[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Status for miljøbevidst indkøbspolitik i kommuner og amter 1997/1998

12. Borgmestrene, indkøbspolitik og miljø

Spørgeskema til borgmestre

Som nævnt i indledningen bestod spørgeskemaundersøgelsen af tre spørgeskemaer, hvoraf det sidste – om grønne indkøb – er det, nærværende rapport beskæftiger sig med. Særlig i forbindelse med en vurdering af den fremtidige indsats for grønne indkøb kan det imidlertid være interessant at se nærmere på, hvad kommunernes borgmestre svarede på spørgsmål om indkøb og miljø.33

Positiv holdning til miljø

Som det fremgår af nedenstående, har de kommunale borgmestre generelt en positiv holdning til inddragelse af miljøhensyn ved indkøb. Mest interessant er nok, at der ikke er nogen (eller kun ubetydelig) forskel mellem besvarelserne set under et, sammenlignet med besvarelserne fra de kommuner, der har indført en grøn indkøbspolitik. De holdninger, der kommer frem i nedenstående afspejler altså en generel indstilling til grønne indkøb blandt borgmestre.

I modsætning til resten af spørgeskemaet (skema 2 og 3) er spørgsmålene i skema 1 udformet som politiske statements. Der er ikke fulgt særskilt op på spørgeskemaet ved efterfølgende interviews, og udsagnene vil derfor i nogen grad stå for sig selv.

Økonomi og miljøhensyn

Spørgsmål 32 (K): Jeg mener, at økonomi og miljøhensyn kan gå hånd i hånd i kommunens indkøbspolitik.

  Antal Procent
Meget enig 53 21,9%
Enig 168 69,4%
Uenig 11 4,5%
Meget uenig 1 0,4%
Ved ikke 9 3,7%
Total 242 100,0%

Vil skåne miljøet, selv hvis det ikke er bedst og billigst

Spørgsmål 33 (K): Jeg er villig til at skåne miljøet gennem kommunens indkøb, selv hvis det ikke er bedst og billigst.

 

Antal

Procent

Meget enig

13

5,4%

Enig

164

67,8%

Uenig

44

18,2%

Meget uenig

3

1,2%

Ved ikke

18

7,4%

Total

242

100,0%

Selv om der fra borgmestrenes side er en klar holdning til, at man gerne vil vælge miljøvenlige varer, selv om de ikke er bedst og billigst, så er der i denne undersøgelse ikke eksempler på hverken kommuner eller amter, der som konsekvens har afsat flere penge til indkøb (dvs. merforbrug). Derimod er der flere kommuner og amter, der har sat penge af til efteruddannelse, kursusvirksomhed eller særlige anskaffelser (f.eks. som led i omstilling til økologisk køkkendrift). Man vil altså gerne betale enkeltbeløb, men ikke lade udgifterne stige generelt. Den politiske vilje går tilsyneladende mere på, at man gerne må betale mere for et produkt, hvor miljøindholdet er i orden, hvis man samtidig holder sig inden for det samlede budget.

Kommunen som kritisk kunde

Spørgsmål 34 (K): Jeg mener, at kommunen i højere grad skal vise sig som den kritiske kunde f.eks. i forhold til miljø, design og innovation.

 

Antal

Procent

Meget enig

47

19,3%

Enig

154

63,4%

Uenig

29

11,9%

Meget uenig

0

0

Ved ikke

13

5,3%

Total

243

100,0%

Samlet set er der tale om ret klare politiske udmeldinger fra borgmestrene om miljø og indkøb. Hvis udmeldingerne omsættes i handling, vil det betyde en kraftig vækst i kommunernes indsats for grønne indkøb.

____________________
Fodnote:
33 
Amternes borgmestre har ikke besvaret et tilsvarende spørgeskema. Besvarelserne dækker altså kun kommunerne.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]