[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Pesticider i punktkilder

7. Bilag

7.1 Geologiske profilsnit af området NV-SØ med
koteangivelser : Se her

7.2 Geologiske profilsnit af området V-Ø med koteangivelser : Se her

7.3 CFC resultater

I nedenstående tabeller er de målte CFC-koncentrationer i vandprøverne angivet først, dernæst de beregnede CFC-koncentrationer for den atmosfære vandet sidst har været i kontakt med, og sidst er årstallene for disse CFC-koncentrationer i atmosfæren anført. Minimums CFC-årstal svarende til detektionsgrænsen for de 3 CFC-gasser, der anvendes til grundvandsdatering er: CFC-l2 = 1940, CFC-11 = 1945 og CFC-113 = 1959.5. Produktionen af sidstnævnte CFC gasart blev først påbegyndt i 1959. CFC-114 findes i meget ringe mængde i atmosfæren og kan sa:dvanligvis kun måles i det alleryngste grundvand. Når CFC-114 alligevel kan forekomme i prøver med høj alder kan det vare tegn på "forurening" med atmosfærisk luft, enten pga utæthed i ampul eller lækage i boring. Under bemærkninger har vi anført tilstedeværelse af CFC-1 l4. ilt (Oz) og lattergas (NTO) som også registreres af ECD-dektektoren, og derfor ses i kromatogrammet.

Kommentarer vedr. prøvetagning: Prøvetagning til CFC-analyser foregik efter hævert-pricippet: Vand fra boring førtes op til et forlag bestående af en I liters glasbeholder, herfra ledtes det over i CFC-prøvetageren vha nitrogen-tryk, Vandet blev fort fra boring til prøvetager via et kobberrør for at undgå kontaminering af vandprøverne med atmosfærisk luft. Undertrykket i forlaget blev holdt så lavt som muligt for at minimere afgasning af vandet.

I. prøvetagning9.9.97. Alle boringerneblev renpumpet i 20 til 30 min. med Honda-pumpe. CFC prøvetageren blev gennemskyllet med 3 l vand vha vakuum for CFC-prølvetagning påbegyndtes. Det bemærkedes, at der lob vand tilbage i boringen fra 1" slangen, da den blev trukket op af boringen efter renpumpning i den første boring Alp-1. Det er derfor muligt at det ikke er lykkedes at opnå repræsentative prøver fra denne boring. Ved de efterfølgende boringer arbejdede Honda-pumpen mens slangen blev trukket ud af boringen, og det si ud som om der ikke løb vand tilbage i boringen i nævneværdig grad.

2. prøvetagning 8.12-9.12. 1997. CFC-prøvetagningen blev foretaget mens der blev pumpet på boringen med Honda-pumpen. Det var en klar forbedring i forhold til prøvetagning i september, hvor renpumpning vha Honda-pumpen skete før CFC-prøvetagningen. De beskedne mængder vand boringen yder under vakuum-prøvetagningen alene giver mindre sikkerhed for repræsentative prøver fra et givet filter-niveau.. Som det ses er vandprøverne fra de to dybeste filtre i Alp-I boringen markant ældre ved december-prøvetagningen end ved september runden. Prøvetagningsforholdene taget i betragtning er der ingen tvivl om. at det yngre vand i september hænger sammen med. at der løb en del vand tilbage i boringen fra Hondapumpe-slangen fordi pumpen blev afbrudt for slangen blev trukket op af boring Alp- 1.

Kromatogrammerneviste at en del af prøverne indeholdt klorerede kulbrinter f. eks TCE foruden CFC’erne. Et ikke identificeret stof viste sig som en top ved 6.8 min. meget tæt på CFC-113 ved 7.0 min. Hvis der kun er lidt CFC-I13 i prøven er kromatogrammet ikke istand til at skelne CFC-I13 pga den nærliggende top. Det er formodentlig forklaringen på, at man ikke observerer CFC-I 13 i række prøver, hvor man skulle forvente at se det, dvs de prøver hvor både CFC-l 1 og -l 2 viser vand yngre end 1960

CFC-1 1 er tilsyneladende meget høj i boring 8, det er dog mere sandsynligt at det ikke kun drejer sig om CFC-1 l, men også TCE der ligger meget tæt ved CFC- l I i kromatogrammet.

7.4 Alder af grundvand bestemt ved CFC-metoden, Allingåbro - Dec 1997 (I) : Se her

7.5 alder af grundvand bestemt ved CFC-metoden, Allingåbro - Dec 1997 (II) : Se her

7.6 alder af grundvand bestemt ved CFC-metoden, Allingåbro - sept. 1997 : Se her

The purpose of this projekt was to elucidate how waste of pesticides earlier was disposed of. Further the purpose was to identify a point source of pesticides and describe the subsurface water characteristics and transport and the content of pesticides in different distance from the point source. Based on the information the possible distribution of pesticide pollution from the point source should be elucidated.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]