Optagelse af metaller og PAH-forbindelser i grøntsager og frugt

5. Undersøgelsernes omfang

5.1 Grøntsagsundersøgelsen
5.2 Frugtundersøgelsen
 

Begge undersøgelser var tilrettelagt under hensyntagen til, at de skulle forløbe inden for en enkelt vækstsæson, men derudover meget forskelligt.

5.1 Grøntsagsundersøgelsen

Grøntsagsundersøgelsen blev gennemført som et dyrkningsforsøg med 6 afgrøder, dyrket under så vidt muligt ensartede betingelser i tre jorde med forskellige forureningsniveauer (hvoraf den ene ikke var forurenet) og med 10 gentagelser (replikater).

Der var planlagt analyser i to faser: Først analyseredes halvdelen af prøverne af hver afgrøde – med tilhørende jordprøver, derpå blev resultaterne vurderet, og der blev truffet beslutning om, hvorvidt de resterende prøver skulle analyseres.

Fra denne undersøgelse foreligger samhørende data for jordbundsparametre, koncentrationer af metaller og PAH-forbindelser i jorden samt koncentrationer i afgrøderne for hver enkelt delparcel.

Denne undersøgelse giver derfor mulighed for undersøgelse af eventuelle korrelationer mellem koncentrationer i jord og planter samt eventuel betydning af jordbundsparametrene for tilgængeligheden af stofferne.

Derudover kan resultaterne fra de forskellige forureningsniveauer sammenlignes indbyrdes samt med resultater fra Overvågningssystemet.

5.2 Frugtundersøgelsen

Frugtundersøgelsen var baseret på indsamling af frugt, bær og nødder fra eksisterende træer og buske. Disse blev indsamlet i områder med forskelligt forureningsniveau, og resultaterne grupperet efter forureningsniveauet i det område, de var indsamlet fra. Som reference blev der indsamlet prøver fra ikke-forurenede eller svagt forurenede områder.

Til analyse for metaller blev der indsamlet i alt 243 prøver af frugt, bær og nødder i haveforeninger i Københavnsområdet. Grundlaget for vurdering af forureningsniveauet i den enkelte haveforening var eksisterende analyseresultater, som var relateret til hele haveforeningen generelt og ikke den enkelte grund.

Til analyse for PAH-forbindelser blev der indsamlet i alt 100 prøver af frugt og bær i villahaver i Skagen. Her var grundlaget for estimeringen af forureningsniveauet baseret på eksisterende jordanalyser fra den enkelte have.

Resultaterne af denne undersøgelse kan anvendes til vurdering af, hvorvidt forureningsniveauet i et område eller en have har betydning for indholdet af metaller eller PAH-forbindelser i afgrøderne samt, for metallernes vedkommende, til sammenligning med resultater fra Overvågningssystemet.