[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Forurening og formering af mitter i Egeløkke Lung

5. Konklusion

Mange mittearter, men få er dominerende

Mittefaunaen i og omkring Egeløkke Lung er meget artsrig, men med få dominantarter. I begyndelsen af 1970'erne var Culicoides nubeculosus hovedansvarlig for mittebelastningen på græssende kvæg i området; i den aktuelle undersøgelse var C. punctatus, C. duddingstoni og C. obsoletus klart dominerende i lysfældefangsterne og må forventes at udgøre hovedparten af den mittefauna, der angriber kvæg på de tilstødende græsningsarealer. Disse arter er såvel i Danmark som i udlandet kendt for at angribe kvæg og er i udenlandsk litteratur beskrevet som et betydeligt irritationsmoment.

Miljøændring og artsskifte

Siden den tidligere undersøgelse i Egeløkke Lung er der således sket et artsskifte, der tilskrives ændrede ynglebetingelser i mosen. Den tidligere dominerende mitteart (Culicoides nubeculosus), der primært yngler i eutrofierede, vegetationsløse mudderflader, er gået markant tilbage, mens arter, der foretrækker substrat med tættere vegetationsdække er gået frem. Mosen er imidlertid stadig udklækningssted for forureningstolerante arter. En større rumlig variation i mosens miIjøforhold, f.eks. i den fysiske karakter af sedimenter og vegetationsdækkets udvikling, er givet en væsentlig baggrund for områdets artsrige mittefauna. I takt med den fremadskridende succession i Egeløkke Lung, må nye ændringer i mittefaunaens sammensætning forventes i de næste årtier.

Høj larvetæthed og lang flyveperiode

Tætheden af mittelarver i mosens sediment er idag væsentlig højere end i begyndelsen af 1970'erne og koncentrationen af voksne mitter i området er den højeste, der hidtil er registreret i Danmark. Mitternes aktivitetsperiode strækker sig over ca. 5 måneder; ind imellem perioder med lavere mitteaktivitet optræder et antal aktivitetsmaksima, der afspejler dominantarternes årstidsbestemte rytme. Diapause i æg- og/eller larvestadiet bidrager til komplicerede klækningsmønstre hos flere af arterne. Vindhastigheden er afgørende for den aktuelle flyveaktivitet, mens lufttemperatur og relativ luftfugtighed spiller en mere begrænset rolle.

Mitteaktiviteten er ikke aftaget

Det må konstateres, at mitteaktiviteten i området ikke er taget af siden 1970'erne. Nogle af de dominerende mittearter klækkes tidligt på sæsonen, nogle senere, mens visse arter har flere generationer i sommerens løb. Dette betyder, at kvæg på tilstødende græsningsarealer kan udsættes for mitteangreb i hele udbindingsperioden – specielt når dominantarters aktivitetsmaksima falder sammen med vejrforhold, der begunstiger flyveaktivitet og dermed blodsugning.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]