På vej mod et renere havmiljø

Olie- og gasudvinding på vandet

På kæmpe platforme hentes olie og gas op fra undergrunden i den danske del af Nordsøen på ned til 60 meters dybde gennem syv til otte km lange rør. Siden den første olie i 1972 kom op fra Danfeltet, har produktionen været hastigt stigende. I dag er ca. 40 platforme i gang fordelt på 16 olie- og gasfelter. I 1991 oversteg produktionen for første gang vores forbrug af olie og gas i Danmark. 1999 blev endnu et rekordår, hvor produktionen oversteg Danmarks totale energiforbrug med 12 procent. Olien giver store indtægter til den danske stat, men produktionen belaster også havmiljøet. Det er især det såkaldte boremudder og produktionsvandet, der giver miljøproblemer.

Boremateriale kan forurene

Når der bores efter olie, fremkommer der boremateriale, som efter en delvis rensning udledes til havet. Borematerialet består af det opborede materiale og af det såkaldte boremudder, der pumpes ned gennem selve boret under boringen og er tilsat forskellige kemikalier. Det opborede materiale indeholder rester fra boremudderet i form af mineraler, kemikalier og spor af tungmetaller. Boremudderets opgave er at smøre og nedkøle borehovedet og med sin tyngde at forhindre et såkaldt "blow-out", hvor olie og gas presses op med for stor kraft, når boret trænger ind i selve olielommen. Mudderet presses ud gennem nogle huller på borehovedet, hvorfra det sammen med det opborede materiale presses tilbage til platformen langs ydersiden af borerøret.

Olierester i produktionsvandet

Der er en del vand i den olie og gas, man henter op fra undergrunden. På platformen skiller man dette produktionsvand fra og renser det efter et sæt regler, før det udledes til havet. Men vandet indeholder stadig en del olierester, som samlet bliver til over 200 tons olie om året (1999) udledt i Nordsøen fra danske felter. Mængden af vand har været stigende de seneste år, bl.a. på grund af den øgede produktion. Herudover indeholder produktionsvandet kemikalier, som bruges i processen. Visse af de udledte produktionskemikalier kan sandsynligvis påvirke havmiljøet.

Miljøkrav til offshore industrien

Offshore industriens effekt på havmiljøet bliver løbende overvåget. Undersøgelserne viser, at havbunden påvirkes omkring platformen, bl.a. i form af et større indhold af kulbrinter i sedimentet, samt et forringet dyreliv på havbunden. Miljø- myndighederne regulerer derfor offshore industrien for at sikre, at produktionen sker på en miljømæssig forsvarlig måde. Hovedprincippet er, at man skal anvende den bedste, tilgængelige teknologi. I øjeblikket er målet at nedbringe indholdet af olie i produktionsvand ved forbedret rensning. Samtidig sker der løbende en omstilling til brug af mindre miljøfarlige kemikalier. Se her!