[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Dokumentation af konstruktiv træbeskyttelse

2. Identifikation af træbeskyttende designparametre

Designparametre

Udvælgelse af de designparametre, som er grundlaget for forsøgsarbejdet, er sket dels med baggrund i konkrete bygge- og anlægsprojekter dels med udgangspunkt i forprojektet "Konstruktiv træbeskyttelse mod biologisk nedbrydning".

En række fleretages træhusprojekter i Norden og støjskærme af træ i Danmark er blevet gennemgået for at registrere, hvordan byggepraksis er i dag. Træhusene er opført i forbindelse med projektet "Træhuse i flere etager" under Nordisk Industrifond/Nordic Wood programmet. Ældre dansk byggeri med træfacader er også gennemgået med fokus bl.a. på befæstelsesmetoder og beklædningstyper fx en-på-to-, klink- og profilbeklædning.

Gennemgangen gav foruden et overblik over byggepraksis og kvaliteten af bygningsdesign, et indblik i hvilke designparametre, der skal fokuseres på.

Resultatet af gennemgangen af de konkrete byggerier sammenholdt med resultaterne af forprojektet forårsagede således udvælgelsen af følgende designparametre anvendt til udvendigt træværk:

  • Tagudhængs udformning.
  • Endefladeforseglings betydning.
  • Fremspringsdetaljer herunder drypkanters udformning.
  • Identificering af fordele og ulemper ved henholdsvis vandret og lodret beklædning samt beklædningstyper.
  • Overfladebehandling og -karakter.
  • Træs varighed over jord, træart og vedtype.
  • Opsætning af beklædningsbrædder ret/vrang.
  • Betydning af sporing.
  • Befæstelsesmetoder.
  • Befæstelsesafstande fra endetræ.

Figur 1

Revner fremkommer primært på vrangsiden. Ved sporing inden udtørring opnås formstabilitet og revnedannelse mindskes.

Prøvningsmetoder

Metoder til laboratorieforsøgene er udvalgt på baggrund af SBI’s erfaringer fra tidligere forsøg med prøvning af facadeelementer (SBI-rapport 225 "Lette ydervægges levetider – forsøg med accelereret ældning") og med afprøvninger i regnprøvestand (SBI-rapport 209 "1-trinsfuger og 2-lagsfuger omkring trævinduer i teglstensmure").

Feltforsøgene i naturlige omgivelser er udført som en facadekonstruktion i model i 1:1 for at kunne vise og undersøge konstruktionsprincipper for konstruktiv træbeskyttelse. Prøvningen af de træbeskyttende tiltag blev kombineret med almindelig byggepraksis i udformningen og opførelsen af facadevæggen. Dvs. udformning og opførelse er af almindelig håndværksmæssig standard.

Det danske fleretages træhusbyggeri udført af CASA NOVA konsortiet - COWI, NOVA5 Arkitekterne og SKANSKA Jensen - og støjskærme opført i Buddinge blev udvalgt til demonstration i fuld skala af konstruktiv træbeskyttelse. I samme projekter er indbygget varianter til sammenligning, fx er der anvendt forskellige træarter på samme støjskærm. Projektgranskning som metode blev anvendt med henblik på at forbedre konstruktionerne.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]