[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Erhvervsaffald og udvalgte affaldsstrømme

1.24 Textilbranchen

Fakta

Produceret affald i DK 10.600 tons/år
Import Ubetydelig
Eksport Kendes ikke
Brancher Garnfremstilling

Trikotage og strik

Væverier

Vådbehandling

Konfektion

Tæppefremstilling

Bortskaffelsesanlæg Kommunale forbrændingsanlæg og textilvirksomheder
Forventet affaldsmængde Faldende
Genanvendelse inden år 2000 3.000 tons/år

Problemer

Genanvendelse af affaldsfraktioner fra textilindustrien er generelt forbundet med problemer, da der forekommer variationer i materialetyper, kvaliteter og sammensætninger, bl. a. som et resultat af varierende mode.

Ved genanvendelse af textilfraskær og garnrester kan der opstå arbejdsmiljøproblemer i form af støvgener i forbindelse med sortering og efterfølgende oparbejdning.

I forbindelse med forbrænding på kommunale anlæg vil der ikke være miljømæssige problemer, men store enheder kan medføre tekniske problemer i forbindelse med indfyring af affaldet. Sidstnævnte er årsag til, at en del af textilaffaldet deponeres.

Generelt /status

Textilbranchen består af 8 til 9 spinderier, hvoraf de 5 har eget farveri, ca. 170 trikotagevirksomheder, 14 tæppefabrikker, 5 nonwovenfabrikker, 40 virksomheder der foretager vådbehandling og ca. 500 konfektionsvirksomheder.

2135 tons textilaffald/år genanvendes til fremstilling af undervandingsduge, vat og fyld i puder og møbler, medens de resterende 5.400 tos textilaffald/år og 3.100 tons tæppeaffald/år hovedsageligt afbrændes i kommunale forbrændingsanlæg.

Affaldsminimering

Umiddelbart er der ikke store muligheder for affaldsminimering indenfor textilbranchen da indførelsen af CAD/CAM anlæg allerede har minimeret affaldsmængderne så meget som muligt.

Når der alligevel regnes med et fald i branchens affaldsmængde skyldes dette, at arbejdspladserne i stor udstrækning flyttes til lande med billig arbejdskraft. Hidtil er selve udskæringen, der er den mest affaldsproducerende proces, dog ofte blevet i Danmark.

Genanvendelsesmuligheder

Der har været forskellige tiltag for at finde nye genanvendelsesområder for textilaffald, men de hidtidige forslag ligger tæt op af de produkter der i dag fremstilles af genanvendte materialer, hovedsageligt bomuldstextilrester.

Import og eksport

En mindre mængde er tidligere blevet eksporteret Spanien, Holland og Belgien.

Ideer til fremtidige initiativer

Textil- og beklædningsindustrien, Herning kommune, Ringkøbing Amt og Miljøstyrelsen arbejder for tiden på en brancheorientering for textilindustrien.

Textilbranchen indgår endvidere som et prioriteret område i Miljøstyrelsens oplæg til en produktorienteret miljøstrategi.

Affaldsproblematikken indgår som en integreret del af disse 2 indsatsområder.

Litteratur

Arbejdsrapport nr. 2/1981 fra Miljøstyrelsen om renere teknologi i textil- og beklædningsindustrien.

Miljøprojekt nr. 86/1987 om genanvendelse af textilaffald

Arbejdsrapport nr. 27/1993 om genanvendelse af textilrester som råstof til oparbejdning af nye produkter.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]