[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Affald 21

E 11 Kølemøbler

E 11.1 Status
E 11.2 Fremtidige initiativer
E 11.3 Regulering
E 11.4 Kapacitet
E 11.5 Miljøvurdering
E 11.6 Betydning for de nationale affaldsmyndigheder
E 11.7 Betydning for de kommunale affaldsmyndigheder

Miljøproblem

Kølemøbler indeholder miljøbelastende fraktioner, især tungmetaller og CFC

Initiativer

Fastholdelse af den eksisterende ordning

E 11.1 Status

Mål år 2004

  • 90% indsamling af det totale antal kasserede kølemøbler

Kølemøbler indeholder CFC og andre miljøbelastende fraktioner. Kølemøbler skal miljøbehandles, og der skal ske en udsortering af de miljøbelastende stoffer til særskilt behandling. Der skal endvidere ske en udsortering af genanvendelige fraktioner (jern- og metaldele).

For affald i form af elektriske og elektroniske produkter eksisterer der en særlig ordning (se bilag E 4).

Den samlede mængde kølemøbler til bortskaffelse udgjorde i 1997 ca. 15.000 tons. I 1997 skønnes det, at der blev indsamlet 12.500 tons kølemøbler svarende til 83% af potentialet.

80% af de indsamlede kølemøbler indsamles via de kommunale storskraldsordninger, og 15% kommer fra institutioner, handel og kontor. De resterende 5% indsamles fra industrien.

Image78.gif (3531 bytes)

E 11.2 Fremtidige initiativer

Der er ikke planlagt nogen nye danske initiativer på området i den kommende planperiode. Den eksisterende ordning vil blive fastholdt.

E 11.3 Regulering

Indsamling og håndtering af CFC-holdige kølemøbler er sikret ved en aftale mellem ministeren og organisationerne om bortskaffelse af CFC-holdige kølemøbler samt et cirkulære28 om kommunale regulativer om bortskaffelse af CFC-holdige kølemøbler.

Aftalens mål er at indsamle mindst 90% af det totale antal kasserede kølemøbler til behandling i overensstemmelse med de krav, der er fastsat i cirkulæret.

Cirkulæret fastsætter, at kommunalbestyrelserne er forpligtede til at etablere anvisnings- eller indsamlingsordninger for kasserede CFC-holdige kølemøbler og visse affaldsfraktioner.

Mindst 95% af indholdet af kølemiddel CFC-12 skal udtages og opsamles. Opskumningsmiddel CFC-11 skal opsamles med en effektivitet på mindst 80%. Det opsamlede CFC-12 skal enten genanvendes eller bortskaffes. CFC-11 skal bortskaffes.

I de kommunale regulativer fastsættes regler for forarbejdning af kølemøblerne, der sikrer en ressourcemæssig udnyttelse af de genanvendelige affaldsfraktioner.

Derudover angives det i cirkulæret, at der skal fastsættes regler om udtagning af kviksølvkontakter og kondensatorer (PCB), se bilag E15.

E 11.4 Kapacitet

Der eksisterer ca. 5 virksomheder, der kan udtage CFC fra kølemøbler.

E 11.5 Miljøvurdering

Det forventes, at ca. 250.000 kølemøbler (svarende til ca. 12.500 tons) håndteres i overensstemmelse med cirkulæret, og at ca. 100 tons CFC udtages og destrueres på miljømæssig forsvarlig vis.

E 11.6 Betydning for de nationale affaldsmyndigheder

Ingen.

E 11.7 Betydning for de kommunale affaldsmyndigheder

Kommunerne skal etablere anvisnings- og indsamlingsordninger for kasserede kølemøbler og sikre, at der sker en korrekt miljøbehandling.

_________________________

28 Cirkulære nr.132 af 13. juni 1996 om kommunale regulativer om bortskaffelse af CFC-holdige kølemøbler


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]