[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Beretning 1997 Den Grønne Jobpulje

Den Grønne Jobpulje 1997

 

Den Grønne Jobpulje har til formål at forbedre miljøet ved at fremme skabelsen af nye arbejdspladser indenfor miljøområdet.
Juni 1997 vedtog Folketinget „lov om puljen til grøn beskæftigelse". Loven var en udmøntning af Finanslovsaftalen for 1997 mellem regeringen, SF og Enhedslisten. Kort efter vedtagelse af loven udpegede miljø- og energiministeren en bestyrelse for puljen, og arbejdet med at få etableret et nærmere bevillingsarbejde gik i gang.
   Resultatet blev, at ministeren i august 1997 udstedte 2 bekendtgørelser om administration af Jobpuljen og forretningsorden for bestyrelsen, samt at bestyrelsen vedtog en programbeskrivelse for Jobpuljens bevillingspolitik.
   Sekretariatet kunne derefter 1. september udsende en vejledning om Jobpuljen og annoncere i dagspressen, at der var åbent for at interesserede kunne indsende ansøgninger.
   De nævnte papirer er alle optrykt som bilag til årsberetningen.


Det Grønne sekretariat

Den Grønne Jobpulje adminstreres af Det Grønne Sekretariat i Miljøstyrelsens økonomikontor. Sekretariatet blev etableret samtidig med jobpuljen sommeren 1997 og fik desuden overdraget ansvaret for administration af Den Grønne Fond. De 3 ansatte i det tidligere sekretariat for Den Grønne Fond — der var placeret i Landsplanafdelingen i Miljø- og Energiministeriets Departement — flyttede med over i Det Grønne Sekretariat.
   Sekretariatsleder er cand. scient.pol. Vagn Jelsøe, der siden 1994 har haft ansvaret for administration af Den Grønne Fond. Der er derudover pt. 8 medarbejdere i sekretariatet: 2 AC’er og en kontormedarbejder til hver støtteordning, en journalmedarbejder og en midlertidig studentermedhjælp.
   I 1997 har opgaverne vedr. Den Grønne Jobpulje været varetaget af fuldmægtig cand. jur. Tove Jensen, forstfuldmægtig Flemming Bo Petersen og afdelingsleder Inga Eskildsen.
   Det har været en stor fordel ved opbygningen af jobpuljens administration at kunne trække på erfaringerne fra Den Grønne Fond, idet de to ordninger bygger på de samme principper: De er ledet af selvstændige politisk udpegede bestyrelser, men administreret af en enhed i ministeriet.
   Også indholdsmæssigt er der en vis overlapning mellem de to ordninger, der begge sigter meget bredt og tværgående på miljøområdet. Men samtidig supplerer de to ordninger hinanden godt: På den ene side Den Grønne Fond, der retter sig mod græsrodsverdenens folkeoplysende projekter vedr. økologi og bæredygtig udvikling og kun sjældent støtter myndigheder — og slet ikke må støtte erhvervsvirksomhed. På den anden side Den Grønne Jobpulje, der netop har myndigheder og virksomheder som de vigtigste målgrupper, idet jobpuljen lægger stor vægt på projekternes langsigtede økonomiske bæredygtighed, og derfor kun sjældent vil bevæge sig ind i den mere idealistiske græsrodsverden uden egne indtjeningsudsigter i det lange løb.
   Men selv om det fælles sekretariat kan give „kunderne" råd om, hvad der er den rette adressat for deres ansøgning (det gælder jo i øvrigt også, hvis det er en helt anden støtteordning), og i et vist omfang omdirigere forkert indsendte ansøgninger, skal det understreges, at de to støtteordninger kører hver deres selvstændige liv og ledes af to forskellige bestyrelser.

Sagsbehandlingen

Ifølge bekendtgørelsen for Den Grønne Jobpulje skal ansøgninger, der er modtaget senest 4 uger inden et bestyrelsesmøde, så vidt muligt behandles på det pågældende møde, og senest på det efterfølgende bestyrelsesmøde.
   I overensstemmelse hermed blev der i efteråret 1997 fastlagt 3 bestyrelsesmøder og udmeldt ansøgningsfrister 4 uger forud for disse.
   På grund af den overvældende mængde af ansøgninger, har det imidlertid ikke været muligt at behandle alle ansøgningerne til det førstkommende møde efter ansøgningsfristerne. Såvel bestyrelse som sekretariat har haft en kapacitetsgrænse på omkring 7o sager pr. møde. 73 sager vedr. miljøstyring i mindre virksomheder blev oversendt fra Miljøstyrelsens kontor for Renere Teknologi og behandlet ved første møde i jobpuljen. Af de ansøgninger, der er indsendt direkte til Den Grønne Jobpulje har ca. 2/3 af ansøgningerne måttet ligge over til et efterfølgende bestyrelsesmøde. Herunder har stort set alle sager modtaget i november ved årets sidste ansøgningsfrist måttet vente med at blive behandlet til to bestyrelsesmøder 29. januar og 4. februar 1998, hvortil der ikke er blevet udmeldt ansøgningsfrister.
   Det er Jobpuljens håb, at situationen herefter vil stabilisere sig. I modsat fald må det overvejes, hvorledes den fremtidige kapacitet kan udvides.
   Sekretariatet har i sin sagsbehandling bestræbt sig på at i nødvendigt omfang at indhente faglige vurderinger af de enkelte ansøgninger fra relevante fagkontorer i Miljøstyrelsen og det øvrige Miljø- og Energiministerium. Der er desuden etableret kontakter i Strukturdirektoratet, Bygge- og Boligstyrelsen og Arbejdsministeriet. Foruden at bidrage til faglig kvalificering af sagsbehandlingen, skal kontakterne sikre koordination mellem de forskellige lovbestemte tilskudsordninger.
   Men det må understreges, at sekretariatet ikke har kapacitet til en nærmere faglig dialog eller opfølgning i forhold til de enkelte projekter. En sådan må sikres ved at stille krav til de enkelte projekter om at etablere relevante følgegrupper og om at afsætte ressourcer til formidling af projektresultaterne.

Afslagene

Markedsdage kan både formidle økologiske ideer og i sig selv være en attraktion, der lokker turister til området.

Jobpuljen har givet tilskud til 28 % af de ansøgninger, som er tilsendt Jobpuljen direkte. På beløbssiden har der været søgt om 5 gange så stort et beløb, som der er givet i tilskud. Udover denne statistik må man dog ikke glemme de 73 sager vedr. miljø og arbejdsmiljø i mindre virksomheder, som Jobpuljen fik oversendt fra Miljøstyrelsens kontor for renere teknologi (og som på nær ganske enkelte undtagelser alle resulterede i en bevilling).
   Det kan derfor være vigtigt at understrege, at hovedparten af de modtagne ansøgninger har vedrørt seriøse og relevante projekter, der blot faldt uden for jobpuljens tilskudskriterier. Specielt har kravet om langsigtet økonomisk bæredygtighed været et problem i de mange projekter, der har handlet om konkrete anlæg eller tidsbegrænsede aktiviteter.
   Ansøgningsbunken har således været et omfattende vidnesbyrd om det store potentiale for grøn beskæftigelse både i erhvervslivet og i det offentlige, hvis man kunne finde pengene til det. Jobpuljen har ikke set det som sin opgave at være en generel suppleringskilde for offentlige anlægsudgifter eller almindelig virksomhedsdrift. Puljen har fundet det rigtigere med sine begrænsede midler at koncentrere kræfterne om eksemplariske projekter med stor levekraft, men det reelle behov for grøn beskæftigelse er langt større.
   Selve eksistensen af en støtteordning kan imidlertid forhåbentlig stimulere til, at der bliver formuleret projekter, der bliver realiseret også uden støtte fra Jobpuljen.

Visionerne for 1998

Efteråret 1997 har været præget af problemerne med at overkomme den store sagsmængde i en etableringsperiode. 1998 burde herefter kunne blive et år med stabilisering, hvor rammerne om ordningen kommer endeligt på plads.
   Der skal således sikres en løbende evaluering af ordningen ved tilknytning af en fast ekstern evaluator, der kan følge såvel bevillingspolitikken som de støttede projekter og vurdere effekten af Jobpuljen.
   Det skal desuden overvejes om man skal forsøge at få udvidet Jobpuljens adgang til at støtte erhvervsvirksomhed, således at den såkaldte de minimis grænse på 100.000 ECU pr. erhvervsvirksomhed søges ophævet eller gøres mere fleksibel på udvalgte områder. Jobpuljen vil nærmere vurdere på hvilke erhvervsområder, der er særligt behov for en sådan udvidet støtteadgang.
   Endelig vil Jobpuljen overveje, om der er behov for en mere selvstændigt udfarende rolle — f.eks. i form af konkurrencer, konferencer eller lignende, evt. i samarbejde med Den Grønne Fond.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]