Vakuumtoiletter og behandling af det indsamlede materiale i biogasanlæg eller vådkomposteringsanlæg

15 Diskussion

Anvendelsesområder for vakuumtoiletsystemer

Vakuumtoiletsystemer kan være yderst relevante at bruge andre steder end i fly, på skibe eller i tog, hvor deres evne til at løfte og minimere spildevandsmængden kan udnyttes. De er f.eks. velegnede transportsystemer i områder, hvor terrænet ikke tillader eller vanskeliggør gravitationssystemer. Det forudsætter dog, at der kan etableres en acceptabel løsning til det grå spildevand.

Systemerne kan også bruges til særskilt, koncentreret opsamling af spildevand, som indeholder problematiske stoffer, f.eks. fra særlige afdelinger på sygehuse. I forbindelse med behandling af patienter med radioaktive isotoper (jod 131, Au – 198, P – 32 og SR –89) og efterfølgende udskillelse af radioaktivt materiale via toiletterne muliggør vakuumtoiletter særskilt opsamling af dette materiale i mere koncentreret form. Det kan så underkastes særskilt behandling, inden det ledes til et almindeligt renseanlæg (Roediger udateret, Roediger 2002). Det kan også være aktuelt ved andre medicinske behandlinger.

Hvor der på enkeltejendomme er etableret samletanke i kombination med almindelige vandskyllende toiletter, vil tømningsmængder og frekvenser blive væsentligt lavere ved etablering af et vakuumtoilet. Spildevandet transporteres i øjeblikket til behandling på et kommunalt renseanlæg, hvor det risikerer at blive blandet med spildevand og slam af dårligere kvalitet. Hermed menes primært et større indhold af miljøfremmede stoffer. Opsamlet i koncentreret form kan det i stedet medbehandles på et biogasanlæg med henblik på udnyttelse af energiindholdet og senere tilbageførsel til landbruget som gødning. I forbindelse med eksisterende samletanke på enkeltejendomme og ved nyetableringer er det værd at overveje at etablere vakuumtoiletsystemer med midlertidigt vakuum. Det skal være installationer med kun et enkelt kildesamlende eller kildesorterende vakuumtoilet uden vakuumventil.

Da vakuumtoiletsystemer er noget dyrere i anskaffelse end almindelige vandskyllende toiletter, er det en stor fordel, hvis de kan etableres i kombination med en nedsivningsløsning eller en anden relativt billig lavteknologisk løsning til det resterende "grå" spildevand. Det "grå" spildevand kan indeholde en betragtelig mængde miljøfremmede stoffer. En kombination af nedsivning med vakuumtoiletter forudsætter derfor, at det er i et område uden drikkevandsinteresser. Ved at tage det "sorte" spildevand fra til en recirkuleringsløsning bliver der kun udledt 9% af kvælstofindholdet og 17% af fosforindholdet af husstandenes spildevand, som skal renses. jf tabel 3.2. Det kan betyde, at kommunen kan stille et mindre krav til rensningen af det "grå" spildevand før det udledes til vandmiljøet, end hvis den totale spildevandsmængde udledes. Det kan f.eks. være aktuelt, hvis en ejendom ligger i et såkaldt SOP-område (jf. bekendtgørelse nr. 501 af 20. juni 1999), hvor der stilles skærpede krav til reduktionen af organisk stof, kvælstof og fosfor.

Det fremgår af kapitel 14, at de årlige udgifter til drift af et konventionelt system, hvor et dobbeltskyllende toilet er koblet til en samletank, er flere tusinde kroner større, end hvis, der etableres et vakuumtoiletsystem. De højere etableringsomkostninger for vakuumtoiletsystemet vil derfor blive tjent ind over driften i løbet af få år (jf. tabellerne 14.1 og 14.2). En anden ting er så, om det er rentabelt at medbehandle det "sorte" spildevand på et biogasanlæg. Der skal under alle omstændigheder betales for tømning af samletanken, typisk 500 kr. pr. tømning eller en m³-pris på ca. 250 kr. inkl. evt. afgift til kommunen for behandling af spildevandet på det kommunale renseanlæg. Afgiften til biogasanlægget for medbehandling der vil næppe modsvares af reduktionen i tanktømningsprisen, som formentlig vil svare til den pågældende kommunes afledningsafgift (m³-prisen for driften af kommunens spildevandsanlæg). Merudgiften til behandling af det "sorte" spildevand i biogasanlæg skal holdes op mod en vurdering af nytteværdien. Med nytteværdi tænkes her både på biogaspotentialet i de humane restprodukter og på den reducerede stofudledning til vandområderne samt genanvendelsen af restproduktet som gødning. Regnskabet er kompliceret og afhænger af de konkrete forhold. Behandlingsprisen kunne også tænkes at blive en anden, hvis der opsamles koncentreret "sort" spildevand fra mange husstande, og hvis køkkenaffaldet, som har et langt større tørstofindhold, medbehandles.

Etablering og drift af vakuumtoiletsystemer med mange toiletter og permanent vakuum

I kapitel 9 er to vakuumtoiletsystemer med mange toilettet og permanent vakuum beskrevet. På Tegelviken Skola og i en boligblok i Hannover er de etableret med henblik på opsamling og anvendelse af materialet i vådkomposterings- eller i biogasanlæg. Det har efterfølgende vist sig, at forventningerne ikke er blevet indfriet. Forud for etableringen er det vigtigt at gøre sig en række overvejelser om stedets egnethed. Opereres der med realistiske forventninger til, hvad der kan opsamles, og i hvilke koncentrationer? Er der taget højde for realistisk brugeradfærd på stedet i forhold til systemernes robusthed etc.?

På Tegelviken Skola fungerer vakuumtoiletsystemet stort set uden problemer, hvad teknikken angår. De opsamlede koncentrationer svarer dog slet ikke til det forventede, bl.a. på grund af, at eleverne og personalet sjældnere end forventet leverer fækalier til systemet. Men det skyldes også, at man ikke har en egnet pumpe til overførslen af det koncentrerede spildevand til lagertankene. En del af slammet bliver liggende i lagertanken. De udtagne prøver er derfor også for "tynde"; men selvom pumpen udskiftes, vil der stadig være tale om lave koncentrationer.

I det sociale boligbyggeri i Hannover belastes anlægget med materiale, der ikke må tilføres anlægget. Det fører til for mange driftsstop og behov for rensning af systemet oftere end forventet.

I Bälinge og i en del anlæg i Storstrøms Amt fungerer anlæggene alt i alt godt. De er dog væsentligt mere vedligeholdelseskrævende end gravitationssystemer. Ved forskellige tekniske ændringer af systemerne og gentagen information af brugerne har kommunerne reduceret driftsproblemerne meget. De kunne reduceres yderligere ved bedre forebyggende vedligeholdelse af toiletter og ventiler.

Vakuumtoiletsystem med midlertidigt vakuum og et toilet til enkeltejendom

Da systemerne ikke er udbredte, har håndværkere normalt ikke kendskab til systemet og systemkomponenterne. Det vurderes at være af stor betydning, at der foreligger et godt og fyldestgørende dokumentations- og montagevejledningsmateriale til såvel elektriker som VVS- og kloakmester. Vakuumtoiletsystemet var også noget helt nyt for husstandene i Nysted. Det er samtidig meget vigtigt med en god information til brugerne. Brugernes adfærd har stor betydning for nogle af de driftsproblemer, der kan opstå, og for, hvilke mængder og koncentrationer der tilføres samletanken.

Systemkomponenter

Finjustering af potentometerindstilling af især motorgang kræver især ved korte afstande omhyggelig indkøring for at sikre, at gangtiden giver den ønskede transport. Producenten har udviklet en ny sluseventil, der monteres i tankhalsen. Den er sammenbygget med vakuumpumpen med en ny og mindre følsom motor. Dette system skulle være mindre følsomt over for "for lange" gangtider. Klapanordningen på sluseventilen er samtidig ændret. Komponenterne i styringsenheden burde dog også udskiftes med kraftigere komponenter. Potentiometrene er skrøbelige at stille på. Det vides ikke, om problemerne med korrekt motorarbejstid for transport af materialet til tanken i Bregninge, skyldtes for kort afstand (ca. 3 m) eller manglende omhyggelighed med indstilling af arbejdstiden. Det vides heller ikke, om tidsindstillingen kunne have været ændret. Minimumsafstanden ved etablering af systemer er dog efterfølgende sat til 5 m.

Strømforbrug

Strømforbruget er meget lavt, da motoren kun arbejder i få sekunder pr. skyl. I det kildesorterende vakuumtoiletsystem bliver forbruget endnu lavere, da urin skylles i et gravitationssystem. Da der kun er tale om meget korte arbejdstider, er effekten i denne tid ikke sat til 1.400 W, men til 2.000 W. Strømforbruget er ubetydeligt og væsentligt lavere pr. person og pr. m³ end ved permanentvakuum.

Vandforbrug/koncentration af indholdsstoffer

Vandforbruget kan blive lavere og koncentrationen af indholdsstoffer højere ved anvendelse af et kildesorterende vakuumtoilet frem for et kildesamlende vakuumtoilet. Spildevandet fra et kildesamlende toilet med midlertidigt vakuum kan endog blive mere koncentreret end fra de traditionelle vakuumtoiletter med permanent vakuum. Det afhænger dog af, hvordan man sætter skyllemængden pr. skyl og af skyllefrekvensen. Sætter man f.eks. skyllemængden til 0,6 l/skyl og skyller dobbelt så mange gange som ved 1,2 l/skyl, er der selvfølgelig ingen besparelse eller højere koncentration.

Det kildesorterende vakuumtoilet kan give store vandbesparelser og højere koncentrationer, da urin skylles ud med kun 0,1–0,2 l vand. Der er desuden fleksibilitet med hensyn til, om urin samt skyllevand skal opsamles i en særskilt tank eller føres sammen med fækalier, papir og skyllevand.

Støj

Støjniveauet i et hus med vakuumskyl er noget højere end ved skyl fra et almindeligt toilet med udløb til et gravitationssystem. Ved brug af et kildesorterende vakuumtoilet er der dog normalt meget få vakuumskyl i en husstand, da de fleste skyl vil være små urinskyl på kun 0,1–0,2 l, som udledes ved gravitation (uden vakuum). Disse skyl giver meget mindre støj end almindelige skyl. Det kan især have stor betydning ved natlige urinskyl, hvor det kildesorterende vakuumtoilets skyl knap vil kunne registreres. Placering af vakuumpumpe med motor på en væg ved installation på en enkeltejendom som i Bregninge og i Strandby giver kraftig og generende støj ved brug.

Det er i senere installationer undgået, fordi der nu bruges et nyt vakuumpumpe- og slusesystem, som placeres i tankhalsen.

Rengøring

De relativt små skyllemængder, som bruges i vakuumtoiletterne betyder, at toiletskålen ikke skylles så ren som i et konventionelt toilet. Toiletterne er mere rengøringskrævende. Beboerne i de to ejendomme i projektet synes ikke, det er et problem i dagligdagen, bl.a fordi de holder merarbejdet op mod vandbesparelsen. Men disse beboere har også valgt systemet. Det kan være sværere at acceptere, hvis man ikke selv har valgt, som f.eks. beboerne i det sociale boligbyggeri i Hannover.

Vådkompostering af materiale fra vakuumtoiletsystemer

Der er ikke kendskab til vådkomposteringsanlæg i Danmark. Der kan således kun blive tale om nyetablering af anlæg til behandling af materiale og ikke om medbehandling i eksisterende anlæg. De koncentrationer af organisk materiale, der er opmålt i store systemer med permanent vakuum i Storstrøms Amt samt i Sverige, indikerer, at materialet fint kan medbehandles i et vådkomposteringsanlæg. Koncentrationerne er imidlertid ikke høje nok til, at et vådkomposteringsanlæg kan fungere på dette materiale alene. Der er brug for at tilføre store mængder andet organisk materiale med væsentligt højere TS/VS. Det kunne være kværnet organisk husholdningsaffald. Der kunne også være tale om tørt opsamlet fækalt materiale fra toiletsystemer uden vandskyl fra f.eks. sommerhuse i områder, hvor materialet ikke kan komposteres eller ønskes komposteret i den enkeltes have. Hvis betingelserne ikke er til stede for en sikker tilførsel af behandlingskrævende materialer, der kan udløse en betalingsafgift, kan det blive nødvendigt at supplere med store mængder gylle. Men der er ikke krav om, at gylle skal behandles. Den økonomiske risiko bliver meget stor og den reelle behandlingspris kan, som i anlægget på Sörby Gård i Sverige, blive meget høj. På dette grundlag vurderes det, at det er mere realistisk og rentabelt at medbehandle det "sorte" spildevand på et eksisterende biogasanlæg.

Det er teoretisk muligt at opnå en koncentration af organisk materiale ved hjælp af kildesorterende vakuumtoiletter i enkelthusstande, der gør, at materialet kan behandles helt alene eller med tilsætning af mindre mængder materiale med højt indhold af organisk materiale i et vådkomposteringsanlæg. Det kan give give en behandlingspris på ca. 200 kr./m³. Den økonomiske risiko er dog også her betydelig, hvis der ikke er sikret leverancer af andre materialer med høj TS/VS. Kværnet organisk husholdningsaffald kan tilføres tankene sammen med materialet fra toiletterne og kan hæve den samlede TS/VS-procent. Materiale opsamlet ved hjælp af tørre toiletsystemer eller ved brug af en "Aquatron" kan også tilføres. Før etablering af et vådkomposteringsanlæg bør det undersøges, om det er muligt og bedre at transportere materialet til medbehandling i et eksisterende biogasfællesanlæg.

Medbehandling i biogasfællesanlæg

Det er oplyst af Palle Jensen (biogasfællesanlægget i Kettinge), at medbehandlingspriserne for organiske affaldsprodukter ligger på 65–180 kr./m³, bl.a. afhængigt af tørstofindholdet. Biogasanlægget ønsker imidlertid ikke at medbehandle "sort" spildevand, som sidestilles med spildevandsslam. Hvis et biogasfællesanlæg vil tage imod "sort" spildevand, kan den årligt producerede mængde fra en husstand (2,5 personer) med kildesorterende vakuumtoilet behandles for maks. 122–334 kr. (fækalt materiale) eller 319–622 kr. (samlet materiale) baseret på en behandlingspris på 180 kr./m³ og de teoretiske volumener i kapitel 12 . Behandling af materialet fra kildesamlende vakuumtoiletter vil koste 531–1.532 kr. Det er imidlertid usikkert, om biogasanlægget vil acceptere de laveste koncentrationer.

Det vil være interessant at undersøge, hvad medbehandlingsprisen vil blive, hvis der var mulighed for at medbehandle opsamlet materiale fra vakuumtoiletsysterne i Hummingen og Kramnitzem i biogasfællesanlægget i Kettinge.

Proceshæmning i biogasanlæg ved tilførsel af NH4-N

Niveauet af NH4-N i materiale fra Bälinge i Sverige ligger på 0,079% af den behandlede masse. Det er ikke så højt et niveau, at det som helhed kan forstyrre især termofile processer i et biogasanlæg (se kapitel 11.2). Det forventes heller ikke at være tilfældet med materialet fra Hummingen og Kramnitze. De teoretisk udregnede koncentrationer fra vakuumtoiletter i kapitel 12 viser dog, at koncentrationerne meget vel kan nå et sådant niveau. Anvendelse af kildesorterende vakuumtoiletter giver stor fleksibilitet. Det kan vælges, om urinen skal medbehandles på et biogasanlæg eller opsamles og anvendes særskilt. Urinblandingen indeholder langt størstedelen af NH4-N. Med al sandsynlighed vil det tilførte materiale dog kun udgøre en beskeden del af det samlede behandlingssvolumen. Spørgsmålet må undersøges nærmere i den aktuelle situation.

Der mangler desværre viden om de faktiske muligheder for overhovedet at tilføre de danske biogasfællesanlæg "sort" spildevand opsamlet fra vakuumtoiletter. Det er vigtigt at få afklaret. Samtidig bør det undersøges, hvilke krav der stilles til koncentration af organisk materiale og evt. til indholdet af NH4-N. Behandlingspriserne for de enkelte biogasfællesanlæg samt afhentningspriserne skal kendes for at kunne kalkulere de totale omkostninger.

Grundlag for de teoretiske udregninger af koncentrationer

Det fremgår af kapitel 3, at der er meget stor forskel på standardværdier for volumen af og koncentrationer i human urin og humane fækalier. Der er i dette projekt anlagt forsigtige skøn ved at regne med koncentrationer baseret på 1,5 l udsondret urin og 0,2 l fækalier. Det har bl.a. stor betydning for TS/VS-koncentrationerne.

Beregningerne er ved opsamling af urin i kildesorterende vakuumtoiletter baseret på, at toiletpapiret tilføres en sanitetsspand. Hvis dette papir systematisk fejlagtigt tilføres fækalieafdelingen og skylles ud, bliver volumenerne væsentligt større og koncentrationerne af tørstof, organisk stof og næringsstoffer væsentligt lavere.

Opsamling/tab af organisk materiale og næringsstoffer

Det er vigtigt som supplement til de teoretiske beregninger at der bliver udført yderligere målinger af stofkoncentrationerne i det materiale, som er opsamlet i vakuumsystemer. De teoretiske beregninger af koncentrationer af organisk materiale og næringsstoffer er desuden eksplicit foretaget uden at kvantificere tab i opsamlingssystemet. Det er vigtigt med målinger, der kan give mere viden om størrelsen af disse tab alt efter skyllevandets hårdhed, lagringstid etc. At store mængder fosfor f.eks. kan tilbageholdes i urinsystemer er allerede kendt, men det vil også være nødvendigt at vide mere om tab af kvælstof og organisk materiale (Holtze & Backlund 2002, Backlund 2002).

Undersøgelse af brugeradfærd

Der er i dette projekt lavet en række teoretiske beregninger og indsamlet en række tal om volumener og koncentrationer som udtryk for brugeradfærd. Der er imidlertid brug for information fra flere brugere, ikke bare om faktisk skylleadfærd men også om baggrunden for den. Information om betydning af lille skyllemængde og få skyl nytter f.eks. ikke, hvis der hos brugere er rationelle praktiske forklaringer på større og hyppigere skyl.

Fremtidsudsigter

Der er etableret ca. 15 vakuumtoiletsystemer med de nyeste ændringer i Sverige og Finland. Her er det muligt at følge driften og tage prøver. Interessen for disse vakuumsystemer, som består af et enkelt toilet med midlertidigt vakuum, er stor. Det skyldes, at såvel anlægsudgifter som driftsudgifter til systemer med permanent vakuum, er meget større. Der er tale om en enkel teknik uden vakuumventiler og med en enkel vakuumpumpe. De nyeste ændringer ser ud til at have løst de problemer, der har været i Bregninge, men det bør undersøges i praksis ved at følge de svenske anlæg.

Det er vigtigt at få afklaret, om der skal stilles særlige krav til processerne (temperatur og opholdstid) på de biogasanlæg, som medbehandler humane restprodukter, hvis anlæggets restprodukter skal udspredes på landbrugsjord. En sådan vurdering bør foretages af de centrale myndigheder.