Vakuumtoiletter og behandling af det indsamlede materiale i biogasanlæg eller vådkomposteringsanlæg

Forord

Storstrøms Amt har iværksat projektet: "Vakuumtoiletter og behandling af det indsamlede materiale i biogasanlæg eller ved vådkompostering".

Projektet er iværksat under Miljøstyrelsens "Aktionsplan til fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning", Tema 3, "Næringsstoffer fra by til land".

Arne Backlund, A&B Backlund ApS, har været konsulent på projektet og har medvirket til udarbejdelse af rapporten.

Projektet har haft en styregruppe bestående af:

Linda Bagge, Miljøstyrelsen
Line W. Hollesen, Miljøstyrelsen
Jakob Magid, Den Kongelige Veterinære Landbohøjskole, Institut for jordbrugvidenskab
Vagn Pollas, Nysted Kommune
Mette O. Jepsen, Nakskov Kommune (ved projektets start ansat i Rudbjerg Kommune)
Bent Rasmussen, Vandmiljøkontoret, Storstrøms Amt
Arne Backlund, A&B Backlund ApS
Annette Holtze, Vandmiljøkontoret, Storstrøms Amt (projektleder)

I rapporten videregives erfaringer med etablering og drift af mange forskellige vakuumtoiletsystemer og behandlingsanlæg. Det har kun været muligt, fordi så mange velvilligt har stillet deres viden og erfaringer til rådighed.

Storstrøms Amt vil gerne takke alle bidragydere. Uden jer kunne vi ikke have gennemført projektet tilfredsstillende.

En særlig tak til:

Sven Aage Wandrup, Troels Jørgensen Entreprise A/S, som har koordineret alt det praktiske arbejde på de to involverede ejendomme, både i anlægfasen og i resten af projektperioden, og som har løst et utal af forskellige problemer, uanset hvornår de er opstået. Sven Aage Wandrup har også bidraget med erfaringer om anlægs- og kloakarbejde generelt og med udbytterige diskussioner i forbindelse med, at vi skrev rapporten.

Dan Raahauge og Boye Holm fra Rudbjerg Kommune, som har bidraget både med praktisk hjælp ved prøveudtagning på systemer med permanent vakuum, med billedmateriale, driftserfaringer og med konstruktive diskussioner af rapportudkastet.

Familierne Færk og Frederiksen i Nysted Kommune, som har hjulpet med at løse mange forskellige praktiske problemer og utrætteligt har svaret på spørgsmål og videregivet erfaringerne med driften af toiletsystemerne i deres hjem. Tak, ikke mindst for jeres udholdenhed, da de praktiske problemer var næsten uovervindelige, og for husly og kaffe i projektperioden.