[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Økotoksikologisk vurdering af begroningshindrende biocider og biocidfrie bundmalinger

Bilag 1. Model til beregning af eksponeringskoncentrationer (PEC)

1. Indledning

I dette bilag beskrives den eksponeringsmodel, der blev anvendt til beregning af eksponeringskoncentrationer PEC (Predicted Environmental Concentration) af DCOI og zinkpyrithion (ZPT) samt deres vigtigste nedbrydningsprodukter.

Den opstillede model benytter modelleringsprincipper, der generelt anvendes ved bestemmelse af PEC. Talrige modeller til eksponeringsberegninger er beskrevet i litteraturen. Her kan bl.a. nævnes:

  • SimpleBox, som er en "multi-compartment" model baseret på fugacitetsprincippet (Fredenslund et al. 1995). Modellen anvendes i Technical Guidance Document (TGD) til generisk risikovurdering af enkeltstoffer (EC 1996). Den er således også inkorporeret i EDB-modellen EUSES, som er en "elektronisk" udgave af TGD (European Chemicals Bureau 1997).
  • EUSES har endvidere inkluderet et modul til estimering af PEC for antibegroningsmidler.
  • CHARM-modellen, som anvendes ved risikovurderinger af offshore-kemikalier (Karman et al. 1996).
  • EXAMS, som er et interaktivt computerprogram til simulering af skæbnen af miljøfremmede stoffer i akvatiske økosystemer (Burns et al. 1981).

2. Opstilling af beregningsmodel

Generelt består eksponeringsvurderinger af følgende elementer:

  • Opstilling af scenarier, der beskriver de miljøparametre, som har betydning for emissionen og skæbnen af stofferne
  • Bestemmelse af emissionen af kemikalier
  • Beregning af PEC i relevante delmiljøer
  • Følsomhedsanalyse, hvor PEC’s relative afhængighed af de parametre, som indgår i standardscenerierne, samt PEC’s relative afhængighed af stofparametrene, beregnes

Disse elementer blev også anvendt i nærværende eksponeringsberegninger.

2.1 Scenarier

Der er opstillet 2 standardscenarier til beregning af eksponeringskoncentrationer (PEC):

  1. Lystbådehavn. Som standard lystbådehavn er Jyllinge Lystbådehavn valgt. Denne lystbådehavn er valgt som en realistisk "worst-case", idet havnen har et højt antal både i forhold til havnens vandvolumen og et lavt vandskifte. Det samlede havneareal medtages i scenariet, og det antages, at der er total opblanding i hele havneområdet.
  2. Stærkt befærdet sejlrute. Som standard befærdet sejlrute er passagen ved Kronprins Frederiks Bro (ved Frederikssund) valgt; dels fordi den er relativt stærkt befærdet med lystbåde, og dels fordi der er optællinger af hvor mange både, der passerer under Kronprins Frederiks Bro. Scenariet omfatter en vandsøjle med en længde i sejlretningen på 1 m og en bredde svarende til bådenes bredde. Der antages fuldstændig opblanding i vandsøjlens dybderetning.

Begge standardscenarier er således placeret i Roskilde Fjord.

Hvert scenarie blev karakteriseret m.h.t.:

  • Vandskifte

Netto vandudvekslingen mellem Roskilde Fjord og udløbet ved Isefjord blev antaget at svare til netto ferskvandstilførslen til fjorden, som er angivet til at være ca. 1,25 × 10-4 m3 × s-1 pr. m af fjordens længde (Harremoës & Malmgren-Hansen 1989). Da Roskilde Fjord er ca. 38 km lang (Harremoës & Malmgren-Hansen 1989), tilføres i alt ca. 410.400 m3 vand/dag. Med et overfladeareal på ca. 125 km2 svarer dette til en netto vandudveksling på 0,003 m3/m2/dag. Netto vandudvekslingen er således meget lav. DHI (1994) angiver således også, at vandstanden i Roskilde Fjord primært er bestemt af vindforhold og tidevandsvariationer. Vandstandsvariationerne er bestemmende for strømforholdene og dermed for fjordens vandskifte. De største vandstandsvariationer induceres af vinden, men tidevandet er bestemmende for de regelmæssige minimale variationer og dermed for hvilket mindste vandskifte, der forekommer på kort sigt. Ved Hundested i nord er tidevandets normale størrelse ca. 20 cm, hvilket er tilsvarende den daglige variation ved roligt vejr, som er observeret af brovagten ved Kronprins Frederiks Bro ved Frederikssund. I bunden af fjorden ved Roskilde er tidevandsvariationen nede på 6 – 7 cm (DHI 1994). På grund af vinden er almindeligt forekommende variationer over længere perioder dog langt større.

  • For Jyllinge Lystbådehavn er det primært nordvestlige vinde, der kan give op til 1 m højvande og sydøstlige og sydlige vinde, der kan give 0,5-1,0 m lavvande. Vandstandsdata (for årene 1996, 1997, 1998) for en station ved Værebro Å, som løber ud i Roskilde Fjord nogle kilometer nord for Jyllinge Lystbådehavn, giver en gennemsnitlig samlet daglig ændring i vandstanden på ca. 0,6 m/dag (0,6 m3/m2/dag). Vandstandsdata er erhvervet fra Ivar Thorstein Hansen, Roskilde Amt. Dette tal er benyttet som udtryk for vandudvekslingen i Jyllinge Lystbådehavn.
  • For passagen ved Frederikssund er forskellen mellem daglig minimum og maksimum vanddybde (i perioder uden kraftig blæst, hvor forskellene kan være mere betydelige) angivet af brovagten på broen til at være ca. 0,2 m. Derudover vil vindforhold bidrage til vandskiftet. Det er ikke lykkedes at få eksakte data for variationen af vanddybden under Kronprins Frederiks bro, men vandskiftet vil sandsynligvis som minimum være på niveau med vandskiftet i Jyllinge Lystbådehavn og ved Værebro. Derfor er der ligeledes antaget en vandudveksling på ca. 0,6 m3/m2/dag for passagen ved Frederikssund.

For begge scenarier er det antaget, at stofkoncentrationen i det vand, der transporteres ind i det betragtede vandområde, er ubetydelig.

  • Vanddybde.
  • Indhold og karakterisering af suspenderet materiale. Det suspenderede materiale blev karakteriseret m.h.t. indhold af organisk materiale. Det suspenderede materiale blev endvidere antaget at have et tilstrækkeligt højt indhold af mineraler, så det kunne antages at være negativt ladet.
  • Salinitet.
  • Temperatur. Temperaturen er her sat til 12,5oC, svarende til den gennemsnitlige lufttemperatur i perioden april - september (bådsæsonen er typisk fra slutningen af april frem til begyndelsen af oktober).
  • pH.
  • Antal m2 bundareal af skibe, som er i vandområdet, pr. tidsenhed.
  • Procentdelen af skibene, der har bundmaling med det undersøgte antibegroningsmiddel (P).
  • Sedimentets vandhold. Bortset fra et lavere indhold af organisk kulstof i sedimentet blev sammensætningen af det øverste sedimentlag antaget at være identisk med sammensætningen af det suspenderede materiale. Sedimentet blev antaget at være anaerobt.

Antal både i det betragtede vandområde.

  • Dansk Sejlunion (personlig korrespondance med Steen Wintlev, Dansk Sejlunion) har videregivet oplysninger om, hvor mange både (sejlbåde og motorbåde), der kan være i Jyllinge Lystbådehavn. Dansk Sejlunion har endvidere skønnet bådenes gennemsnitlige våde overflade til ca. 18 m2.

  • Statistikker over passagen af lystfartøjer for 1995, 1996 og 1998 (Kronprins Frederiks Bro 1996, 1998, 1999) er benyttet til fastsættelse af antallet af lystbåde og motorbåde, der passerer broen. Det gennemsnitlige daglige antal passager i højsæsonen (maj – august) er bestemt ud fra disse statistikker til ca. 70 lystfartøjer pr. dag. Fordelingen af lystfartøjer mellem sejlbåde og motorbåde og dermed bådenes gennemsnitlige våde overflade er antaget at være den samme som for Jyllinge Lystbådehavn.

 

Gennemsnitlig opholdstid for bådens tyngdepunkt i vandområdet:

  • For lystbådehavnen blev det antaget, at alle bådene er i havnen. Dansk Sejlunion oplyser, at pladserne er fyldt op fra ca. medio maj til ultimo september. I sommerferieperioden (1. juli – 15. august) er ca. 1/3 af bådene væk, og der er stort set ingen gæster i havnen, da dens beliggenhed er uhensigtsmæssig for turister på vej gennem Roskilde Fjord (personlig korrespondance med Steen Wintlev, Dansk Sejlunion). En antagelse om, at alle bådpladserne hele tiden er fyldt op, vil således overestimere den samlede udludning af antibegroningsmidler til havnen.
  • Dansk Sejlunion (personlig korrespondance med Steen Wintlev-Jensen, Dansk Sejlunion) oplyser endvidere, at passagen ved Frederikssund sker med relativt lille hastighed på grund af det snævre farvand og de mange både. Sejlhastigheden ved passage skønnes at være ca. 3-4 knob, hvilket svarer til 5,5 – 7,4 km/time. Opholdstiden af en båds tyngdepunkt i den betragtede vandsøjle er således på ca. 5,6 × 10-6 – 7,5 × 10-6 dage.

I tabel B1.1 er der givet en oversigt over de parametre, hvormed de to scenarier er karakteriseret. Disse parametre er anvendt i basisberegningerne.

Tabel B1.1 Se her

Opstilling af standardscenarie.
Standard scenario.

2.2 Emission af antibegroningsmidler

Hastigheden, hvormed antibegroningsmidlet frigives til vandmiljøet, udtrykkes som :

U = [frigivet masse pr. areal pr. tidsenhed].

Måling af realistiske frigivelseshastigheder af antibegroningsmidler er behæftet med store problemer, da frigivelseshastigheden er afhængig af en række faktorer, som

  • tiden efter påføringen af malingen. Frigivelseshastigheden er ofte fundet at aftage som funktion af tiden, pga. den faldende koncentration af stofferne i malingen
  • tykkelse af malingslaget
  • afgivelse af andre stoffer i malingen
  • ydre omstændigheder som, hvorvidt båden ligger stiller eller ej, strømforhold/vandskifte, temperatur m.v. Frigivelseshastigheden er typisk højere, når båden sejler, end når den ligger i havn.

Der foreligger et udkast til standard (ISO 1999), hvorefter frigivelseshastigheden af antibegroningsmidler kan beregnes. Frigivelseshastigheden bestemmes ud fra et estimat over malingens levetid, hvor det simpelt antages, at al begroningsmiddel frigives i løbet af levetiden. Der regnes med en højere frigivelsesrate i de første 14 dage, efter at malingen er påført båden. Efter 14 dage antages frigivelsesraten at være konstant. Standarden tager ikke højde for, at frigivelsen under sejlads sandsynligvis er højere, end når båden ligger i havn, og vil derfor sandsynligvis overestimere frigivelseshastigheden, når båden ligger i havn og under-estimere frigivelseshastigheden ved sejlads. Udkastet til standarden foreslår endvidere typiske filmtykkelser og levetider for forskellige malinger (ISO 1999). Tykkelsen af det afslidte filmlag på 6 måneder (svarende til en sejlsæson) kan ud fra standardforslagets foreslåede filmtykkelser og levetider, beregnes til 42 mm (opløselig matrix), 38 mm (uopløselig matrix), 45 mm (tinbaseret selvpolerende maling) og 50 mm (tinfri selvpolerende maling). Disse lagtykkelser er i god overensstemmelse med, at Hempel har estimeret det gennemsnitlige afslidte filmlag til 42 mm pr. sejlsæson for lystbåde i Danmark (Hempel 1999c). Hempel har baseret beregningerne på hvor meget bundmaling, der sælges til det danske marked pr. år samt antallet af lystbåde/motorbåde over 6 m (svarende til dem, der males) samt deres gennemsnitlige bundareal.

Til simulering af den forøgede frigivelseshastighed ved sejlads antages det, at 60 mm af filmlaget slides af ved 6 måneders konstant sejlads. Til simulering af den lavere frigivelseshastighed, når båden ligger i havn, antages det, at 30 mm af filmlaget slides af, hvis båden konstant ligger i havn i 6 måneder. Disse antagelser svarer til, at bådene er ude at sejle i ca. 2 måneder af en sejlsæson og ligger i havn i de resterende 4 måneder, samt at frigivelseshastigheden er dobbelt så stor ved sejlads sammenlignet med, når båden ligger stille.

Ud fra fortrolige oplysninger fra Hempel (Hempel 1999b) omkring indhold af antibegroningsmidler, tørstofindhold, massefylde kan den gennemsnitlige frigivelseshastighed for de to typer antibegroningsmidler beregnes. Resultatet af disse beregninger er angivet i tabel B1.2.

Tabel B1.2

Beregnede gennemsnitlige frigivelseshastigheder.
Calculated average release rates.

Antibegroningsmiddel

Frigivelseshastighed (U) (mg/m2/dag)

I havn

Ved sejlads

DCOI

13

25

ZPT

21

41

Den samlede frigivelse af aktivstoffet til vandmasserne pr. tidsenhed udtrykkes i modellen ved:

wpe63.jpg (80893 bytes)

hvor

N   er antallet af skibe, der er i vandområdet pr. dag [både/dag]

A   er det gennemsnitlige våde bundareal [m2/båd]

t   er opholdstiden for bådenes tyngdepunkt i det betragtede vandområde [dage]

P   er procentdelen af skibene, som er malet med det betragtede antibegroningsmiddel [%]

2.3 PEC-Model

Modellen deles op i følgende dele:

  1. Massebalance i vandsøjlen
  2. Massebalance i sedimentet

Omsætning i vandsøjlen

Følgende forhold i vandsøjlen blev taget i betragtning:

  • Nedbrydningshastigheden af udgangsstoffet og den følgende dannelse af nedbrydningsprodukter. Aerobe forhold i vandsøjlen blev antaget. Temperaturens indflydelse på nedbrydningshastigheden blev inkluderet ved antagelse om, at nedbrydningshastigheden halveres, når temperaturen falder med 10°C (og omvendt). I modelperioden er temperaturen ikke så lav, at nedbrydningen stopper.
  • Abiotisk omsætning. Fotolytisk nedbrydning af ZPT er inkluderet. Hydrolyse er ikke vurderet at være en betydningsfuld reaktion for de to undersøgte stoffer (se hovedrapporten). Fotolytisk nedbrydning er ligesom andre reaktioner temperaturafhængig, men temperaturens indflydelse er lavere end for andre reaktioner. Schwarzenbach et al. (1993) angiver således, at en ændring i temperaturen på 10°C kun ændrer reaktionshastigheden med en faktor på mellem 1,15 og 1,5. Temperaturens indflydelse på den fotolytiske nedbrydning er derfor negligeret i nærværende arbejde.
  • En første ordens nedbrydningskinetik blev antaget for samtlige nedbrydningsreaktioner.
  • Der blev ikke skelnet mellem opløst stof og stof bundet til opløst organisk materiale (DOC).
  • Bindingen til det suspenderede materiale blev udtrykt ved en lineær adsorption.
  • Lineær sedimentation af det suspenderede materiale blev antaget.
  • Resuspension af sedimenteret materiale. Resuspensionshastigheden blev i beregningerne antaget til at være konstant.

Følgende forhold i sedimentet blev taget i betragtning:

  • Sedimentation af suspenderet materiale fra det øvre vandlag.
  • Resuspension af sediment til det øvre vandlag.
  • En første ordens anaerob nedbrydning. Sedimentet blev antaget at være anaerobt, hvorfor kun anaerob nedbrydning blev inddraget.
  • Kun det sediment, som dannes i simuleringsperioden, blev betragtet. Dette sedimentlag blev antaget at være fuldstændigt homogent blandet.

En massebalance for vandsøjlen og sedimentet for både udgangsstoffet og de vigtigste nedbrydningsprodukter blev opstillet.

Følgende tre PEC (Predicted Environmental Concentration) blev beregnet:

  • PEC(vandsøjle)
  • PEC(sediment)
  • PEC(sediment-porevand)

De tre koncentrationer blev sat lig med "steady-state" koncentrationen, dvs. den koncentration, som de beregnede koncentrationer nærmer sig med tiden, når der simuleres en kontinuer frigivelse af stoffet til vandmiljøet.

For alle stoffer blev baggrundsniveauet antaget at være 0.

2.4 Data for aktivstoffer

2.4.1 DCOI

Aerob nedbrydning

Figur B1.1 viser det forsimplede nedbrydningsmønster, som blev antaget for DCOI. DCOI blev i første omgang antaget at blive nedbrudt til N-(n-octyl) malonaminsyre, som under frigivelse af CO2 omdannes til N-(n-octyl) acetamid samt til N-(n-octyl) b hydroxypropionamid. Disse to nedbrydningsprodukter antages at blive omdannet til en lang række forskellige organiske forbindelser, som er samlet under "Andre nedbrydningsprodukter". Halveringstiden for denne pseudo-reaktion er antaget at være den samme for N-(n-octyl) acetamid og N-(n-octyl) b hydroxypropionamid. Disse nedbrydningsprodukter vil i et vist omfang blive mineraliseret under dannelse af CO2 (halveringstid for denne omdannelse er antaget ens for alle "andre nedbrydningsprodukter").

Halveringstiden for omdannelsen af DCOI til N-(n-octyl) malonaminsyre blev bestemt på baggrund af et forsøg, hvor fjernelsen af DCOI blev målt i havvand fra Jyllinge Lystbådehavn over en periode på 72 timer ved 12° C (Jacobson & Kramer 1999). Ved at minimere summen af arealerne af de relative rest af DCOI (RRSQ), der angives af Jacobson & Kramer (1999), ved anvendelse af følgende ligning:

hvor

i er en numerisk reference til observationen

yi(observeret) er den målte nedbrydning (%)

yi(estimeret) er den estimerede nedbrydning (%) ved antagelse af første ordens kinetik og ved antagelse af, at yi(estimeret) til tiden 0 = yi(observeret) til tiden 0

kan halveringstiden beregnes til 12,8 timer (for replikat 1) og 15,3 timer (for replikat 2) med en gennemsnitlig halveringstid på 14,1 timer (ved 12° C). De øvrige halveringstider blev estimeret ud fra de kvantiteter, som på baggrund af eksperimentelle undersøgelser (Mazza 1993) blev vurderet til at være til stede efter 30 dages aerob nedbrydning (se figur B1.1).

De estimerede halveringstider for den aerobe omdannelse af DCOI ved 25° C er givet i tabel B1.3.

Tabel B1.3

Estimerede halveringstider (dage) ved 25°C for aerob nedbrydning af DCOI.
Estimated half-lives (days) at 25°C of aerobic degradation of DCOI.

 

Udgangs- stoffer

Nedbrydningsprodukter

DCOI

N-(n-
octyl) malon- aminsyre

N-(n-
octyl) b hydroxy- pro- pionamid

N-(n-
octyl) acetamid

Andre nedbryd- nings- produkter

14CO2

DCOI

-

0,2

-

-

-

-

N-(n-octyl) malonamin-
syre

-

-

95

32,7

19,7

-

N-(n-octyl)
b hydroxypro- pionamid

-

-

-

-

19,7

-

N-(n-octyl) acetamid

-

-

-

-

19,7

-

Andre nedbrydnings- produkter

-

-

-

-

-

66,5

14CO2

-

-

-

-

-

-

 

Anaerob nedbrydning

Den anaerobe nedbrydning af DCOI blev antaget at følge det samme reaktionsmønster som den aerobe nedbrydning. Nedbrydningshastighederne blev dog antaget at være langsommere for den anaerobe nedbrydning.

Omdannelsen af DCOI ved aerobe og anaerobe forsøgsbetingelser er vist som funktion af tiden i figur B1.2. Data fra hovedrapportens tabel 3.2 (aerobe forhold) og 3.4 (anaerobe forhold; koncentrationer normeret til 100%) er anvendt. Det skal bemærkes, at tidsaksen for afbildningen af de anaerobe forsøg er 4,5 gange længere end tidsaksen for de aerobe forsøg. Det fremgår af figur B1.2, at der herved er en rimelig overensstemmelse mellem de målte koncentrationer for de aerobe hhv. de anaerobe forsøg. Det blev derfor antaget i beregningerne, at halveringstiderne for reaktionerne under anaerobe forhold er 4,5 gange længere end under aerobe forhold.

Figur B1.1 Se her

Nedbrydning af DCOI.
Degradation of DCOI.

Figur B1.2 Se her

Nedbrydningsforløb af DCOI ved aerobe og anaerobe forhold.
Degradation of DCOI under aerobic and anaerobic conditions.

Stofegenskaber

Udvalgte egenskaber for DCOI og dets nedbrydningsprodukter er givet i tabel B1.4. DCOI og de tre nedbrydningsprodukter blev antaget ikke at forefindes på ioniseret form ved pH = 7.

Tabel B1.4
Egenskaber for DCOI og dets nedbrydningsprodukter.
Properties of DCOI and its metabolites.

Stof

Molvægt (g/mol)

LogKOW

LogKOC

DCOI

282

2,8**

3,2

N-(n-octyl)malonaminsyre

215

2,00*

1,75*

N-(n-octyl) betahydroxypropionamid

201

1,77*

1,789*

N-(n-octyl) acetamid

171

2,74*

2,756*

* Beregnet vha. KowWin (Syracuse Research Corporation 1996).
* Calculated by means of KowWin (Syracuse Research Corporation 1996).
** Målt (data angivet i hovedrapporten), measured (data stated in the main report).

2.4.2 Zinkpyrithion (ZPT)

Bionedbrydning

Figur B1.3 angiver de forenklede biologiske nedbrydningsveje for ZPT, som blev simuleret i eksponeringsberegningerne. Det er en stærk forenkling i forhold til de meget komplicerede nedbrydningsveje for ZPT.

Følgende forkortelser er benyttet:

  • Zinkpyrithion
ZPT
  • Pyrithion
PT
  • Omadindisulfid
OMDS
  • Omadinsulfonsyre
OMSo
  • 2-Pyridinsulfonsyre
PSoA

Andre énringede, heterocykliske nedbrydningsprodukter karakteriseres med betegnelserne NP1-NP5 (jf. hovedrapporten, kapitel 4). Identiteten af NP1-NP5 er kendt af VKI.

To hovednedbrydningsveje er antaget:

1) Primært under aerobe forhold:

ZPT ® OMDS ® NP1 ® OMSo + andre forbindelser

2) Primært under anaerobe forhold:

ZPT® NP3 + OMDS ® NP4 ® PSoA + andre forbindelser

Det blev antaget, at OMDS, NP3, PSoA og OMSo omdannes videre til andre forbindelser, der mineraliseres i mindre omfang.

Halveringstiden for den primære reaktion (ZPT ® PT® OMDS + NP3) blev sat til 0,5 dage. De øvrige halveringstider blev estimeret ud fra de kvantiteter, som blev fundet i de aerobe og anaerobe nedbrydningsforsøg, hvor stofkoncentrationerne blev målt som funktion af tiden (disse forsøg er omtalt i hovedrapporten).

De estimerede halveringstider for den aerobe og anaerobe nedbrydning er givet i tabel B1.5 og B1.6. Målte og beregnede koncentrationer er gengivet i figur B1.4.

Tabel B1.5

Modelsimulering af aerob biologisk nedbrydning af zinkpyrithion. Estimerede halveringstider (dage) ved 25°C.
Model simulation of aerobic biodegradation of zinc pyrithione. Estimated half-lives (days) at 25°C.

Udgangs-
stof

Nedbrydningsprodukter

ZPT

OMDS

NP4

PSoA

NP1

OMSo

Andre forbind- elser

CO2

ZPT

-

0,5

-

-

-

-

-

-

NP3

-

-

-

-

-

-

50

-

OMDS

-

-

4,0

-

2,0

-

4,0

-

NP4

-

-

-

15,0

-

-

-

-

PSoA

-

-

-

-

-

-

250

-

NP1

-

-

-

-

-

15,0

-

-

OMSo

-

-

-

-

-

-

80

-

Andre forbind-
elser

-

-

-

-

-

-

-

2000

CO2

-

-

-

-

-

-

-

-

Tabel B1.6
Modelsimulering af anaerob biologisk nedbrydning af zinkpyrithion. Estimerede halveringstider (dage) ved 25°C.
Model simulation of anaerobic biodegradation of zinc pyrithione. Estimated half-lives (days) at 25°C.

Udgangs-
stof

Nedbrydningsprodukter.

ZPT

NP3

OMDS

NP4

PSoA

NP1

OMSo

Andre forbind-
elser

CO2

ZPT

-

0,5

30

-

-

-

-

-

-

NP3

-

-

-

50

-

-

-

50

-

OMDS

-

-

-

4,0

-

2,0

-

4,0

-

NP4

-

-

-

-

15,0

-

-

-

-

PSoA

-

-

-

-

-

-

-

5,0

-

NP1

-

-

-

-

-

-

15,0

-

-

OMSo

-

-

-

-

-

-

-

80

-

Andre forbind-
elser

-

-

-

-

-

-

-

-

6000

CO2

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Fotolyse

Som nævnt tidligere inkluderes fotolytisk nedbrydning af ZPT i modelsimuleringerne. ZPT antages at blive omdannet til NP3 ved den fotolytiske nedbrydning.

Den fotolytiske halveringstid for ZPT i dagslys ved middagstid er blevet bestemt til:

  • 1,78 min uden skydække
  • 3,74 min med skydække

Forsøgene blev foretaget i september ved en nordlig breddegrad på
ca. 42o, hvor nedbrydningshastigheden af ZPT i saltvand blev fulgt (Fenn 1999). Forsøgene foregik i buede rør. En førsteordenshastighedskonstant kP kan beregnes til 0,18 min-1 (uden skydække) og 0,08 min-1 (med skydække). Til korrektion for at rørene er buede, er der anvendt en faktor på 2,2.

Den målte fotolytiske hastighedskonstant ved skyfri himmel er antaget til at kunne beskrives ved (se Schwarzenbach et al. 1993):

hvor

F er det såkaldte quantum yield, som her er antaget uafhængig af bølgelængden [-]. F angiver, hvor stor en del af de molekyler, som er exciteret af lyset, der omdannes til et andet stof.

er den specifikke hastighed for lysabsorption [tid-1]. Denne er beregnet af (Schwarzenbach et al. 1993):

wpe67.jpg (82156 bytes)

l er bølgelængde [nm].

W(l) er lysintensiten ved de forskellige bølgelængder [milliEinstein/cm2/tid/nm]. Lysintensiteten ved breddegraden 40o og efterår er hentet fra Zepp & Cline (1977).

D(l) er forholdet mellem den gennemsnitlige banelængde for lyset og den dybde af et vandelement, som kan antages fuldstændigt opblandet [-]. D(l ) er her antaget lig med 1 for alle bølgelængder.

e (l) er den såkaldte molære ekstinktionskoefficient [(mol/l- 1/cm]. Værdier for disse er for ZPT taget fra (Fenn 1999).

Der er taget hensyn til kuvettens lysafbøjning.

F blev herved bestemt til 0,07.

Det amerikanske program GCSOLAR (U.S. EPA 1999) blev herefter anvendt til beregning af den fotolytiske halveringstid. Programmet anvender de såkaldte attenuationkoefficienter, a1 , der benyttes til at beregne, hvor meget vandet absorberer lyset, som funktion af dybden.

Attenuationkoefficienten for vandet ved Kronprins Frederiks bro, er bestemt ud fra målte sigtedybder ved 2 stationer i nærheden af broen (Roskilde Amt og Frederiksborg Amt, 1997). Den mindste sigtedybde i sommerperioden er på ca. 2,5 m. Ved anvendelse af data fra Calkins (1977) er følgende sammenhæng mellem sigtedybden og attenuation-koefficienten a ved sigtedybder under 4 m fundet:

a [m-1] = 3,05 - 0,57× Sigtedybden [m].

Attenuationkoefficienten for Jyllinge Lystbådehavn er fundet ud fra litteraturdata i kystnære område (Zafirioiu 1977). Værdierne angives her som funktion af bølgelængde og med en minimum og maximum værdi. De højeste værdier er anvendt i nærværende beregninger.

GCSOLAR tager ikke højde for skydækkets indflydelse på fotolysehas-tigheden. Det amerikanske program EXAMS (Burns et al. 1981), som også kan anvendes til simulering af fotolysen af stoffer, tager højde for skydækkets indflydelse på fotolysehastigheden. Ved brug af EXAMS er det beregnet, at halveringstiden i forhold til halveringstiden ved klar himmel bliver ca. 50% højere ved et skydække på 60%, som er det gennemsnitlige skydække i Danmark i månederne april-september (Danmarks Statistik 1996).

GCSOLAR kan beregne den gennemsnitlige fotolytiske halveringstid for hver af årstiderne: Forår, sommer, efterår og vinter og ved forskellige breddegrader (dog kun breddegrader delelige med 10). Den gennemsnitlige fotolytiske halveringstid for ZPT i årstiderne forår, sommer, efterår samt breddegraderne 50o og 60o blev fundet til 9,8 timer for Jyllinge Lystbådehavn (6,5 timer, hvis der intet skydække er) og 6,6 timer for Kronprins Frederiks Bro (4,4 timer, hvis der intet skydække er).

Den fotolytiske nedbrydning er svagt afhængig af temperaturen. Der er dog ikke inkluderet en temperaturafhængighed af den fotolytiske nedbrydning i nærværende beregninger.

Den fotolytiske halveringstid er bestemt for et åbent vandområde, hvor der er taget hensyn til skydække og den faldende lysintensitet ned gennem vandsøjlen, men hvor der er ikke taget hensyn til, at de både, der er i havnen, samt molen vil afskære en vis del af sollyset. Der er derfor udført beregninger, dels hvor der er taget højde for den fotolytiske nedbrydning og dels hvor den fotolytiske nedbrydning er negligeret. De aktuelle forhold vil sandsynligvis ligge et sted mellem de to betragtninger, men det er ikke umiddelbart muligt at kvantificere, hvor stor betydning skyggepåvirkningen fra bådene og molen har på den mængde lys, der rent faktisk rammer vandoverfladen. For den befærdede sejlrute under Kronprins Frederiks bro vil der lige under broen være begrænset sol-lysadgang, medens der i den øvrige del af sejlruten ikke vil være større skyggevirkninger.

Stofegenskaber

Stofegenskaberne for zinkpyrithion og dets nedbrydningsprodukter er angivet i tabel B1.7.

De forskellige énringede, heterocykliske nedbrydningsprodukter har en lav beregnet log KOW, hvilket indikerer en høj vandopløselighed. Sulfonsyrerne forventes også at være meget stærke syrer, hvorfor de sandsynligvis er fuldt dissocieret ved den herskende pH i de to vandområder. Bindingen til sediment og suspenderet materiale for disse to forbindelser forventes derfor at være lav. De beregnede KOC-værdier er dog anvendt til beregning af bindingen til suspenderet materiale og til sedimentet.

Tabel B1.7

Egenskaber for zinkpyrithion og dets nedbrydningsprodukter.
Properties of zinc pyrithione and its metabolites.

Stof

LogKOW

LogKOC

ZPT

0,97**

2,9-4,0

NP3

1,50*

1,728*

OMDS

-2,35*

3,355*

NP4

-2,36*

0,912*

PSoA

-2,35*

1,072*

NP1

-4,50*

1,131*

OMSo

-4,49*

1,291*

Andre forbindelser

-3,0***

1,1***

* Beregnet vha. KowWin (Syracuse Research Corporation 1996).
* Calculated by means of KowWin (Syracuse Research Corporation 1996).
** Målt (data angivet i hovedrapporten), measured (data stated in the main report).
*** Fiktivt sat, fictive

Figur B1.3 Se her

Nedbrydningningsveje for zinkpyritihion (både aerobt og anaerobt).
Degradation paths of zinc pyrithione (both aerobically and anaerobically).

Figur B1.4a Se her

Beregnede og målte stofkoncentrationer for zinkpyrithion og dets nedbrydningsprodukter. Aerobe forsøgsbetingelser.
Calculated and measured concentrations of zinc pyrithione and its metabolites. Aerobic experimental conditions.

Figur B1.4b Se her

Beregnede og målte stofkoncentrationer for zinkpyrithion og dets nedbrydningsprodukter. Anaerobe forsøgsbetingelser.

Calculated and measured concentrations of zinc pyrithione and its metabolites. Anaerobic experimental conditions.

3. Beregningsresultater

I tabel B1.8 er de beregnede PEC-værdier for de to scenarier og de forskellige stoffer angivet. Koncentrationerne er som tidligere nævnt "steady-state" koncentrationer.

Det fremgår af tabel B1.8, at de højeste beregnede koncentrationer findes for lystbådehavnen. De beregnede koncentrationer er her ca. 100 gange højere end de koncentrationer, der beregnes for den befærdede sejlrute.

For udgangsstofferne er følgende "steady-state" koncentrationer for vandfasen - PEC(vand) - beregnet:

  • DCOI:
0,52 mg/L (lystbådehavn)
0,006 mg/L (befærdet sejlrute)
  • Zinkpyrithion:
0,56 mg/L (lystbådehavn, fotolyse inkluderet)
1,7 mg/L (lystbådehavn, fotolyse ikke inkluderet)
0,005 mg/L (befærdet sejlrute, fotolyse inkluderet)
0,022 mg/L (befærdet sejlrute, fotolyse ikke inkluderet)

Tabel B1.8a
Beregningsresultater for DCOI.
Calculation results of DCOI.


Stof


Scenarie

PEC (vand)

PEC (sediment, porevand)

PEC (sediment, bundet)

mg/L mg/L mg/kg
DCOI

Lystbåde-
havn

0,52

0,0015

0,12

N-(n-octyl) malanominsyre

1,98

0,83

2,32

N-(n-octyl) beta hydroxypropionamid

0,020

0,14

0,43

N-(n-octyl) acetamid

0,050

0,084

2,42

Andre forbindelser

0,10

   
DCOI

Sejlrute

0,0061

0,00002

0,0014

N-(n-octyl) malanominsyre

0,040

0,011

0,031

N-(n-octyl) beta hydroxypropionamid

0,00071

0,0019

0,0058

N-(n-octyl) acetamid

0,0018

0,0013

0,039

Andre forbindelser

0,0040

   

 

Tabel B1.8b
Beregningsresultater for ZPT.
Calculation results of ZPT.

 

Forbind-
else

 

Sce-
narie

Med fotolyse

Uden fotolyse

PEC (vand)

PEC (sedi-
ment, pore-
vand)

PEC (sedi-
ment, bundet)

PEC (vand)

PEC (sedi-
ment, pore-
vand)

PEC (sedi-
ment, bund-
et)

mg/L mg/L mg/kg mg/L mg/L mg/kg
ZPT

Jyl-
linge

0,56

0,00056

0,089

1,7

0,0013

0,21

NP3

1,22

0,25

0,68

0,00006

0,54

1,5

NP4

0,099

0,19

0,078

0,20

0,43

0,18

PSoA

0,0080

0,068

0,040

0,016

0,15

0,090

NP1

0,15

0,091

0,062

0,45

0,24

0,17

OMSo

0,012

0,48

0,47

0,036

1,3

1,3

Andre for- bind-
elser

0,11

-

-

0,24

-

-

ZPT

Sejl-
rute

0,0053

0,00001

0,00090

0,022

0,00002

0,0027

NP3

0,027

0,0028

0,0076

0,00000

0,0072

0,019

NP4

0,0027

0,0022

0,00089

0,0059

0,0061

0,0025

PSoA

0,00040

0,00077

0,00045

0,00088

0,0022

0,0013

NP1

0,0032

0,0011

0,00077

0,013

0,0042

0,0028

OMSo

0,00046

0,0059

0,0058

0,0019

0,022

0,021

Andre for- bind-
elser

0,0032

-

-

-

-

-

4. Følsomhedsanalyse

Beregningsresultaterne er bl.a. betinget af de værdier, som de forskellige parametre er tildelt.

En følsomhedsanalyse af følgende parametres betydning for de beregnede koncentrationer af udgangsstofferne (DCOI og ZPT) er udført:

  • Havnescenarier. Der er udført supplerende PEC-beregninger for 5 lystbådehavne (se afsnit 4.1)
  • Temperaturen. Temperaturen blev varieret mellem 5oC og 15oC, da det vurderes at være en typisk variation for temperaturen i månederne maj – september (se afsnit 4.2)
  • Vandskiftet. Vandskiftet blev varieret mellem 0 m3/m2/d svarende til ingen vandudskiftning og 1 m3/m2/d, som vil kunne finde sted under visse forhold (se afsnit 4.2)
  • Sedimentationshastighed. Sedimentationshastigheden blev varieret mellem 0,7 m/d svarende til, at netto sedimentationen er næsten 0 og op til 1,5 m/d (se afsnit 4.2)
  • Udludningshastighed. Den samlede udludningshastighed blev varieret mellem 50% og 200% af den samlede udludningshastighed, som blev anvendt i basisberegningerne (se afsnit 4.2)

4.1 Havnescenarier

Der er udført supplerende beregninger for 5 andre lystbådehavne. Karakteriseringen af disse er givet i tabel B1.9. Disse data er indhentet af Hempel og videregivet til VKI.

Vandudvekslingen i havnene er sat til 0,6 m3/m2/dag for alle havne undtagen for Svendborg og for Horsens havn. For Horsens Lystbådehavn er vandudvekslingen sat til 0,8 m3/m2/dag. Svendborg Lystbådehavn står på pæle i Svendborg Sund. Strømforholdene er derfor antaget til at være tilsvarende strømforholdene i Svendborg Sund. En gennemsnitlig strømhastighed på 0,5 m/s er antaget for Svendborg Lystbådehavn, hvilket svarer til amplituden i den kraftige periodiske hastighedsvariation, som tidevandet bevirker i Svendborg Sund (Harremoës & Malmgren-Hansen 1989).

Tabel B1.9 Se her
Havnescenarie (udarbejdet af Hempel).
Harbour scenario (prepared by Hempel).

De beregnede "steady-state" koncentrationer i disse havnescenarier er givet i tabel B10.

Tabel B1.10
Beregnede "steady-state" koncentrationer.
Calculated steady-state concentrations.

Havn Antal både pr havnevolumen i forhold til antal både pr. havnevolumen i Jyllinge
Lystbådehavn

PEC, vand (ZPT)
(m g/L)

PEC, vand (DCOI)
(m g/L)

Med
fotolyse

Uden fotolyse

Jyllinge

1,0

0,56

1,70

0,52

Grenå

0,2

0,11

0,28

0,08

Horsens

0,7

0,49

1,14

0,35

Rungsted

0,3

0,02

0,08

0,02

Egå Marina

0,5

0,29

0,81

0,25

Svendborg

0,5

<0,01

<0,01

<0,01

Det fremgår af tabel B1.10, at Jyllinge Lystbådehavn resulterer i de højeste beregnede koncentrationer. Den primære grund til dette er, at der er forholdsmæssigt flere både i Jyllinge Lystbådehavn i forhold til det vandvolumen, der skal fortynde det frigivne kemikalie (se tabel B1.10). Det anvendte scenarie er således et konservativt scenarie som forudsat ved udpegningen af Jyllinge Lystbådehavn.

4.2 Følsomhedsanalyse af øvrige parametre

Tabellerne B1.11a og B1.11b viser forholdet mellem den beregnede koncentration af udgangsstoffet i vandfasen efter ændring af parameter og den beregnede koncentration i standardscenariet.

Det fremgår af tabellerne B1.11a og B1.11b, at inden for den variation, der er tillagt de enkelte parametre, er det den samlede udludningshastighed, som forårsager de største variationer i de beregnede koncentrationer. Sedimentationshastigheden har kun en meget lille betydning for de beregnede koncentrationer af udgangsstofferne.

Tabel B1.11a

Følsomhedsanalyse af PEC (vand) for DCOI. Tallene angiver forholdet mellem den beregnede koncentration af udgangsstoffet i vandfasen efter ændring af parameter og den beregnede koncentration i standardscenariet.

Sensitivity analysis of PEC (water) of DCOI. The figures indicate the relation between the calculated concentration of the basic substance in the water phase, after changing the parameter, and the calculated concentration in the standard scenario.

Parameter

Jyllinge Lystbådehavn

PEC (vand)

PEC (vand)

Standardscenarie

1,0

1,0

Temperatur 5°C

1,5

1,6

Temperatur 15°C

0,9

0,9

Ingen vandskifte

1,2

1,1

167% forøget vandskifte

0,9

0,9

70% mindre sedimentationshastighed

1,0

1,0

150% højere sedimentationshastighed

1,0

1,0

50% lavere udludning

0,5

0,5

200% højere udludning

2,0

2,0

Tabel B1.11b

Følsomhedsanalyse af PEC (vand) for ZPT. Tallene angiver forholdet mellem den beregnede koncentration af udgangsstoffet i vandfasen efter ændring af parameter og den beregnede koncentration i standardscenariet.

Sensitivity analysis of PEC (water) of ZPT. The figures indicate the relation between the calculated concentration of the basic substance in the water phase, after changing the parameter, and the calculated concentration in the standard scenario.

Scenarie

Parameter

Med fotolyse

Uden fotolyse

PEC (vand)

PEC (vand)

Jyllinge Lystbådehavn

Standardscenarie

1,0

1,0

Temperatur 5°C

1,1

1,4

Temperatur 15°C

1,0

0,6

Ingen vandskifte

1,1

1,6

167% forøget vandskifte

0,9

0,6

70% mindre sedimentationshastighed

1,0

1,2

150% højere sedimenta-tionshastighed

1,0

1,0

50% lavere udludning

0,5

0,5

200% højere udludning

2,0

4,0

Befærdet sejlrute

Standardscenarie 1,0 1,0
Temperatur 5°C 1,2 1,5
Temperatur 15°C 0,9 0,9
Ingen vandskifte 1,1 1,2
167% forøget vandskifte 0,9 0,9
70% mindre sedimentationshastighed 1,0 1,0
150% højere sedimentationshastighed 1,0 1,0
50% lavere udludning 0,5 0,5
200% højere udludning 2,0 2,0

 

1 Udtrykkes lysintensiteten ved overfladen som I0 og lysintensiteten i dybden z som I, beskrives sammenhængen mellem I og I0 : log10(I/I0) = -a × z


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]