[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Brancheanalyse af miljømæssige forhold i træ- og møbelindustrien 

11. Vindue

11.1 Formål
11.2 Afgrænsning
11.2.1 Vurderingens objekt
11.2.2 Afgrænsning af livsforløbet

11.3 Opgørelse
11.3.1 Præsentation af datakilder og deres repræsentativitet
11.3.2 Beregnede opgørelser

11.4 Vurdering
11.4.1 Beregnede energiforbrug
11.4.2 Normalisering
11.4.3 Vægtning
11.4.4 Delkonklusioner
11.4.5 Alternative modelleringer

11.1 Formål

Formålet med denne vurdering er at vise, hvorledes miljøprofilerne for et vindue kan bruges til at påpege, hvor i vinduets livsforløb eventuelle miljømæssige forbedringspotentialer er placeret. Udover at se på hele livsforløbet vil det også være muligt at fremhæve, hvilke komponenter/materialer eller faser i vinduets livsforløb der er behæftet med de største miljømæssige belastninger.

Vurderingen er også målrettet mod branchen med det formål at illustrere mulighederne ved aktivt at udnytte den produktorienterede miljøtankegang fx input til et miljøledelsessystem og i særdeleshed livscyklusvurderinger i det daglige arbejde for eksempel til dokumentation af produkternes miljømæssige egenskaber ved udarbejdelse af kundeinformation (miljøvaredeklarationer) eller op mod kriterier i miljømærkeordninger.

Målgruppen for denne vurdering er producenter og andre interessenter i blandt danske producenter af træbyggevarer.

11.2 Afgrænsning

11.2.1 Vurderingens objekt

For det specifikke produkt kan nævnes, at det overholder 5. udgave af VSO`s Tekniske Bestemmelser, oktober 1999 og underlagt kontrolordningen DVC, Dansk Vindues Certificering.

Yderligere er vinduet produktcertificeret efter reglerne i Dansk Indeklima Mærkning, og imprægneringsvæsken er godkendt af Nordisk Træbeskyttelseråd, NTR og opfylder kravene i den europæiske norm EN 351-P5. For en nærmere beskrivelse af NTR henvises til kapitel 6.

Produktdata:
Samlet areal for vindue: 1,86 m2
Samlet areal af rude: 1,2 m2 (65%)
Vindue m. 4 fag ("Dannebrogsvindue")
u-værdi: 1,4

På baggrund af ovenstående kan følgende funktionelle enhed defineres:

Tabel 11.1
Funktionel enhed for vindue

Produkt Kvantitet Varighed Kvaliteter
Vindue i klimaskærm Vinduet kan åbnes 30 år Samlet areal af vindue 1,86 m2

Opfyldelse af krav ifølge DVC

u-værdi: 1,4

11.2.2 Afgrænsning af livsforløbet

En simpel illustration af livsforløbet er vist i figur 11.1.

Figur  11.1
Simplificeret livsforløb for vindue

11.2.2.1 Materialefasen

I materialefasen er følgende materialer inkluderet:

Træ (skovet, opsavet og tørret)
Glas fra 100% primære råvarer
Lim
Maling
Stål
Gummi (EPDM)
VAC-væske

Figur 11.2 Se her!
Materialer og processer inkluderet i vurderingen

Figur 11.2 viser de enhedsprocesser, der er inkluderet i materialefasen. For produktionen af for eksempel plast viser de bagvedliggende kasser, at produktionen af plast er bygget op af en lang række processer. For plast vil nogen af disse være:

  • Udvinding af olie
  • Raffinering af olie
  • Udvinding af naturgas
  • Crackning af olie og naturgas
  • Produktion af energi (el og termisk)
  • Polymerisering af plast

De resterende processer er bygget op på samme måde.

For produktionen og forarbejdning af træbaserede råvarer, lim, maling og VAC-væske henvises til kapitel 4 og 6, der beskriver enhedsprocesserne. For produktionen af glas (100% primær), stål og plast henvises til den eksisterende database i UMIP PC-værktøjet (Miljøstyrelsen, 1997a).

Produktionen af EPDM er ikke inkluderet i vurderingen grundet datamangel. Erfaringsmæssigt vil dette ikke påvirke det endelige resultat.

Forbruget af materialer ved produktion af vinduet er vist i tabel 11.2.

Tabel 11.2
Forbrug af materialer

Materiale Mængde Enhed
Fyrretræ, TS 35,10 kg
Stål 1,6 kg
Maling 2,7 kg
Lim 0,1 kg
EPDM-gummi 0,95 kg
VAC-væske 0,45 kg
Glas 25,0 kg
Total 65,9 kg

11.2.2.2 Produktionsfasen

Vinduesproducenten er en ordreproducerende virksomhed, der fremstiller individuelle vinduer og døre af høj håndværksmæssig kvalitet både til det danske marked og til eksport. Virksomheden omsætter for 40 mio. kr. og beskæftiger ca. 75 ansatte på én fabrik.

Virksomheden har ikke indført et formaliseret miljø- og kvalitetsledelsessystem, men er på kvalitetsområdet medlem af Vinduesproducenternes SamarbejdsOrganisation. Virksomheden er underlagt kontrolordningen DVC, Dansk Vindues Certificering, en uvildig kontrolordning, som foretager uanmeldt kontrol af produkt og produktionssystem.

På miljøområdet arbejdes der efter en produktorienteret miljøpolitik. Der indkøbes FSC-certificeret råtræ (se ordliste), og vinduerne er indeklimamærkede efter reglerne i Dansk Indeklima Mærkning. Der lægges stor vægt på det menneskelige element i produktionsprocessen.

Imprægneringsvæsken er godkendt af NTR (Nordisk Træbeskyttelsesråd) og opfylder kravene i den europæiske norm EN 351-P5 (tidligere Dansk Standard DS 2122 Klasse B).

Produkterne er ikke mærket i henhold til det nordiske miljømærke "Svanen". For yderligere informationer vedr. miljømærkekriterierne for vinduer henvises til kriteriedokumentet: "Ecolabelling for windows", ref. 33.

I virksomhedseksemplet er indkøbt råvarer og hjælpematerialer fra forskellige leverandører.

Indkøbte træmaterialer kommer fra svensk og sibirisk leverandør.

Beslag, plastlister og isoleringsruder kommer fra danske grossister, men er produceret fra forskellige europæiske leverandører. Termoruder leveres med en u-værdi ned til 1,1.

Lim, maling og imprægneringsvæske indkøbes fra dansk leverandør, hvor flere råvarer kan være fremstillet i andre europæiske lande.

På fabrikken bearbejdes træmaterialer ved hjælp af traditionel teknologi. Vinduerne grundimprægneres før overfladebehandling med vandfortyndbar grunder og topbehandling i egen overfladebehandlingsafdeling.

Emissioner fra overfladebehandling tilskrives 100% denne fase.

Afhærdede vinduer transporteres til beslåning og montage af isoleringsrude med efterfølgende forsendelse direkte til kunde.

Produktionsfasen er illustreret i figur 11.3.

Figur  11.3  Se her!
Procesforløb hos vinduesproducent

Hele datagrundlaget til miljøvurdering for denne fase stammer fra dataindsamlinger og målinger foretaget hos producenten i 1999 og bearbejdet af Teknologisk Institut, Træteknik.

Ifølge producenten har virksomheden et forbrug af elektricitet og naturgas på hhv. 20,23 kWh og 3,24 kg pr. vindue.

Komponentlisten for vinduet er vist i tabel 11.3.

Tabel  11.3
Komponentliste for vindue

Materiale Navn Enhed Mængde Materiale inkluderet i vurdering Fremstillingsproces inkluderet i vurderingen
Glas          
  Rude kg 25,0 Ja nej
Stål          
  Beslag og hængsler kg 1,04 ja nej
  Antverfer kg 0,0032 ja nej
  Stjerthage kg 0,06 ja nej
  Stormkrog kg 0,4 ja nej
  Skruer kg 0,1 ja nej
Træ, TS          
  Ramme, karme… kg 19,49 Ja Ja
EPDM-gummi          
  Glasbånd kg 0,2 nej nej
  Glasliste kg 2,0 nej nej
Overflade-behandling          
  Maling kg 1,5 Nej Ja
  VAC-væske kg 0,450 Nej Ja
Andet          
  Lim kg 0,1 Nej Ja

På baggrund af ovenstående tabel er fordelingen af de vigtigste materialer i vinduet som følger:

Glas 25 kg glas
Stål 1,6 kg stål
Fyrretræ 22,15 kg træ
EPDM-gummi 2,2 kg

Ved overfladebehandlingsprocesserne er emissionerne tilskrevet denne fase100%.

Ved overfladebehandling af træ er miljøpåvirkningerne dels beregnet på baggrund af informationer fra producenten (se relevante enhedsprocesdatablade i kapitel 6) og dels på baggrund af indholdsstoffer indhentet via sikkerhedsdatablade fra producenterne af VAC-væske og maling.

Da indholdet af mærkningspligtige farlige stoffer som regel er angivet i intervaller, er der i dette arbejde valgt at anføre de maksimale værdier. Dette medfører uundgåeligt, at indholdet af stoffer ofte vil overstige 100%, men denne fejl vurderes at være i overensstemmelse med forsigtighedsprincippet, hvor stofferne vurderes efter et "worst-case"-scenarie.

På baggrund af ovenstående er emissionen af farlige stoffer fra overfladebehandlingsprocesserne opstillet i nedenstående tabel idet det antages, at samtlige nævnte stoffer udledes til delmiljøet luft.

Tabel 11.4
Emission af udvalgte stoffer fra overfladebehandlingsprocesser i produktionsfasen ifølge leverandørbrugsanvisning pr. funktionel enhed

Indholdsstof Emission
VAC væske  
Propiconazol 4,72 * 0,56 l = 2,6 g
Tebuconazol 1,6*0,56 l = 0,9 g
3-iodo-Propynyl-Butyl carbamat 1,6 * 0,56 l = 0,9 g
Naphta 90 % * 0,45 kg = 405 g
Topmaling  
Ethylenglycol 4% * 2,4 kg = 96 g
Butylglycol 3% * 2,4 kg = 72 g
Butyldiglycol 2% * 2,4 kg = 48 g
Propylenglycol 2% * 2,4 kg = 48 g
Primer  
Diethylenglycol 2% * 0,3 kg = 6 g
Butyldiglycol 2% * 0,3 kg = 6 g

Ifølge informationer fra producenten bliver der i forbindelse med produktionen ikke produceret nævneværdige mængder af glas-, metal- eller plastaffald eller affald fra overfladebehandlingen. Derfor er disse ikke opgjort for denne fase.

Produktionen af træaffald er beregnet at være 15,61 kg TS, der bliver solgt som brænde.

Pr. vindue bliver der yderligere produceret 0,0047 kg maleraffald, der antages at blive behandlet som uspecificeret kemikalieaffald.

11.2.2.3  Brugsfasen

Det er oplyst fra producenten, at rudens levetid svarer til ca. 30 år, hvorfor der ikke foretages nogen udskiftning af ruden.

Ved brug af vinduet er almindelig rengøring ikke inkluderet.

For vedligehold af trædelen antages det at vinduet males med samme type og mængde maling som i produktionsfasen. Ifølge brochure fra producent skal vinduet males hvert 5. til 8. år. I den efterfølgende vurdering antages det derfor, at vinduet males hvert 5. år, svarende til et samlet forbrug på 2,4 kg maling i 30 år (i alt 5 behandlinger, da vinduet ikke males i det 30. år). Emissionerne fra overfladebehandling ifølge leverandørbrugsanvisningen for malingen er vist i tabel 11.5.

Tabel 11.5
Emission af udvalgte stoffer fra overfladebehandlingsprocesser i brugsfasen ifølge leverandørbrugsanvisning pr. funktionel enhed

Topmaling Emission
Ethylenglycol 4% * 2,4 kg * 5 = 480 g
Butylglycol 3% * 2,4 kg * 5 = 360 g
Butyldiglycol 2% * 2,4 kg * 5 = 240 g
Propylenglycol 2% * 2,4 kg * 5 = 240 g

Der er ingen informationer vedrørende varmetab fra vinduet under brug. Derfor er dette ikke inkluderet i denne vurdering. Varmetabet gennem vinduet i brugsfasen vil erfaringsmæssigt have stor betydning for den samlede miljøprofil, hvis det medregnes. I den efterfølgende vurdering af alternativer vil betydningen af varmetabet blive vurderet.

Vinduets fornemste funktioner er at skaffe lys og luft i bygningen og holde udeklimaets uheldige påvirkninger ude. Vinduet bidrager dermed på mange måder til indeklimaet i bygningen. Disse aspekter – sammen med øvrige arkitektoniske krav - er allerede operationaliseret i normal praksis for bygningsprojektering. Der er derfor ikke umiddelbart grund til at operationalisere dem i en LCA-sammenhæng.

Vinduer kan desuden indeklimamærkes efter kravene i Dansk Indeklima Mærkning. En stor del af de dansk-producerede vinduer er eller bliver indeklimamærket i løbet af kort tid. Indeklimamærket gives til produkter, som har en dokumenteret emissionsprofil til indeklimaet og overholder et krav til, hvor lang tid, efter at produktet er installeret i bygningen, afgasningen må foregå. Vinduer mærkes med tidsværdier på mellem 10 og 20 døgn. I praksis vil det sige, at afgasningen er nede under kravene i løbet af byggeperioden og vil ikke blive til gene for brugere af bygningen. Figur 11.4 viser indeklimamærkningens logo, som producenterne med mærkningstilladelse har ret til at mærke deres produkter med.

Figur 11.4
Indeklimamærkningens logo

11.2.2.4 Bortskaffelsesfasen

Når vinduet bortskaffes efter 30 år, forudsættes det, at vinduet demonteres således, at træ- og gummidelene forbrændes med energigenvinding, dvs. produktion af fjernvarme. Denne producerede energi vil således substituere energi produceret ved afbrænding af fossile brændsler i et almindeligt oliefyr.

Det antages, at 100% af stålet sendes til genbrug og derfor vil kunne substituere brugen af primært stål.

Ydermere antages det, at 100% af glasset sendes til genvinding.

Med hensyn til omsmeltning af glas og stål antages der et tab på 10% for begge materialer.

Demontage af vinduet er ikke inkluderet.

11.2.2.5 Transportfasen

I livsforløbet er der en lang række transportfaser. Nogle af disse er:

  • Transport af skovet træ til produktion af tørret tømmer
  • Transport af materialer og halvfabrikata til producent
  • Transport af færdigt produkt til kunde
  • Transport af udtjent produkt til affaldsbehandling

Disse enkelte transportled vises samlet i transportfasen for at kunne vurdere transportens betydning for vinduets miljøprofil.

De antagede transportafstande er vist i tabel 11.6.

Tabel 11.6
Fastsatte transportafstande (afrundede værdier) pr. funktionel enhed

Transport af stålkomponenter fra Europa til vinduesproducent via forarbejdning Lastbil 800 km 1,6 kg 1280 kgkm
Transport af træ fra skov over forarbejdning til vinduesproducent Skib 800 km 39,9 kg 31920 kgkm
Transport af glas fra Europa til vinduesproducent via forarbejdning Lastbil 800 km 25,0 kg 20000 kgkm
Transport af gummi fra Europa til vinduesproducent via forarbejdning Lastbil 800 km 2,2 kg 1760 kgkm
Transport af vindue fra producent til kunde Lastbil 100 km 53,0 kg 5300 kgkm
Transport af vindue fra kunde til bortskaffelse Lastbil 100 km 53,0 kg 5300 kgkm

11.3 Opgørelse

Opgørelsen er baseret på produktinformationer leveret af producent. Figur 11.5 viser de opgjorte materialeflow for vinduet i hele produktets livsforløb.

Figur  11.5  Se her!
Illustreret opgørelse af totalt livsforløb eksklusive transport

Opgørelsen for transportfasen er vist i tabel 11.6 under afgrænsningen i afsnit 11.2.2.5.

11.3.1 Præsentation af datakilder og deres repræsentativitet

Nedenstående tabel præsenterer de i modelleringen benyttede data og deres repræsentativitet for det egentlige produktsystem.

Tabel  11.7
Datas repræsentativitet for livsforløbet

Materiale Navn på benyttet enhedsproces Repræsentativitet
Materialefasen
Glas Glas (primær, 100%) Almindeligt glas til flasker og planglas. Repræsentativitet for produkt kendes ikke.
Træ Trævarer af gran og fyr Svenske og norske data for skovning, opsavning og tørring af træ.
Stål Stålplade (89% primær) Fremstilling af stål fra råstål, varm og koldvalsning til plader, 0,5 - 4 mm. Skrotmængde 11%. Samme materiale – men processen kendes ikke.
EPDM - På nuværende tidspunkt er der ikke nogen tilgængelige data for produktionen qaf EPDM i UMIP PC-værktøjet. Da mængden af EPDM udgør < 1% af det samlede materialeforbrug, regnes denne undtagelse ikke at påvirke den samlede profil.
Maling Lak til møbler Data stammer fra én producent af lak og er et gennemsnit af alle typer af overfladebehandlingsmidler produceret i virksomheden.
VAC-væske VAC-væske Data stammer fra en producent af VAC-væske. Data indeholder udelukkende energiforbrug.
Lim Lim til møbler Data stammer fra én producent af lim og er et gennemsnit af alle typer af lim produceret i virksomheden.
Produktionsfase – processer
Elektricitet Dansk elproduktion, 1992 Produktion af el i Danmark incl. Ledningstab.
Naturgas Naturgas ved fyring < 1 MW Opgørelse "til jord" ved afbrænding af 1 kg naturgas i atmosfærebrænder
Overfladebehandling Overfladebehandling hos producent Data indeholder udelukkende emissioner beregnet på baggrund af informationer vedr. indholdsstoffer oplyst i leverandørbrugsanvisninger.
Produktionsfase – bortskaffelsesprocesser
Bortskaffelse af farligt affald fra overfladebehandling af ramme Farligt affald Samme materiale.
Salg af overskudstræ som brænde. Fyrretræ som ressource Brændværdien i overskudstræet, der sælges som brænde, godskrives i systemet.
Brugsfase (kun vedligehold)
Produktion af maling Lak til møbler Data stammer fra én producent af lak og er et gennemsnit af alle typer af overfladebehandlingsmidler produceret i virksomheden.
Overfladebehandling Udvekslinger Data stammer fra sikkerhedsdatablad leveret af producent.
Bortskaffelsesfasen
Omsmeltning af glas Glas (genbrug, 100%) Omsmeltet glas til fx flasker. Evt. tab af lødighed ikke inkluderet.
Godskrivning af glas Glas (primær, 100%) Se "materialefase"
Omsmeltning af stål Stålplade (genbrug, 90,5%) Husk, at fraktionen af rustfrit stål er inkluderet i denne.
Godskrivning af stål Stålplade (89% primær) Husk, at fraktionen af rustfrit stål er inkluderet i denne.
Affaldsforbrænding af træ Affaldsforbrænding, træ inkl. energiindvinding Modelleret fra pap af Træteknik. Brændværdi for nåletræ = 18,8 MJ pr. kg. Virkningsgrad = 75%

Varmeeksport uspec.: -14,1 MJ/kg ~ -0,39 kg olie indfyret ved en virkningsgrad på 90%. Enhedsproces for godskrivning af energi: "Gasolie ved fyring 1-20MW".

Affaldsforbrænding af EPDM1 Affaldsforbrænding, EPDM inkl. energiindvinding Data fra UMIP PC-værktøj.

Varmeeksport uspec.: -16,20 MJ/kg ~ -0,44 kg olie indfyret ved en virkningsgrad på 90%. Enhedsproces for godskrivning af energi: "Gasolie ved fyring 1-20MW".

Transportfase
Lastbil Lastbil 3,5 – 16 t diesel, landevej Antaget. Ingen lastbilstype oplyst af producent.
Skib Bulk carrier, 2 takt, 175000 DWT Antaget.

1: Dette tal har ingen umiddelbar effekt på resultatet, og den eventuelle fejl ved at inkludere den er derfor minimal.

11.3.2 Beregnede opgørelser

Efter modellering i PC-værktøj kan de terminerede opgørelser for det totale livsforløb vises i figur 11.6.

Figur 11.6 Se her!
Termineret opgørelse af udvalgte ressourceforbrug og affaldsfraktioner

11.4 Vurdering

11.4.1 Beregnede energiforbrug

Det beregnede energiforbrug er beregnet som primær energi. Med primær energi ses der ikke kun på det energiforbrug, der for eksempel kan måles ved den enkelte maskine, men der tages også hensyn til ledningstab, nyttevirkningsgrad ved energifremstilling og energiforbruget ved udvinding og forarbejdning af energiressourcer. Til produktion af 1 kg kul bruges ca. 600 g til selve udvindingen. Hvis man ligeledes regner med en nyttevirkningsgrad på kulkraftværket på 75% og et ledningstab på 10%, kan man groft sagt sige, at 1 kWh forbrugt strøm fra ledningsnettet svarer til 2 kWh primær energi ~ 7,2 MJ primær energi.

Ved beregning af energiforbrug fokuseres på to typer af energi: Primær energi, materiale og Primær energi, proces. Hvor primær energi proces svarer til det energiforbrug til produktionsprocesser og transportprocesser, viser primær energi, materiale den energi, der er bundet i selve materialet, som vil kunne udnyttes ved forbrænding på et affaldsforbrændingsanlæg. Figur 11.7 viser de primære energiforbrug opdelt på de forskellige faser.

Figur 11.7  Se her!
Primære energiforbrug for samlet produktsystem

Figur 11.7 viser, at de største procesenergiforbrug er knyttet til materiale- og produktionsfasen. I grafen ser det ud til, at produktionsfasen hos virksomheden har det største energiforbrug, men da forskellen mellem materialefasen og produktionsfasen er så lille, er det ikke muligt entydigt at konkludere dette.

Grundet afgrænsningen er der ingen data for energitab gennem vinduet i brugsfasen. Det lille energiforbrug, der ses på grafen, stammer derfor udelukkende fra produktion af maling.

Den energiproduktion, der ses i bortskaffelsesfasen, stammer fra godskrivning af omsmeltet stål og glas samt forbrændingen af træ og gummi. Omsmeltet stål og glas kan genbruges i andre produktsystemer og derved reducere brugen af primære materialer, mens forbrænding af træ og gummi kan substituere fossile brændsler i fjernvarmeanlæg.

I transportfasen stammer energiforbruget udelukkende fra forbruget af diesel til lastbil og skib.

Materialeenergien i materialefasen stammer fra den energi, der er bundet i træet, og som frigøres i produktionsfasen og bortskaffelsesfasen.

Ud over at have et rimeligt energiforbrug karakteriseres produktionsfasen også ved at have en rimeligt stor produktion af materialebunden energi. Dette stammer fra affaldstræet, der sælges som brænde til andre virksomheder, der dermed kan reducere deres forbrug af fossile brændsler.

11.4.2 Normalisering

Ved normaliseringen vurderes de miljømæssige bidrag i forhold til, hvad en gennemsnitsborger udleder eller forbruger i løbet af et år. Resultatet opgøres derfor i personækvivalenter (PE), hvor 1 PE svarer til gennemsnitsbelastning pr. borger pr. år. Tallene i de følgende figurer er opgjort som milliPE (mPE), hvor 1 mPE svarer til 0,001 PE.

Da de normaliserede figurer udelukkende viser miljøpåvirkningernes størrelse i forhold til "baggrundsbelastningen", kan normaliseringen ikke bruges til at vise, hvilke effekter der er mest væsentlige. Derimod kan de bruges til at illustrere produktets miljømæssige performance i forhold til denne "baggrundsbelastning". I den nedenstående gennemgang vil de specifikke grafer ikke blive underlagt en gennemgribende analyse, da denne er valgt foretaget i sammenhæng med præsentationen af de vægtede bidrag/forbrug, der præsenteres i det efterfølgende afsnit.

Figur 11.8 viser de normaliserede potentielle bidrag til de ydre miljøeffekter. Den største enkeltemission kommer fra produktionsfasens bidrag til persistent toksicitet. Denne udledning stammer næsten udelukkende fra den antagede emission af naphta fra overfladebehandling med VAC-væske.

Ser man bort fra VAC-væsken, er der også betydelige bidrag til fotokemisk ozondannelse og humantoksicitet knyttet til vedligehold af vinduet ved maling i brugsfasen.

Produktionen af farligt affald fra produktionsfasen. Hvis man ser bort fra det farlige affald er det også materialefasen, der dominerer disse undtagen bidrag til fotokemisk ozon samt persistent toksicitet samt slagge og aske. De store bidrag til fotokemisk ozon og persistent toksicitet stammer begge fra produktionsfasen, hvorimod produktionen af slagge og aske stammer fra bortskaffelsesfasen.

Figur 11.8 viser bidragenes relative størrelse. Som nævnt tidligere vil væsentligheden af disse bidrag blive diskuteret i vægtningen.

Figur  11.8
Miljøeffekter udtrykt i mPE-Produktsystem

Der er til produktions-, brugs-, bortskaffelses- og transportfasen næsten udelukkende knyttet energiforbrug. Dette afspejles også af den normaliserede ressourceprofil vist i figur 11.9, hvor de fleste forbrug kan karakteriseres som energiressourcer (brunkul, naturgas, råolie og stenkul).

I materialefasen ses også forbrug af jern og mangan, der knytter sig til metaldelene i vinduet.

Figur 11.9
Ressourceforbrug udtrykt i mPE - Produktsystem

Da materialerne til ruden hovedsageligt består af ressourcer med "uendelig" forsyningshorisont, fremgår disse ikke af profilen.

11.4.3 Vægtning

I det følgende vil de vægtede miljøprofiler for henholdsvis ressourceforbruget og miljøeffekterne blive gennemgået. For en beskrivelse af disse effekter, og hvorledes de beregnes og fortolkes, henvises til kapitel 3.

Figur  11.10
Samlet miljøprofil for vægtede miljøeffektpotentialer

Med udgangspunkt i den samlede miljøprofil for de vægtede miljøeffektpotentialer vurderes den væsentligste miljøeffekt at være bidraget til persistent toksicitet fra overfladebehandling med VAC-væske i produktionsfasen.

Bidrag til humantoksicitet i produktionsfasen stammer hovedsageligt fra overfladebehandlingen af træet med VAC-væske og maling.

Produktionen af farligt affald fra materialefasen stammer fra produktionen af stål, der sammen med produktionen af ruden er den største bidragsyder til de samlede effekter i denne fase. Dog har produktion af maling også et væsentligt bidrag til farligt affald fra produktionsfasen.

Fotokemisk ozon, humantoksicitet og produktion af farligt affald stammer fra produktion og brug af maling i brugsfasen.

I bortskaffelsesfasen er alle de vægtede bidrag negative fra godskrivningen bortset fra bidragene til humantoksicitet, der stammer fra omsmeltningen af glas.

Ved transportfasen viser grafen kun bidrag til drivhuseffekt, næringssaltbelastning og nogle få andre. Dette skyldes, at denne fasen udelukkende tilskrives transportprocesser, der karakteriseres ved forbrænding af raffinerede olieprodukter.

Figur 11.11
Samlet miljøprofil for vægtede ressourceforbrug

Figur 11.11 viser den vægtede ressourceprofil. De fleste faser har en væsentlig påvirkning på den samlede profil, bortset fra brugsfasen.

Men hvor produktionsfasen, brugsfasen og transportfasen udelukkende har ressourceforbrug tilknyttet produktion af energi også kaldet energiressourcer, har materialefasen også en del forbrug knyttet til metalliske ressourcer.

I materialefasen kan forbruget af jern og mangan 100% allokeres til produktionen af det stål, der indgår i vinduet. Energiressourcerne derimod knytter sig hovedsageligt til produktionen af glas til ruden. De resterende materialer har ingen påvirkning af det vægtede ressourceforbrug i materialefasen.

I produktionsfasen stammer forbruget af naturgas hovedsageligt fra termiske processer ved produktion af varme, hvorimod forbruget af råolie og kul hovedsageligt stammer fra forbruget af elektricitet.

I bortskaffelsesfasen er 90% af metalressourcerne blevet godskrevet, således at det reelle forbrug i hele produktsystemet kun svarer til tabet, der er sat til 10%. Det mest interessante er dog det relativt store negative forbrug af råolie, der næsten udelukkende stammer fra forbrænding af træet i rammen og de øvrige trækomponenter.

Godskrivning af glasset i ruden samt stålet medfører også visse negative forbrug af energiressourcer, men disse ophæves dog af selve omsmeltningen af de brugte komponenter.

Forbrændingen af gummilisten har ingen effekt på profilen.

11.4.4 Delkonklusioner

Det væsentligste forbrug af materialer stammer fra produktionen af stål, hvor det er valgt at bruge 90% primære materialer. Dette forbrug kan reduceres ved at finde andre materialer til erstatning af stålet eller ved at sikre sig, at stålkomponenterne efter brug kan demonteres og sendes til genbrug. Ansvaret for korrekt bortskaffelse skal ikke kun overlades til genanvendelsesindustrien, men skal sikres gennem dialog mellem de enkelte producenter og/eller branchen og genanvendelsesindustrien. Bortskaffelsesvejene skal optimeres, således at de ikke-fornybare ressourcer sikres en længere forsyningshorisont. Ud over dette kan man ved demontering, sortering og genbrug undgå at betale affaldsafgifter, der ikke forventes at blive reduceret i den nærmeste fremtid.

Grundet den uendelige forsyningshorisont for kvarts (til glasproduktion) vurderes denne ikke at have nogen effekt på de vægtede profiler. Energiforbruget til produktion af glas til ruden har derimod betydelige energiforbrug og dermed følgende forbrug af ressourcer og belastninger af miljøet til følge.

I produktionsfasen er det især overfladebehandlingsprocesserne, der medfører store belastninger. Dette kunne tænkes reduceret ved ændrede produktionsprocesser eller brug af andre produkter, der er mindre belastende. I det ovenstående er der dog ikke taget hensyn til, hvordan andre behandlingstyper vil kunne forandre levetiden for det samlede vindue.

Som nævnt ovenfor er udvekslingerne i brugsfasen udelukkende knyttet til vedligehold ved påføring af maling.

I bortskaffelsesprocessen har det betydning, at alle dele af vinduet kan genanvendes, enten ved direkte genbrug eller ved udnyttelse af bunden energi. Dette sikres ved at bruge så få materialer som mulige og ved at forberede materialer og komponenter for genanvendelse gennem design.

11.4.5 Alternative modelleringer

Med udgangspunkt i ovenstående modellering af livsforløbet af vinduet, fremover kaldet referenceproduktet, er opstillet relevante produktalternativer. Effekten af ændringer i livsforløbet i forhold til referenceproduktet er i dette afsnit synliggjort gennem simuleringer. I det efterfølgende vil følgende simuleringer blive gennemført og sammenlignet med referencen:

  • Substitution af VAC-væske med kernetræ fra samme leverandør eller træ med større naturlig holdbarhed fra andre lande, hvilket igen vil medføre ændrede transportafstande
  • Betydningen af energitab i brugsfasen
  • Ændret bortskaffelsesscenarie

11.4.5.1 Substitution af VAC-væske med kernetræ fra samme leverandør eller træ med større naturlig holdbarhed fra andre lande end Norden

En af de store "syndere" i referenceproduktet viste sig at være VAC-væsken. I det efterfølgende er det valgt at sammenligne med to alternativer:

  1. substitution af VAC-behandlet træ med kernetræ uden vaccumimprægnering. Træet antages at stamme fra samme træleverandør.
  2. Substitution af VAC-behandlet træ med træ med større naturlig holdbarhed fra anden leverandør. I dette tænkte eksempel er valgt at basere eksemplet på sibirisk lærk, der har en stor naturlig holdbarhed. Det antages, at styrkeegenskaberne i sibirisk lærk svarer til fyrretræets.

For begge de alternative modelleringer gælder, at den øvrige overfladebehandling bevares.

For alternativ 1 er den eneste ændring i forhold til referenceproduktet produktion og påføring af VAC-væske. Kernetræets lidt større densitet medfører ikke nogen mærkbare ændringer i profilerne.

For alternativ 2 er både produktion og brug af VAC-væske fjernet, samtidig med at træets transportafstand fra skov over opskæring og tørring til producent er ændret fra 800 km med skib til 2000 km med lastbil eller dieseldrevet tog. Afstanden på 2000 km er sat lavt for at vise, hvor meget afstanden påvirker resultatet.

Da produktionen af VAC-væske ikke har nogen mærkbar effekt på den samlede profil i materialefasen, er derfor valgt kun at vise resultatet af de vægtede miljøeffektpotentialer for produktionsfasen, se figur 11.12. Her ses det at belastningerne til persistent toksicitet falder drastisk ved fjernelse af emissioner forbundet med overfladebehandling med VAC-væske. Altså vil en substitution af VAC-væsken ændre profilens udseende væsentligt under forudsætning af antagelsen om, at 100% af de oplyste stoffer emitteres til luft.

Figur 11.12
Miljøeffekter udtrykt i mPEM - Produktionsfasen

Ved en forøgelse af transportlængden er det udelukkende transportfasen, der vil blive berørt. Karakteristisk for denne er et stort energiforbrug, og der er nedenfor udelukkende vist energiprofilen for alternativ 2 og referenceproduktet, se figur 11.13.

Figur  11.13
Primær energi - Produktsystem

Figur 11.13 viser, at transportafstandens betydning for det samlede energiforbrug er stærkt afhængigt af den valgte transportform (figurens 3 nederste bjælker). Hvis træet vælges at blive transporteret 2000 km med lastbil til Danmark, vil energiprofilen ændres markant. Hvis træet derimod transporteres med dieseltog, vil belastningen svare til referenceproduktets (træ fra Norden).

11.4.5.2  Varmetab i brugsfasen

Vinduet bevirker et vist varmetab ud af bygningen, afhængig af lokale klimaforhold, bygningens brug og vinduets aktuelle orientering i forhold til verdenshjørner, samtidigt med at vinduet reducerer forbruget af energi til belysning indendørs.

Fra producenten er der ikke oplyst noget energitab gennem vinduet i løbet af brugsfasen. Figur 11.14 viser, at selv ved et lavt energitab på 10 kWh p.a. i 30 år medfører det, at brugsfasen energimæssigt vil blive den mest belastende fase.

Beregningen er baseret på Energistyrelsens Energistatistik for 1998, hvor det endelige energiforbrug til rumopvarmning i husholdninger i 1998 er fordelt som følger:

Olie: 26%
Naturgas: 19%
Vedvarende energi: 8%
El: 5%
Fjernvarme: 41%

Produktion af fjernvarme er regnet som dansk elektricitet med en nyttevirkningsgrad, der er 33% lavere. Altså skal der produceres 1,6 kWh el for 1 kWh fjernvarme.

Figur  11.14
Energitab gennem vindue

Baseret på figur 11.14 kan det dermed konkluderes, at energitabet gennem vinduet i brugsfasen er en faktor, der ikke må negligeres.

11.4.5.3 Ændret bortskaffelsesscenarie

I modelleringen er det antaget, at alt rudeglas sendes til genbrug i bortskaffelsesfasen. Ifølge oplysninger er det i dag langt den største fraktion af rudeglas, der ender som terminalt volumenaffald i deponi.

I figur 11.15 og 11.16, der viser henholdsvis de vægtede potentielle miljøeffekter og de vægtede ressourceforbrug for de to alternativer i bortskaffelsesfasen, ses, at man ved at sende ruden til deponi i stedet for genanvendelse opnår en væsentlig reduktion af bidragene til humantoksicitet, hvorimod produktionen af volumenaffald er kraftigt forøget.

For resten af affekterne og samtlige af ressourceforbrugene er profilerne uændrede eller lidt værre.

På baggrund af datamaterialet og UMIP-systemet kan man altså konkludere, at ruden helst skal sendes til genbrug. Det skal dog pointeres, at modellen er stærkt forsimplet, og datamaterialet er begrænset, hvilket medfører, at usikkerhederne ved denne konklusion ikke er uvæsentlige.

Figur 11.15
Sammenligning af vægtede miljøeffekter i bortskaffelsesfasen ved ændret bortskaffelsesvej for rude

Figur 11.16
Sammenligning af vægtede ressourceforbrug i bortskaffelsesfasen ved ændret bortskaffelsesvej for rude

11.4.5.4 Delkonklusion

Opstilling og beregning af alternativer viser, at emissionerne fra VAC-væsken vil kunne reduceres, hvis man alternativt kunne bruge kernetræ uden brug af imprægnering. Samtidigt er det vigtigt, at man overvejer, hvordan man vælger at transportere sin råvare. Hvis et alternativ til almindeligt træ skal findes, og dette alternativ kræver en fordobling af transportafstanden, vil valget af transportform kunne have stor indflydelse på den samlede miljøprofil.

Ved at inkludere et lavt energitab (10 kWh p.a.) gennem vinduet i brugsfasen er det også vist, at denne fase er en af de mest betydningsfulde i hele vinduets livsforløb. Det er derfor vigtigt, at denne holdes så lav som muligt. Lave energitab vil dog medføre andre ulemper i brugssituationen, hvilket ikke vil blive gennemgået yderligere i denne rapport.

Samtidigt viser alternativerne, at de miljømæssige belastninger til humantoksicitet ved omsmeltning af ruden i bortskaffelsesfasen kan reduceres ved deponi efter endt brug, men at produktionen af volumenaffald dermed forøges voldsomt, hvorfor genbrug må være at foretrække.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]