Pendlerplaner i Hillerød 2 Introduktion2.1 Baggrund og formål
Denne rapport indeholder hovedresultaterne fra projektet Bæredygtig mobilitet for pendlertrafik, som er gennemført i perioden fra maj 1997 til oktober 1998. Projektet er udført af Hillerød Kommune i samarbejde med DSB S-tog, Banestyrelsen og HT og med støtte fra Miljøstyrelsens Bytrafikprojekt. Rapportens formål er at evaluere projektet og at videregive erfaringer til andre, der vil arbejde med pendlerplaner. Målgruppen er primært medarbejdere i kommuner, amter og trafikselskaber, der vil samarbejde med virksomheder om at udarbejde pendlerplaner. 2.1 Baggrund og formålProjektets formål er at udvikle en vejledning i at udarbejde pendlerplaner, der kan påvirke transportvaner i bolig-arbejdsstedstrafikken og derved nedbringe den trafikskabte miljøbelastning. Projektet blev igangsat af Hillerød Kommune, som oplevede en stigende trafik på vejnettet med deraf følgende miljø-, sikkerheds- og trængselsproblemer. Ofte imødegås sådanne problemer ved anlæg eller ombygninger af veje og stier. I Hillerød kan det føre til meget store investeringer og negative følger for natur og bymiljø. Derfor ønskede kommunen at undersøge alternative virkemidler til at begrænse biltrafikkens miljøbelastning. En stor del af biltrafikken er pendling mellem bopæl og arbejde. Det gælder særligt i spidstimerne om morgenen og om eftermiddagen, hvor de trafikale problemer er mest påtrængende. Det var derfor naturligt at rette en indsats mod pendlingen, især fra biltrafikken. Projektets formål var at finde gode arbejdsmetoder til at opstille og realisere pendlerplaner for virksomheder.
2.2 Projektets forløbEt vigtigt element i projektet har været at skabe et samarbejde mellem forskellige interessenter. Følgende parter har som følge heraf deltaget:
Projektet har i hovedtræk haft et forløb, som skitseret i Figur 2.1
Figur 2.1. Projektets forløb. 2.3 Projektets organiseringProjektet har haft en Styregruppe med repræsentanter for Miljøstyrelsen, Hillerød Kommune, Banestyrelsen, DSB S-tog, HT og ATP, som alle har bidraget økonomisk til projektet. ATP's deltagelse i Styregruppen vedrørte kun aktiviteter forbundet med selve pilotstudiet på ATP. Projektgruppen har med repræsentanter fra Hillerød Kommune, Banestyrelsen, DSB S-tog, HT, ATP, Privatbanerne i Hillerød og Hillerød Erhvervsråd været et forum for faglige drøftelser og koordinering af aktiviteter gennem hele projektperioden. Herved er der opnået en bred indfaldsvinkel på pendlerproblematikken, valg af tiltag i pendlerplanen for ATP m.v. Udover deltagelse i Styre- og Projektgruppe har repræsentanterne fra ATP stået for kontakten til de øvrige ansatte i ATP. COWI har fungeret som konsulent på projektet gennem hele forløbet. 2.4 Rapportens indholdKapitel 3 beskriver de væsentligste erfaringer fra pilotstudiet på ATP om arbejdsprocessen, resultatet af de foretagne undersøgelser og de ansattes evaluering. Kapitel 4 redegør kort for udenlandske erfaringer med pendlerplaner, dels ud fra en litteraturindsamling og dels ud fra en studietur til Holland, som blev foretaget med repræsentanter fra projektets parter. Holland blev valgt som rejsemål, da man der har haft lignende initiativer i flere år. Kapitel 5 sammenfatter projektet med en række anbefalinger om arbejdsproces og valg af relevante aktører i arbejdet med pendlerplaner. Desuden beskrives en række projekt-temaer, der kan virke som inspiration for virksomheder, kommuner eller andre, der ønsker at arbejde med pendlerplaner. |