Litteraturudredning vedrørende human medicin i miljøet

10. Konklusion

Den samlede vurdering er baseret på normal terapeutisk anvendelse og gennemsnitstal for anvendelsen, og tjener som screening. Den kan ikke alene fastlægge risikoen for miljøet forbundet med anvendelsen af lægemidler eller grupper af lægemidler. Vurderingen bør fortolkes som en udpegning af områder uden formodede problemer og af områder og mulige kandidater til potentielle miljøeffekter, som kan undersøges nærmere.

Sundhedsvurdering

På det foreliggende grundlag kan der ikke konkluderes på den sundhedsmæssige betydning for mennesker forbundet med udledning af lægemidler som følge af terapeutisk brug. Generelt er de koncentrationer, der findes i miljøet og i øvrige kilder til eksponering, betragteligt under de terapeutiske doser, som administreres. Det udelukker dog ikke, at der kan være eksponeringsforhold af betydning for sundheden for særligt følsomme personer.

Vandmiljø - lægemiddelgrupper

For lægemiddelgrupper er der foretaget en vurdering af gruppens potentiale for miljøeffekter. Dette er dog kun gjort for grupper, hvor få lægemidler udgør en stor andel af hele gruppens forbrug. Der skønnes ikke at være miljøproblemer forbundet med den terapeutiske anvendelse af lægemidler inden for grupperne:
fordøjelse og stofskifte (A),
blod og bloddannende organer (B),
parasitmidler (P),
sanseorganer (S) og
diverse (V).

For flere lægemiddelgrupper fandtes der ikke tilstrækkelige informationer og/eller grupperne er så inhomogene at der ikke kan generaliseres. Dette gælder:
lægemidlerne i gruppen for hudmidler (D),
hormoner til systemisk brug (H)
lægemidler til åndedrætsorganer (R).

For de resterende lægemiddelgrupper er det samlede forbrug højt (nogle få midler udgør størstedelen af forbruget) eller midlernes virkemåde betyder at effekter ikke kan udelukkes:
Hjerte- og kredsløbsmedicin (C) skønnes at kunne have en mulig miljøeffekt da der anvendes mere end 5 ton/år, som især udgøres af de to stoffer på listen over de mest anvendte lægemidler, furosemid og bendroflumethiazid.
På trods af at der blot anvendes anslået <250 kg kønshormoner m.m. (G) kan det ikke udelukkes at der fra østrogenerne kan være miljøeffekter.
Der bruges årligt næsten 34 tons antibiotika til bekæmpelse af infektionssygdomme (J). Det kan ikke udelukkes at antibiotika kan forårsage toksiske miljøeffekter.
Cancermidler m.m. (L) har et "medfødt" potentiale for effekter i miljøet, men der mangler dog information om disse stoffers økotoksikologi, nedbrydning m.v. Kræftmidler anvendes især i sygehussektoren, som ikke er med i lægemiddelstatistikken.
Der anvendes anslået >75 tons lægemidler i gruppen for muskler, led og knogler (M). Der skønnes ikke at være potentielle miljøproblemer i denne gruppe, når der ses bort fra ibuprofen som anvendes i store mængder.
Stoffer fra gruppen centralnervesystemet (L) er ofte virksomme i meget lave doser, men der findes ikke økotoksikologiske data tilgængelig for en vurdering.

En sammenstilling af den miljømæssige vurdering for lægemiddelgrupper og for aktivstoffer er vist i Tabel 10.1.

Tabel 10.1
Oversigt over miljøvurdering for ATC grupper og identifikation af enkeltstoffer, der kan være problematiske. Parentes angiver et stof på L25 i grupper, som ikke kan vurderes.
Overview of the assessment of ATC groups and identification of pharmaceuticals that may be problematic Compounds in parenthesis are on L25, but in groups that cannot be assessed..

ATC gruppe

Betegnelse

Miljøvurdering

Enkeltstoffer der kan være problematiske

A

Fordøjelse og stofskifte

Ingen forventede miljøeffekter

-

B

Blod og bloddannende organer

Ingen forventede miljøeffekter

-

C

Hjerte og kredsløb

Mulig miljøeffekt

Furosemid
Bendroflumethiazid

D

Hud

Kan ikke vurderes

(Ketoconazol)

G

Kønshormoner m.m.

Mulig miljøeffekt

Østrogener

H

Hormoner til systemisk brug

Kan ikke vurderes

(Kortikosteroider)

J

Infektionssygdomme

Mulig miljøeffekt

Diverse antibiotika

L

Cancer m.m.

Mulig miljøeffekt

-

M

Muskler, led og knogler

Mulig miljøeffekt

Ibuprofen

N

Centralnervesystemet

Mulig miljøeffekt

Paracetamol
Flere midler kan ikke vurderes

P

Parasitmidler

Ingen forventede miljøeffekter

-

R

Åndedrætsorganer

Kan ikke vurderes

-

S

Sanseorganer

Ingen forventede miljøeffekter

-

V

Diverse

Ingen forventede miljøeffekter

-

 
Lægemidler – aktivstoffer

De fundne og de bergnede koncentrationer af lægemidler i miljøet er oftest ret lave, i størrelsesordnen < 1 m g/L, og de økotoksikologiske effektniveauer oftest 1000 gange højere. For enkelte stoffer, som bruges i store mængder eller er giftige i lave koncentrationer, kommer en beregning af miljørisiko dog nær eller over den kritiske værdi (se 9.2.2). For de følgende lægemidler fra L25 er det vurderet, at der kan være potentiale for miljøeffekter:
Det smertestillende ibuprofen anvendes i store mængder og kan være langsomt nedbrydeligt, og det vurderes derfor, at der kan være en potentiel miljøfare.
Paracetamol anvendes i store mængder, men her er der usikkerhed om nedbrydeligheden.
Østrogener, som anvendes i p-piller m.m., når ikke høje koncentrationer, men er p.g.a. lave effektkoncentrationer vurderet at have et potentiale for miljøeffekter. Det skyldes ikke mindst, at der fra test som er ikke-standard økotoksikologiske test rapporteres om exceptionelt lave effektniveauer.
To kandidater til potentielle miljøproblemer fra hjerte- og kredsløbsbehandling (furosemid og bendroflumethiazid) anvendes i store mængder, men det har ikke været muligt at finde tilstrækkelige data til en evaluering.

Jordmiljø

Der er ikke indenfor projektets rammer identificeret data for sorption eller toksicitet af lægemidler i jord, som kan anvendes til en vurdering af muligheden for effekter i jordmiljøet. Flere af lægemidlerne på L25 er fedtopløselige og kan sandsynligvis bindes til slam. Nedbrydeligheden af lægemidler er ofte ikke kendt eller er ringe.

Sygehuse

Udledninger fra sygehuse og andre behandlingsinstitioner vil virke som punktudledninger formodentlig med højere koncentrationer af lægemidler og -metabolitter og kan således betyde afvigende udledningsmønstre i forhold til diffus tilledning fra lægemiddelanvendelse i den øvrige befolkning.