På vej mod et renere havmiljø

Øgede miljøkrav og overvågning

I de sidste par årtier er der gjort meget for at forbedre det danske havmiljø. Der er investeret store beløb i moderne renseanlæg, så der nu sker en effektiv rensning af spildevandet fra vores byer. Over for industrien er miljøkravene blevet markant skærpede, bl.a. i form af strengere krav til udledningerne og øget kontrol, og de farligste stoffer er helt forbudt. Andre virkemidler, som tages i brug i kampen med de uønskede stoffer, er afgifter, miljømærkning og frivillige aftaler med industrien om at udfase brugen af miljøskadelige stoffer.

I forhold til landbruget har man især forsøgt at begrænse udvaskningen af kvælstof for at forhindre den hyppige forekomst af iltsvind. I 1987 vedtog Folketinget Vandmiljøplan I, der skulle begrænse udvaskningen af kvælstof med 50 procent inden 1993. Målet blev ikke indfriet. I 1998 vedtog Folketinget derfor Vandmiljøplan II.

Overvågning af vandmiljøet

En løbende overvågning af havmiljøet er vigtig for at kunne afgøre, om miljøindsatsen er tilstrækkelig, eller om der skal tages nye initiativer. I 1988 iværksatte miljømyndighederne et meget omfattende nationalt overvågningsprogram med fokus på næringsstoffer i alle dele af vandmiljøet (grundvand, vandløb, søer og havet). I 1998 blev programmet – NOVA 2003 (Nationalt program for Overvågning af Vandmiljøet) – udvidet til også at omfatte miljøfarlige stoffer og tungmetaller. Resultaterne fra 1999 viser, at navnlig forekomst af enkelte miljøfremmede stoffer i udsatte områder og den fortsatte udvaskning af kvælstof giver grund til bekymring.