[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Afprøvning af ISO 14031

5. Eksempler på brug af ISO 14031

Eksempel - Grenå Mejeri
(MD Foods Amba)

Indhold

1. Indledning
1.1 Præsentation af Grenå Mejeri
1.2 Miljøpolitik og ambitionsniveau
1.3 Interessenter
1.4 Miljøkrav
1.5 Miljøledelse og miljøredegørelser

2. Afprøvning af ISO 14031
2.1 Planlægning af indsatsen
2.2 Valg af indikatorer
2.3 Resultat af afprøvningen

3. Konklusion og anbefaling

4. Yderligere oplysninger

1. Indledning

1.1 Præsentation af Grenå Mejeri

Grenå Mejeri er et mejeri i MD-foods koncernen. Mejeriet har 60 ansatte og ligger i Grenå.

Virksomhedens hovedaktiviteter understøtter produktionen af blåskimmeloste. Mælk er den vigtigste råvare.

Fremstillingen foregår i processerne:

  • Indvejning af mælk
  • Centrifugering
  • Homogenisering
  • Osteri
  • Afdrypning, saltning og prikling
  • Modning og ostevask
  • Emballering
  • Lagring

Hertil kommer rengøring af produktionsapparatur, der foretages i et lukket CIP-system

Virksomhedens væsentligste udledninger til omgivelserne er spildevandsemissioner. Hertil kommer emissioner af CO2, SO2 og NOx fra forbrug af energi (el og olie).

1.2 Miljøpolitik og ambitionsniveau

Grenå Mejeri er i færd med at implementere MD-Foods koncernens miljøpolitik, som omhandler såvel ydre miljø som arbejdsmiljø. Mål for indsatsen i den kommende periode er fremsat på koncern niveau. Til opfyldelse af koncernens miljømål har Grenå Mejeri formuleret følgende mål for såvel ydre miljø som arbejdsmiljøet:

  • Reduktion af el- og varmeforbrug (kWh / kg produkt)
  • Reduktion af råvandsforbrug
  • Fastholdelse af forureningsgrad i spildevand
  • Reduktion af kemikalieforbrug til rengøring
  • Reduktion af ensidigt gentaget arbejde (EGA)
  • Reduktion af tunge løft (TL)

1.3 Interessenter

Grenå Mejeris vigtigste interessenter på miljøområdet er:

  • Medarbejdere
  • Miljømyndigheder
  • Naboer

Medarbejdernes interesser handler primært om de arbejds-miljømæssige forhold.

Miljømyndighedernes interesser knytter sig til overholdelse af vilkår i miljøgodkendelser og spildevandstilladelser.

Naboernes interesse for miljøforholdene hos Grenå Mejeri knytter sig til de gener, der kan opstå som følge af diverse udledninger eller som lugt og støj, herunder transportstøj fra kørsel med tankvogne.

1.4 Miljøkrav

Grenå Mejeri er godkendelsespligtig i henhold til miljøbeskyttelsesloven. Grenå Mejeri er også pligtig til at udarbejde grønt regnskab.

Virksomheden har desuden en spildevandstilladelse, der er udstedt af Grenå Kommune.

1.5 Miljøledelse og miljøredegørelser

Virksomhedens miljøorganisation indgår som en integreret del af kvalitetsstyringsorganisationen. Den overordnede miljøansvarlige er virksomhedens mejerichef.

Miljødata er registreret på koncern niveau siden 1993. Data for samtlige mejerier i MD-Foods koncernen er opsamlet i et miljøregistreringssystem. Systemet indeholder registreringer af alle input og output fra mejerierne.

På basis af registreringerne udarbejdes nøgletal til bestemmelse af de enkelte mejeriers ressourceforbrug og udledninger såvel i absolutte mængder som relative tal, hvor udledninger sættes i forhold til såvel råvareindtag som producerede mængder.

De mange mejerier i MD Foods muliggør udarbejdelsen af nøgletal til brug for "benchmarking af forskellige mejerityper, f.eks. konsummælksmejerier, ostemejerier, smørmejerier, ol.

2. Afprøvning af ISO 14031

2.1 Planlægning af indsatsen

Projektet blev initieret på et møde mellem konsulenten og mejerichef Rune Engell Hansen samt 2 medarbejdere, der er involveret i mejeriets miljøstyringsarbejde. På mødet blev projektets formål, ide, opbygning og organisering drøftet.

Grenå Mejeri orienterede om virksomhedens igangværende miljøaktiviteter, herunder at virksomheden var i færd med at udarbejde en handlingsplan til implementering af de på koncernniveau opsatte miljøpolitikker og miljømål.

Valget af indikatorer blev drøftet indgående.

En række af de indikatorer (især driftsindikatorer) som er beskrevet i ISO 14031 har i en årrække været en fast bestanddel i virksomhedens indrapportering af miljødata til MD-Foods centrale registreringssystem.

Herudover foretager virksomheden en række interne miljøregistreringer; f.eks. spildevandsomkostninger opgjort på månedsbasis.

2.2 Valg af indikatorer

På grundlag af drøftelsen blev valgt at sætte fokus på nogle miljømæssige problemstillinger, som virksomheden ønskede belyst via projektet. Følgende driftsindikatorer blev udvalgt til nærmere vurdering :

  • Vandbalance for virksomheden (IND = UD)
  • Forholdstal mellem vandforbrug og spildevandsudledning

2.3 Resultat af afprøvningen

Vandbalance for mejeriet blev beregnet på basis af historiske miljødata hentet i det centrale miljøregistreringssystem.

Balancen viste en stor afvigelse, der ikke umiddelbart kunne forklares. Mængden af vand til virksomheden blev modsvaret af et alt for lavt spildevandsflow.

Differencen forsøgtes godtgjort som tabt ved fordampning. Antagelsen blev opgivet, da den nødvendige energi til en sådan fordampning ikke var til stede (en energibalance).

Det oprindelige talmateriale var opgjort på årsbasis (m3 vand per år), hvorfor talmaterialets kvalitet blev vurderet. Kunne differencen tilskrives periodeforskydninger eller sæsonbetinget drift ?

En undersøgelse udelukkede denne mulighed.

I samme periode havde Grenå Mejeri omlagt kloaksystemet, hvorfor det blev planlagt at undersøge, om dette system gav anledning til en utilsigtet bortledning af spildevand uden om spildevandsmåleren.

Fokus flyttede sig gradvist fra det oprindelige projekt (afprøvning af 14031) til projekt: "jagten på det forsvundne vand". En opgave, der var anderledes tidskrævende end projekt: afprøvning. I realiteten var afprøvningsprojektet gået i stå og afløst af et tidskrævende projekt, der tog sigte på at finde årsagen til vandbalancens afvigelse.

Fejlen viste sig til sidst at være en målefejl i måling af spildevandsmængden. Den målte værdi var for lav svarende til fejlen i vandbalancen.

3. Konklusion og anbefaling

Resultaterne af afprøvningen af ISO 14031 på Grenå Mejeri kan sammenfattes i følgende konklusioner og anbefalinger:

  • Grenå Mejeri har ubevidst anvendt retningslinierne i ISO 14031 i deres bestræbelser på at finde ud af, hvorfor vandbalancen ikke passede.
  • Grenå Mejeri og MD Foods har i mange år anvendt en række af de indikatorer, der er angivet i ISO 14031. Der er primært tale om driftsindikatorer .
  • Grenå Mejeri er i færd med at implementere de på koncern niveau udstukne miljøpolitikker og mål i overensstemmelse med retningslinierne i MD Foods koncern miljøhåndbog.
  • Der er en positiv interesse for opstilling af tilsvarende indikatorer for arbejdsmiljø
  • ISO standarden er gennemgået, men den forekommer teoretisk i forhold til den praktiske hverdag
  • Med implementeringen af MD Foods miljøpolitik og mål forventes, at omfanget af eksisterende indikatorer udbygges, herunder på arbejdsmiljøsiden
  • Ideen med anvendelse af indikatorer til vurdering af miljømæssige problemstillinger er god. I praksis viser det sig som så ofte før set, at der skal et større udrednings-arbejde til for at skaffe relevante og konkrete data, ikke mindst når der stilles spørgsmål til eksisterende data.

4. Yderligere oplysninger

Eksemplet er udarbejdet af Grenå Mejeri i samråd med Ejvind Thorsen fra Ernst & Young. Fra Grenå Mejeri deltog mejerichef Rune Engell Hansen samt 2 medarbejdere involveret i mejeriets miljøstyringsarbejde.

De nævnte personer giver gerne uddybende oplysninger ved henvendelse.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]