[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Beretning 1997 Den Grønne Jobpulje

Bestyrelsen

 

Jobpuljens bestyrelse træffer beslutning om tildeling af støtte. Beslutningerne er endelige og kan ikke indbringes for minister eller anden administrativ myndighed, men enhver ansøger er velkommen til skrive en ny ansøgning og søge igen.
Ifølge loven om Den Grønne Jobpulje består bestyrelsen for ordningen af 3 medlemmer, der udpeges af Miljø- og Energiministeren for to år ad gangen. 1997-98 er Jes Lunde udpeget til formand, og bestyrelsen består derudover af Steen Andersen og Vibeke Grønbæk. De 3 bestyrelsesmedlemmer giver her hver deres bud på, hvad Den Grønne Jobpulje skal bruges til, og giver kommende ansøgere nogle gode råd.


Jes Lunde Jes Lunde MF og gruppeformand for SF’s folketingsgruppe, cand. oecon, bor på og driver et landbrug i Himmerland.
   Den Grønne Jobpulje skal støtte det nye det opfindsomme og miljømæssigt perspektivrige, som ellers forbliver på tegnebrædtet og som trænger til en hjælpende hånd for at blive løbet i gang.
   Mit råd til ansøgere er at de skal sikre, at det organisatoriske grundlag er i orden. Mange projekter kuldsejler, fordi de står og falder med dynamiske enkeltpersoner. Der er nødt til at være et netværk, en organisation bag, så andre kan tage over, hvis den første ildsjæl taber kræfterne.
   Desuden er det vigtigt at tænke langsigtet og sikre, at projekterne og arbejdspladserne kan leve videre, når Den Grønne Jobpuljes finanisering løber ud. Jeg har stor respekt for idealistiske græsrødder, der ser det som deres livsopgave at debattere, formidle og oplyse om nødvendigheden af mere økologisk bæredygtige produktions- og livsformer. Men skal vi lave samfundet om, må vi også i praksis få demonstreret, at de grønne alternativer kan blive livskraftige og ikke står og falder med offentlig støtte i det lange løb."

Steen Andersen Steen Andersen Gruppeformand for gruppen af gartneri-, landbrugs- og skovarbejdere inden for Specialarbejderforbundet i Danmark. Bor i Veksø.
   SiD har i flere år arbejdet målbevidst på at fremme beskæftigelsen på miljøområdet. Både for at skabe flere job, og for at sikre, at de job, som vores medlemmer og andre lønmodtagere kan få, bliver bedre og mere meningsfyldte for såvel samfundet som for lønmodtagerne selv.
   Jeg er derfor meget glad for at deltage i Den Grønne Jobpulje, der skal bruges målrettet til at få omsat de mange ideer til grøn beskæftigelse fra ide til virkelighed.
   Jeg har bemærket mig, at mange grønne projektmagere er meget optaget af at give deres projekter en social dimension. Projekterne rettes mod at få langtidsledige eller folk med særlige problemer i arbejde. Selv om dette er meget sympatisk, tror jeg, at det er en bedre strategi at satse på at skabe nye spændende grønne job for de erfarne, der i forvejen er på arbejdsmarkedet. De efterlader sig så huller, som de lidt tungere grupper" kan udfylde."
   Mit andet råd til ansøgerne skal være at sikre sig, at det konkrete projekt har en bred opbakning fra relevante interessenter, og at der derfor indgår en stor egenfinansiering eller finansiering fra anden side. Dette kan for bestyrelsen være et godt signal om projektets betydning.

Vibeke Grønbæk Vibeke Grønbæk Folkeskolelærer. Viceborgmester i Vordingborg Kommune og tidligere MF for de radikale.
   Hvis økologien for alvor skal have et skub fremad, må vi ud over de frelstes egne mørkegrønne rækker. Såvel virksomheder som myndigheder må lære at tage deres eget ansvar for klodens fremtid mere alvorligt. Den proces kan Den Grønne Jobpulje fremme ved at mindske den økonomiske risiko i startfasen, når man beslutter sig for at gøre tingene på en ny og mere bæredygtig måde.
   Mit råd til vores ansøgere er, at de undgår at dele verden op i små kasser af problemer, som kan løses hver for sig. Vi skal lære at tænke på tværs og i helheder og tage udgangspunkt i vores egen helt konkrete situation. Vi ser alt for mange løsninger, hvor man løser et miljøproblem ved at skabe et andet.
   Et andet råd er, at vi må give svar på miljøproblemerne, som opleves som tilbud om et bedre liv til befolkningen. Vi køber økologisk, ikke bare for at undgå at forurene grundvandet, men også fordi det er bedre kvalitet. Snævert tekniske løsninger på, hvordan man kan mindske miljøbelastningen kan være helt relevant, men det sælger ikke billetter, hvis det ikke er en del af et større og mere positivt hele.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]