[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vejledning til bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4

10. Forbud mod tilførsel af visse stoffer direkte til grundvandet

10.1 Forbud mod tilførsel af visse stoffer
10.2 Dispensationsmulighed
10.3 Tilsyn
10.4 Klageadgang

10.1 Forbud mod tilførsel af visse stoffer

Efter bekendtgørelsens § 24 er der forbud mod tilførsel af en række nærmere bestemte stoffer direkte til grundvandet, hvis tilførslen sker uden gennemsivning af jordoverfladen eller undergrunden.

Stofferne, der ikke må tilføres grundvandet på denne måde, er nævnt i bekendtgørelsens bilag 1.

Bestemmelsen er en implementering af Rådsdirektiv 80/68/EF om beskyttelse af grundvandet mod forurening forårsaget af visse farlige stoffer. Stoflisten angivet i bekendtgørelsens bilag 1 stammer fra Rådsdirektivet 76/464 af 4. maj 1976, om forurening forårsaget af udledning af visse farlige stoffer i Fællesskabets vandmiljø (direktivet om det akvatiske miljø).

10.2 Dispensationsmulighed

Efter bekendtgørelsens § 24, stk. 2 kan amtsrådet efter en konkret vurdering give tilladelse til tilførsel af de i bilag 1 nævnte stoffer, hvis dette sker til videnskabeligt formål til karakterisering, beskyttelse eller genopretning af vandområder, forudsat at stofferne er begrænset til den mængde, der er strengt nødvendig for de pågældende videnskabelige formål, og forudsat stofferne forekommer i mængder, der er så ringe, at det modtagende grundvands kvalitet ikke forringes.

Der skal således altid indhentes en konkret tilladelse til tilførsel af stofferne i forskningsøjemed - og tilladelsen må først udstedes efter undersøgelse af hele det vandmiljø, hvortil der udledes - herunder en vurdering, af tilførslens forureningspåvirkning af grundvandsressourcen.

10.3 Tilsyn

Det er en betingelse, at amtet fører kontrol med, at de i tilladelsen fastsatte betingelser overholdes. Amtet bør endvidere føre løbende kontrol med udledningens virkning på grundvandet.

10.4 Klageadgang

Amtets afslag på tilladelse til tilledning eller dispensation til samme kan efter miljøbeskyttelseslovens almindelige regler påklages til Miljøstyrelsen, jf. lovens § 91.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]