange 1
Mørk grøn 1
Lilla 1
Gul 16
Grøn 5
Brun, uklar 1
Brun 5
Blå 8
Total 55

5.2 Udvælgelse af tekstilkæder til benzidinanalyse

Umiddelbart forelå ingen klare udvælgelseskriterier, idet man ikke kan sidestille et kraftigt farveudslag med en større ”chance” for at finde azofarvestoffer.

Derudover findes azofarvestoffer i en lang række farver, så en udvælgelse på basis af en bestemt farvenuance kan heller ikke betragtes som en sikker udvælgelsesparameter.

Eneste udvælgelsesparameter var således at udvælge tekstilkædesmykker, der repræsenterede forskellige farver.

De 10 udvalgte tekstilkædesmykker kan ses i nedenstående tabel.

Tabel 5-1: tekstilkædesmykker udvalgt til analyse for indhold af benzidin.

Tekstilkædesmykke nr. Farveudslag ved screeningen
T6 sort
T7 turkis
T24 blå
T25 orange
T40 rød
T44 sort
T53 brun
T55 gul
T59 rød
T62 grøn

5.3 Analysemetode

Analysen for indhold af benzidin produceret ved reduktion af en eller flere azofarvestoffer blev foretaget efter EN 14362-1:2003: ekstraktion af farve i citronsyrepuffer, reduktion med natriumdithionit, oprensning på søjle (Merck Extralut), ekstraktion fra søjle med methyl tert-butylether, inddampning til tørhed og genopløsning i solvent (MTBE). Derpå blev ekstraktet analyseret for indhold af benzidin ved GCMS. Der blev foretaget dobbeltbestemmelse på alle prøver undtagen prøve T24, der var så lille (180mg), at dette ikke var muligt. Detektionsgrænsen er derfor større for T24 (2 mg/kg). For fem af prøverne var der ikke tekstilkæde nok og der kunne kun gennemføres dobbeltbestemmelse ved, at ekstrahere fra ca. 0,5 g, hvor standarden foreskriver 1 g.

5.4 Analyseresultater

To af de ti tekstilkæder havde et indhold af benzidin på henholdsvis 100 og 1200 mg/kg, dvs. langt over det tilladte indhold på 30 ppm.. Resultatet kan ses i nedenstående tabel. Der er ikke observeret noget signal for benzidin i prøver, hvor mængden er angivet =1 mg/kg.

Tabel 5-2: Resultater af benzidinanalysen i de 10 tekstilkædesmykker.

Tekstilkæde nr. Benzidin (mg/kg)
T6 =1
T7 =1
T24 =2
T25 =1
T40 =1
T44 =1
T53 100
T55 =1
T59 1200
T62 =1

Koncentrationen af benzidin er bestemt ved ekstern kalibrering baseret på en opløsning med 1000 mg/l, da der var væsentlige højere end 10 mg/l benzidin i de to prøver med indhold af benzidin.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.