[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vejledning til bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4

19. Tilsyn og håndhævelse

19.1 Tilsyn
19.2 Håndhævelse

19.1 Tilsyn

I bekendtgørelsens kapitel 18 er der fastsat kompetenceregler for tilsynet med spildevandsanlæg, der er reguleres af bekendtgørelsen - og overordnet bestemmes i bekendtgørelsens § 59, at reglerne i miljøbeskyttelseslovens kapitel 9 også gælder for tilsyn og håndhævelse af reglerne i spildevandsbekendtgørelsen.

Som det fremgår af lovens kapitel 9 - skal tilsynsmyndigheden føre tilsyn - dvs. på spildevandsområdet påse at lovens og spildevandsbekendtgørelsens regler bliver overholdt. Tilsynsmyndigheden skal endvidere sørge for den nødvendige retshåndhævelse, hvis der er sket overtrædelse af loven eller bekendtgørelsen.

Derudover skal tilsynsmyndigheden endvidere påse, at konkrete krav opstillet i tilladelser, godkendelser, påbud og dispensationer m.v. overholdes, og påse, at forureningen fra virksomheder, private, renseanlæg m.v. er forenelige med lovens formål og ikke overstiger et acceptabelt niveau.

Loven og bekendtgørelsen stiller ikke nærmere krav til tilsynets tilrettelæggelse, omfang eller gennemførelse, men det ligger i sagens natur og som en klar forudsætning for reguleringen, at tilsynsmyndigheden har pligt til at føre et aktivt tilsyn, således at det kan konstateres, om loven og de administrativt fastsatte regler og tilladelser/påbud overholdes.

Hvad udgør et godt tilsyn ?

Generelt må et "godt" tilsyn antages at omfatte konkrete eftersyn og undersøgelser, når konkrete afgørelser i form af eksempelvis tilladelser eller påbud tilsiger dette. Hvis tilsynsmyndigheden modtager anmeldelse af forhold, der kan forårsage skade på miljøet, skal tilsynsmyndigheden som led i et godt tilsyn undersøge baggrunden for anmeldelsen.

Tilsynet afhænger endvidere af fastsættelse af vilkår om egenkontrol og indberetning, men tilrettelæggelsen og til en vis grad omfanget af tilsynet er i øvrigt udlagt til den enkelt tilsynsmyndigheds skøn.

I Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 7/1997 "Miljøtilsyn 1995" har Miljøstyrelsen opstillet visse minimumskrav til tilsynets omfang. God tilsynspraksis er endvidere beskrevet i vejledning nr. 3, 1994 Tilsyn med landbrug og vejledning nr. 3, 1995, tilsyn med virksomheder.

19.2 Håndhævelse

Med hensyn til håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven og spildevandsbekendtgørelsen henvises der generelt til Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 12 af 1992 om "Håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven". Denne vejledning er udformet til brug for tilsynsmyndigheden i den konkrete sagsbehandling.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]