[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Kortlægning og vurdering af antibegroningsmidler
til lystbåde i Danmark

3 Lovgivning og regulering

3.1 Danmark og EU
3.2 Sverige
3.3 Andre lande

 

3.1 Danmark og EU

Anvendelsen af organiske tinforbindelser (som TBT) er reguleret ved den ottende ændring af Rådets direktiv nr. 76/769/EØF, der forbyder brugen af tin-baserede produkter til lystbåde under 25 m's længde. TBT og tilsvarende aktivstoffer er fortsat tilladt i malinger til større skibe, når malingen distribueres og forhandles i beholdere på mindst 20 liter og i øvrigt påføres professionelt. Rådets direktiv nr. 76/769/EØF er gennemført ved Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 1004 af 14. december 1995 om begrænsning af salg og anvendelse af visse farlige kemiske stoffer og produkter til specielt angivne formål (Miljø- og Energiministeriet 1995). I denne bekendtgørelse fastslås:

  • at salg af kemiske stoffer og produkter, som indeholder organiske tinforbindelser, er forbudt, når disse er bestemt til at hindre tilgroning med mikroorganismer, planter eller dyr på skibsskrog, med en total længde på under 25 meter, som defineret i ISO 8666, bure, flåd, net eller andre former for apparatur eller udstyr anvendt i havbrug eller skaldyrsbrug, eller på apparatur eller udstyr nedsænket helt eller delvist i vand.

Danmark har gennemført bestemmelserne i Direktiv 76/464/EØF ved Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996 (Miljø- og Energiministeriet 1996) om kvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af visse farlige stoffer til vandløb, søer eller havet. I denne bekendtgørelse fastsættes såkaldte kvalitetskrav for vandmiljøet for tributyltinoxid (TBTO) og kobber.

Kemiske stoffer klassificeres med fareklasser og tilhørende R-sætninger ved Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 829 af 6. november 1997 af listen over farlige stoffer (Miljø- og Energiministeriet 1997), der gennemfører Kommissionens direktiv nr. 93/72/EØF, 93/101/EØF og 94/69/EØF. Blandt de aktive stoffer i antibegroningsmidler er Diuron, kobberforbindelser og tributyltinforbindelser optaget på listen over farlige stoffer (Miljø- og Energiministeriet 1997).

I EU er et direktiv vedrørende markedsføring af biocidholdige produkter under udarbejdelse. På nuværende tidspunkt foreligger der en »Fælles holdning« der har form af et udkast til direktivet. Antibegroningsmidler er en gruppe af biocider, som vil blive omfattet af det kommende direktiv. Direktivet forventes at blive vedtaget indenfor den nærmeste fremtid.

De fleste lande i Europa følger bestemmelserne i den ottende ændring af Direktiv 76/769/EØF, der forbyder anvendelsen af TBT til både, der er mindre end 25 meter. En betydeligt mere omfattende regulering af anvendelsen af antibegroningsmidler findes i Sverige, og denne regulering er beskrevet nedenfor. De norske myndigheder anbefaler en skærpet regulering af TBT på større skibe, hvis der skal opnås en generel reduktion af TBT i det marine miljø (IMO 1997). Uden for Europa kan det nævnes, at der i Japan ikke er anvendt TBT på skibe, med undtagelse af aluminiumskonstruktioner, siden 1990, idet man finder, at der er tilstrækkelige alternativer (IMO 1997).

3.2 Sverige

I Sverige vurderes antibegroningsmidler på linje med pesticider, hvilket indebærer, at de ikke må importeres eller forhandles uden godkendelse fra Kemikalieinspektionen (KEMI). Den svenske godkendelsespraksis for anvendelse af antibegroningsmidler er følgende (Debourg et al. 1993):

Lystbåde

  • Godkendelse gives ikke til anvendelse på lystbåde med hjemsted i ferskvandshavne eller i havne i den nordlige del af den Botniske Bugt.
     
  • Godkendelse for anvendelse af antibegroningsmidler på østkysten gives kun for produkter, hvor frigivelsen af kobber er mindre end 75 µg/cm2 i løbet af de første 14 dage.
     
  • Godkendelse gives ikke for anvendelse af TBT holdige midler på skruer og aluminiumsdele.
     
  • Godkendelse gives ikke for anvendelse af antibegroningsmidler på mindre både, som let kan trækkes op på stranden, dvs. både med en vægt på mindre end 200 kg.
     
  • Godkendelse gives ikke for antibegroningsmidler, som indeholder Sea-Nine eller Diuron, eller hvor frigivelsen af kobber overstiger 150 µg/cm2 i løbet af de første 14 dage.
     
  • Rensningsstationer skal etableres for lystbåde. Hvis disse viser sig at være praktisk og økonomisk realistiske alternativer, bør anvendelsen af antibegroningsmidler heller ikke tillades i Østersøen og Nordsøen.

Større skibe

  • Godkendelse gives ikke for anvendelse af antibegroningsmidler på skibe, som hovedsagelig sejler i ferskvand eller i den nordlige del af den Botniske Bugt.
     
  • Godkendelse gives ikke til produkter, der indeholder Diuron.
     
  • Godkendelse af produkter, der indeholder Sea-Nine, gives kun til anvendelse på oceangående skibe, der er større end 25 meter.
     
  • Godkendelse af produkter, der indeholder TBTO, gives kun for anvendelse på oceangående skibe, der er større end 25 meter. Frigivelsen af TBTO må ikke overstige 4 µg/cm2/dag.

3.3 Andre lande

Der er ikke indført særlig regulering (bortset fra den ottende ændring af Direktiv 76/769/EØF) af antibegroningsmidler til lystbåde i lande som Finland, Norge og Tyskland.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]